Diversen

Cold Brew

Voor de koffie liefhebbers is dit een fijn recept voor de hete dagen als je wel zin in koffie hebt, maar ook zin in een koud drankje. 
Dit smaakt echt anders dan je koffie te laten afkoelen en dat met een ijsklontje drinken. Dan smaakt de koffie bitter. Met deze methode smaakt de koffie veel zachter; zelfs een beetje zoet. 

Het is handig om een flinke portie te maken, want je kunt hem gerust 3 dagen in de koelkast bewaren. 

Neem voor deze koffie een grove maling. Maal je zelf je koffie, zet hem dan op de grofste stand. Koop je de koffie gemalen, koop dan grove maling. 

Ik gebruik als verhouding: 1 eenheid koffie op 5 eenheden water. Je kunt dit met een maatbeker of kopje afmeten. Experimenteer vooral met de verhouding tot je het zelf het lekkerst vindt. 
Roer het goed door elkaar. Dit kan in een pot of een fles. Ik doe het in een wekfles. 
Laat 24 uur staan en schudt of roer af en toe om. 

Na 24 uur zeef je eerst de koffie en dan nog door een filter. 

Klaar is je koffie. Lekker met een ijsblokje.

Cold Latte

Hierbij een koel recept voor een Cold Latte. Een lekkere koude koffie met melk voor de warme dagen. 

Het is eenvoudig te maken. Het lekkerst is als je wel espresso kunt zetten. Dit hoefr niet in een dure machine; koffie uit een espressopotje op het gas is prima. 
Als je het niet zo nauw neemt kun je ook de zakjes espresso gebruiken. 


Zet/ maak espresso.
Doe melk en ijsblokjes in een beker met deksel of shaker. Een plastic bakje dat je kunt afsluiten is ook prima. Schud dit goed, zodat je goede koude schuim krijgt van je melk.
Giet dit over je afgekoelde espresso. 

Cold Brew Koffie

Voor de koffie liefhebbers is dit een fijn recept voor de hete dagen als je wel zin in koffie hebt, maar ook zin in een koud drankje. 
Dit smaakt echt anders dan je koffie te laten afkoelen en dat met een ijsklontje drinken. Dan smaakt de koffie bitter. Met deze methode smaakt de koffie veel zachter; zelfs een beetje zoet. 

Het is handig om een flinke portie te maken, want je kunt hem gerust 3 dagen in de koelkast bewaren. 

Neem voor deze koffie een grove maling. Maal je zelf je koffie, zet hem dan op de grofste stand. Koop je de koffie gemalen, koop dan grove maling. 

Ik gebruik als verhouding: 1 eenheid koffie op 5 eenheden water. Je kunt dit met een maatbeker of kopje afmeten. Experimenteer vooral met de verhouding tot je het zelf het lekkerst vindt. 
Roer het goed door elkaar. Dit kan in een pot of een fles. Ik doe het in een wekfles. 
Laat 24 uur staan en schudt of roer af en toe om. 

Na 24 uur zeef je eerst de koffie en dan nog door een filter. 

Klaar is je koffie. Lekker met een ijsblokje. 

Patatje kapsalon op mijn manier.

Dit is een slanke variant op het patatje kapsalon. Met dank aan mijn zusje, die mij dit voor het eerst voorzette. Ik heb het weer wat aangepast, ik hoop dat ze het niet erg vindt. 

Ingredienten voor 2 personen:
* +/- 500 gr (vastkokende) aardappelen ( meer of minder, hangt van je eetlust af)
* 2 kipfilets
* 1 ui
* 1 rode paprika
* 4 tomaten
* 1 tl paprikapoeder
* zout
* 1 el olie

Voor de salade:
* 1/4 krop ijsbergsla ( of een andere stevige slasoort)
* 2 tomaten
* 1/2 komkommer

Voor de saus:
* 2 el mayonaise
* 8 el yoghurt
* groen kruid naar smaak: peterselie, munt of koriander. 

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 225 gr. 
Schil de aardappelen, en snij ze in grove stukken frites. Bestrooi met zout, paprikapoeder en de olie. Schep het goed om zodat alles goed verdeeld is over de frites. Doe ze in een ovenshchaal en bak ongeveer 30-45 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn. De baktijd hangt af van je oven. 
Snij de kipfilet in dunne reepjes. Snij de ui in halve ringen en de paprika in blokjes. Doe de kip, paprika en ui in een koekenpan en bak dit op een half hoog vuurtje zachtjes tot bijna gaar in ongeveer 15 minuten. 
Ontvel ondertussen de tomaten en ontdoe ze van de zaadjes. Snij het zo overgebleven vruchtvlees in blokjes en warm nog 5 minuten mee met het kip/ groentenmengsel. 

Maak de salade. Je hoeft er geen dressing door te doen, omdat je er straks de saus over doet 

Meng de mayo en yoghurt door elkaar met wat peper en zout. Je kunt er kruiden door doen die je lekker vindt.

 Doe de frites in een bord, dan de topping van kip en groenten erover. Serveer de sla ernaast. Yoghurt saus erover, klaar. 

Tips:
Voor de vegetarier: laat de kip weg, gebruik wat meer groenten en een peulvrucht. Ik vindt het met kikkererwten erg lekker. Ik doe dan ook een beetje kaneel over de aardappelen, Dat geeft een oosters smaakje. 

Scones met olijven en feta van Lida.

Dit recept is van Lida. Het is erg lekker, dus leek het mij leuk om met jullie te delen. Met toestemming van Lida uiteraard.

Ingredienten:

Oven voor-warmen op 220 graden

* 85 gr.boter plus extra om in te vetteN
* 400gr. zelfrijzend bakmeel
* 1/4 tl. zout
* vers gemalen peper,
* 40gr. zwarte olijven zonder pit in stukjes,
* 40gr. zongedroogde tomaten in olie in stukjes
* 85gr, feta, verkruimeld
* 200ml. melk, plus extra om te bestrijken.

Werkwijze:
* vet een bakplaat in
* zeef het meel, zout en peper boven een kom en wrijf de boter er met de vingers door.
* Roer de olijven, tomaten en feta erdoor.
* Roer er zoveel melk door dat er een zacht en smeuig deeg ontstaat.
* Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ongeveer 3cm. dik.
* Snijd er vierkanten van van 6x6 cm.
* Leg deze op de bakplaat en bestrijk ze met melk, bakken daarna in 12-15 minuten goudbruin.

Appelchutney

Speciaal voor mijn collega Alieda met haar grote hoeveelheid appels: appelchutney.
Dit is heerlijk bij varkensvlees, maar ook bij zuurkool of bij een kaasplankje met harde hollandse kazen.

Ingredienten:
* scheutje olie
* 2 uien
* tl kerrie
* tl cayennepeper
* 400 ml appelsap
* 100 ml ciderazijn
* 6 appels
* 3oo gr bruine suiker
* laurierblaadje
* 75 gr rozijnen

Werkwijze:
* Snij de ui in kleine stukjes en fruit hem glazig in de olie.
* Voeg dan de kerrie en cayennepeper toe. Laat even meefruiten.
* Voeg dan de azijn, appelsap, laurierblaadje en suiker toe
* Breng alles aan de kook en laat pruttelen tot de suiker opgelost is.
* Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in kleine stukjes.
* Doe de appel en de rozijnen bij het gekookte mengsel. Laat zachtjes meekoken tot de appels zacht zijn.
* Doe dit dan in gesteriliseerde potten en laat afkoelen. Dit is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Granaatappelgelei

Dit is een heerlijke saus ondermeer bij eend.

Ingredienten:
* Gelijke delen graatappel en geleisuiker.
* Kook dit met een scheutje vocht ( water, sinasappelsap)
* Doe in een (gesterriliseerd) potje en laat afkoelen

Tip:Snij de granaatappel horizontaal door. Leg hem met de doorgesneden kant op je hand en sla met een houten lepel op de vrucht. Zo krijg je alle pitjes eruit zonder de velletjes.

Vijgengelei

Lekker op een kaasplankje, oa met oude Leidse kaas.

Ingredienten:
* 1 sinaasappel
* 500 gr verse vijgen
* 5 kruidnagels<br />500 gr geleisuiker

Werkwijze:
* Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil.
* Pers de sinaasappel uit.
* Verwijder het steeltje van de vijgen en snijd ze in stukjes.
* Doe de vijgen met de sinaasappelsap en de geleisuiker in een pan en breng aan de kook.
* Laat de vijgen 2 minuten flink koken en zet dan het vuur uit.
* Haal eventueel de kruidnagels uit de compote.
* Vul de goed schoongemaakte potten met de gelei, sluit de deksel en zet ze op hun kop. Zet de potten na 5 minuten weer recht en laat helemaal afkoelen.

De gelei is ongeveer 3 maanden houdbaar. 

Omelet

Het lijkt een open deur: een omelet. Maar ik ben tot de ontdekking gekomen dat in Nederland veel mensen een gebakken ei aanzien voor een omelet.

Een goede omelet heeft alles te maken met timing en aandacht. Rick Stein ( toch niet de eerste de beste ) heeft eens gezegd: "als een kok bij mij komt solliciteren, laat ik hem een omelet maken. Dat is de ultime proef voor een kok".
Blijf erbij als je dit gaat maken, het is echt zo klaar. Je wordt beloond met een heerlijke , luchtige omelet.

Ingredienten voor 1 persoon:
* 2-3 eieren
*1 el water
* zout en peper
* klontje roomboter

Werkwijze:
*Klop de eieren los met het water en het zout. Doe dit met een vork, en niet zo lang kloppen dat het gaat schuimen.
* Zet de pan op het vuur en laat de boter smelten tot hij is uitgebruist, maar nog niet niet bruin is.
*Zet het vuur op half.
*Giet de losgeklopte ei in de pan. Begin dan direkt met een spatel de ei van de buitenste rand naar het midden te schuiven. In het begin loopt het eimengsel snel terug. Doe dit de hele pan in het rond. Als het ei wat meer stolt, moet je de pan wat bewegen om het eimengsel naar de rand van de pan te laten lopen. Lukt dit niet meer, stop dan met het naar het midden brengen van het ei. Zet het vuur wat hoger, beweeg de pan zo dat het ei los komt van de bodem. Blijf erbij en speel met de warmte onder de pan. De omelet moet aan de onderkant licht bruin zijn en aan de bovenkant nog licht baveuse ( = ietsje vochtig / smeuig).
* Maal peper naar smaak over de omelet, strooi er eventueel kruiden naar smaak of kaas over. Sla de omelet dubbel en laat hem uit de pan op de bord glijden.

Als je zo je omelet maakt, zul je merken dat dit zo luchtig is! Je zult dit nooit meer verwarren met een gebakken ei.

Tip: natuurlijk kun je van alles als vulling gebruiken. Van kaas, vlees tot gebakken champignons. Dit voeg je dan toe vlak voor dat je de omelet dubben klapt.

Gevuld brood

Dit is weer zo'n variabel recept. Of te wel: je kunt er alle kanten mee op. Je kunt er allerlei restantjes in verwerken: vleesbeleg, kaas, groente etc. Het kan natuurlijk ook van het seizoen afhangen wat je erin doet. Dit is een basisrecept. Varieer naar hartelust. Dit is ook een ideaal recept voor een feestje; geef er soep bij en je zult iedereen zien smullen. Je kunt het recept vegetarisch houden, maar er net zo gemakkelijk vlees en/ of vis in verwerken. Denk er dan om dat de ingredienten wel bestand moeten zijn tegen de hitte van de oven!

Denk er aan: als je groenten gebruikt die veel vocht verliezen, maak die eerst gaar, zodat je brood niet te nat wordt.

Ingredienten:
* 500 gr bloem
* 15 gr. gedroogde gist

* +/- 220- 250 cc lauwwarm water
* 1 tl zout
* 2 tl suiker

Voor de vulling:
* 1 courgette, in plakjes gesneden
* 1 aubergine, in plakjes gesneden
* 1 rode ui, in dunne ringen
* 100 gr gedroogde tomaten op olie, in reepjes gesneden
* 1 bolletje mozzarella,in dunne plakjes gesneden
* 50 gr parmesaanse kaas. geraspt
* bosje basilicum, fijn gehakt.
* 3 gekookte eieren, in plakjes

Voor de carnivoren:
* 1 ons ham
* 1 ons salami

Werkwijze:
* Gril de groentes in de grillpan of in de oven. Sprenkel er dan olijfolie. peper en zout over.
* Los de gist met de suiker op in 200 cc lauwwarm water.
* Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje voor het gistmengsel. Strooi het zout op de buitenste kant, tegen de kom aan. Doe het gistmengsel in het kuiltje in de bloem. Roer van binnenuit en kneed tot een soepel deeg. Het kan zijn dat het deeg te droog en te stug is, dan moet er nog wat water bij. Kneed dit goed door, minimaal 8minuten.
* Leg dit in een afgedekte kom 90 minuten te rusten op kamertemperatuur.
* Neem het deeg uit de kom en Kneed dit alles goed door. Rol dit uit tot een rechthoekige lap van zo'n 50 bij 20. Het komt niet zo precies. Laat aan het hoofdeinde van de lap een paar centimeters vrij.
* Leg in de lengte: de courgette, de aubergines. en de resterende groenten. Verdeel de plakjes ei, mozzarella en parmesaanse kaas erover. Verdeel de blaadjes basilicum over de groenten. Wil je nog vlees of vis toevoegen, doe dit dan.
* Rol het deeg om de groenten, zodat je een lange rol krijgt.
* Snij de rol in stukjes van zo'n 7 cm. Zet ze rechtop in een ovenschaal, dek toe met een schone, droge doek en laat nog een half uur rijzen.
* Verwarm ondertussen de oven voor op 200 gr. Celcius. Zet na een half uur rijzen de broodjes in de oven en bak ongeveer 30 -40 minuten tot de broodjes goudbruin van kleur zijn.

Je kunt ze lekker warm eten, maar ook lekker om koud te eten bij een goed glas wijn.

Grissini (soepstengels)

Dit recept is op verzoek van Kitty, gevraagd door haar tijdens een gezellig etentje. Ik noem het grissini, omdat de soepstengels zoals wij ze kennen uit de supermarkt de lading niet half dekt. Van oorsprong werden de grissini gemaakt met reuzel. In de echte Italiaanse recepten wordt dit nog vastgehouden. Ik vind roomboter een goed alternatief. Je kunt ook wat minder roomboter doen en een extra scheutje olijfolie toevoegen. Experimenteer maar wat met smaken. Maar voor de minder avontuurlijke kok: het basisrecept is prima!.

Van dit recept kun je er zo'n 60 maken. Ze zijn goed te bewaren in een luchtdichte trommel

Ingredienten:
* 11 gr. gedroogde gist
* 350 gr meel ( het liefst type 00 )
* 100 gr zachte roomboter.
* 5-6 gr zout
* 200 ml lauw warme melk
* scheut olijfolie ( ongeveer een eetlepel )

Werkwijze:
* Verwarm de oven op 160 gr Celcius.
* Verwarm de melk tot lauwwarm en los hier de gist in op.
* Voeg dan de olijfolie hier aan toe. Laat niet te heet worden, dan gaat de gist dood.
* Doe alle overige ingredienten in een kom, meng goed en maak een kuiltje in het midden.
* Schenk de melk met gist in het kuiltje en begin van binnen uit te roeren tot alle melk is opgenomen.
* Kneed tot je een soepel deeg hebt. Voeg eventueel nog een beetje bloem, of juist een beetje water toe. Dit hangt af van het type bloem dat je gebruikt. Je moet een soepel deeg hebben, dat niet blijft plakken aan het werkvlak of je handen.
* Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik en snij hier repen van. Rol van die repen stengels tussen je handen. Maak er dan verschillende smaken van.
* Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze goudbruin in ongeveer 25 minuten.
*Laat afkoelen en berg luchtdicht op.

Tip voor verschillende smaken:Voor de variatie kun je de stengels voor het bakken door veschillende smaken rollen:
*Fijngehakte rozemarijn
* Grof zeezout
* Maanzaad
* Sesamzaad
* Parmesaanse kaas.

Warme chocolademelk

Dit is een heerlijk recept om te maken met koud weer. Snel klaar en opwarmen maar.

Ingredienten voor 2 personen:
* 0.5 liter melk
* 75 gr pure chocolade ( het liefst minimaal 70% cacao)
* suiker naar smaak

Werkwijze:
* Breng de melk tegen de kook aan, maak de chocolade in kleine stukjes en roer die door de hete melk. Niet laten koken! Roer er suiker naar smaak door.
*Serveer eventueel met slagroom , maar zonder slagroom is het ook al heerlijk

Voor de durfallen: hak een spaanse peper heel fijn en roer hier wat van door de chocolademelk. 

Kruidentips voor oosters eten

 Op verzoek van Nynke wat kruidentips voor oosters eten als je geen kant en klaar produkten mag gebruiken.
Ik heb zelf standaard altijd verse gemberwortel, spaanse peper, knoflook en ui in huis. Dit zijn produkten die goed houdbaar zijn en zeer smaakbepalend voor de oosterse keuken.

* Gemberwortel. Niet te verwarren met de stemgember uit potjes. De verse gemberwortel smaakt helemaal niet zoet, maar is juist pittig. Als je van de smaak houdt, kun je de schillen bewaren en er thee van zetten.
Gebruik: begin met ongeveer 1 centimeter. Als je de smaak kent, kun je beter inschatten hoeveel je moet gebruiken. Snij een cm af. schil de wortel en rasp hem of snij hem erg fijn.

* Pepertjes. Hier zijn zoveel varianten van. De meest gangbare is de spaanse peper, die is ook overal goed te krijgen. Als je niet veel pit gewend bent, moet je zeker de zaadjes eruit halen. Die zorgen voor het meeste vuur. Dit kun je doen door de peper doormidden te snijden en de zaadjes eruit te halen. Een handiger methode is: snij het bovenste topje van de peper en rol de peper tussen je handpalmen tot de zaadlijsten los zijn. Dan kun je de zaadjes er zo uit kloppen.
N.B. De scherpste peper is de Madame Jeanette. Laat je niet in de luren leggen door deze peper. Ze ziet eruit als een schattige mini paprika! Maar ze is verschroeiend heet.
Dan nog een tip over het eten van pepers: als je het eten te heet vindt, moet je zeker geen water of bier oid drinken. Dit zorgt ervoor dat de scherpe stof capseine  alleen maar meer door je mond wordt verspreid. Deze stof lost op in vet, dus het beste is om een beker volle of halfvolle melk te drinken. Een paar partjes appel doen ook wonderen!

* Djintan ( komijnpoeder). De smaak van komijn spreek voor zich. Dit kruid moet gedoseerd worden. Het voegt smaak en warmte toe aan een gerecht, maar moet niet overheersen. Dan wordt de smaak te uitgesproken. ( Dit is wel weer lekker bij mijn recept van linzensoep)

* Koriander. Een groen kruid die met mate gebruikt moet worden. De smaak is zeer uitgesproken. Er zijn dan ook veel koriander haters. Vraag als je mensen te eten krijgt eerst of ze wel koriander lusten. Voor de mensen die het niet lusten: vervang door peterselie.

* Ketoembar( gedroogde koriander). Deze smaak is veel milder dan die van verse koriander.

* Kurkuma ( Koenjit). Dit is een kruid van de geelwortel. De smaak is een beetjes bitter, maar heel mild. Eigenlijk wordt dit kruid vooral gebruikt om haar kleur. Sommige mensen schrijven dit kruid een ontstekingsremmende werking toe.

* Citroengras ( Sehreh). Dit zijn stengels met een mild frisse smaak. Je kunt ze kneuzen en toevoegen aan soepen en sauzen.
Om te gebruiken in roerbakgerechten: haal het buitenste schilletje eraf en snij de harde onder- en bovenkanten eraf. Snij dat vervolgens in zeer dunne ringetjes. Zorg wel dat je hiervoor zo vers mogelijk citroengras krijgt. Ze wordt al snel taai en houterig.

Natuurlijk zijn er nog veel meer kruiden! Dit alles is natuurlijk goed te vinden op internet. Dit zijn echter de kruiden die ik altijd op voorraad heb, en dus ook veel gebruik.
* Kerriepoeder:Dit is een mix van verschillende specerijen. De kenmerkende gele kleur komt van de geelwortel. Welke mix je koopt, bepaald de smaak. Het poeder dat je in de supermarkt koopt is redelijk mild en licht zoet van smaak. Op de markt kun je kerriepoeder in allerlei smaken en verschillende vormen van pittigheid kopen. Dit is een bepalende smaak voor het gerecht. Als je dit gebruikt moet je het gerecht regelmatig proeven voor je er iets aan toevoegd.

* Cayennepeper: Wees hier spaarzaam mee. Dit is een erg pittige specerij. Het geeft wel een "kick"aan een gerecht. Erg lekker, maar wel steeds proeven. Verwar dit niet met paprikapoeder.

Margarita

Dit is al jaren mijn favoriete drankje! Ik heb hem in allerlei varianten gehad en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik de volgende het lekkerst vind.

Voor een perfecte Margarita moet het glas een zoutrandje hebben. Hiervoor doe je citroensap (of limoensap) op een schoteltje, op een ander schoteltje strooi je zout. Doop de bovenkant van het glas eerst in het citroensap en dan in het zout. Zo krijg je een perfect zoutrandje. Het werkt niet om je glas in water te dopen, want dan lost het zout op.

Nog een tip: voor geschaafd ijs: ijsblokjes in een theedoek doen en er gewoon hard op meppen met een deegroller.

Ingredienten:
* 2 delen witte tequilla
* 3/4 deel cointreau
* 3/4 deel limoensap
* geschaafd ijs.
* Doe alle ingredienten in een shaker en schudt goed. Giet dan alles in een glas met een zout randje en: genieten maar.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

Gisteren | 20:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback op mijn recepten. Ik hoop ze altijd te verbeteren.

...
10.12 | 18:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoep te vinden, maar helaas.
Wat doe jij er voor alternatiefs bij in, zodat het jouw twist heeft?

...
04.12 | 19:00

Wat een mooie site met heerlijke gerechten !!!
Ik ga zeker hiermee aan de slag top 😍

...
04.04 | 23:10

Top! Wat een fijn compliment. Dank je wel. Als je nog vragen hebt over een recept, of tips wilt, dan hoor ik het graag.

...
Je vindt deze pagina leuk