Ik krijg steeds meer vragen voor basisrechten. Dat vleit mij wel, vooral omdat er zoveel te vinden is op het internet. Daarom nu een paar recepten voor een zelfgemaakte bouillon. Men denkt dat dit moeilijk is om te doen, maar dat is niet waar. Enfin,
probeer het maar eens.
Bespaarbouillon:
Je kunt de delen van de groente die je niet eet heel goed gebruiken voor in de bouillon. Denk hierbij aan de donkergroene stukken van de prei, de kontjes van de ui, de schil van de ui , schil van de wortelen,
restjes bleekselderij, buitenste kookbladeren etc etc. Alles wat je eraf haalt/ schilt, kun je goed wassen en dan in een zakje in de diepvries doen. Dit kun je steeds bijvullen.
Bewaar ook vooral de korstjes van de parmesaanze kaas hierbij. Die geven
je smaak een boost. Als je genoeg hebt bewaart trek je er een bouillon van met wat zout. peper en knoflook. Je kunt deze restantjes ook bij je andere bouillons doen.
Groentebouillon.
Gebruik bij voorkeur biologische groenten. Dan kun
je bij de uien de schil erom laten, dat geeft een mooie kleur aan de bouillon. Dit is een basisrecept. Experimenteer en gebruik wat je in huis hebt. Ik voeg zelf vaak een stuk gember toe, dat geeft lekker veel pit zonder te veel scherpte.
2 preien
1 winterpeen
2 uien
1 stengel bleekselderij
2 teentjes knoflook
3 laurierblaadjes
10 peperkorrels
Zout naar smaak
1.5 liter water
Werkwijze:
Zet het water op en breng het aan de kook.
Schil de winterpeen,
snij hem in grove stukken.
Snij de uiteinden van de prei en snij hem in groeve stukken. Was grondig.
Snij de bleekselderij in grove stukken en was grondig
Was de ui en knoflook goed, laat de schil erom zitten als ze biologisch zijn.
Doe
alles in het water, samen met de kruiden en laat 2 uur tegen de kook aan trekken. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. Giet door een zeef.
Kippenbouillon.
Dit kan met een hele kip, of een kippenbout. Dat is het lekkerst. Maar als
ik kip heb gegeten, gebruik ik de botten, vellen en andere restanten om een bouillon te trekken. Hij is dan minder krachtig, maar nog prima te gebruiken.
Ingrediënten:
Kip/kippenbout/restanten van kip
Peperkorrels
Zout
Ui
Knoflook
Snufje kerrie
Gebruik vooral wat je in huis hebt. Voor een oosterse bouillon is het lekker om peper, gember en citroen mee te trekken.
Zet de kip onder water was de groenten goed. Bij biologische groenten kun je de schil
om de ui en knoflook laten zitten. De uienschil geeft een mooie kleur. Voeg de ingredienten toe en breng tegen de kook aan. Laat 3 uur pocheren. Giet af door een zeef.
Het spreekt vanzelf dat als je kip hebt gebruikt, dan haal je het vlees eraf en gebruik
je dat weer. Bijvoorbeeld voor kippensoep, of in een salade of roerbakschotel
Vleesbouillon
Ingrediënten:
2 schenkels
2 ons soepvlees
2 uien
2 teentjes knoflook
1 winterpeen
3 laurierblaadjes
Zout en
peper
Werkwijze:
Rooster de schenkels eerst bruin in de oven. Dit maakt de smaak intenser. Doe dit het liefst in de pan waar je ook de bouillon in maakt. Dan komt de kleur en smaak van het roosteren ook in de bouillon.
Schil de wortel
en snij hem in grove stukken. Was de ui en knoflook.
Breng 1.5 liter water aan de kook. Doe het vlees erin met alle ingrediënten. Laat dit 3 uur tegen de kook aan trekken. Het eerste uur moet je regelmatig "afschuimen". Er komt schuim op de bouillon
door de gestolde eiwitten van het vlees. Schep het regelmatig af met een schuimspaan.
Giet alles door een zeef.