In veel recepten voor aubergines lees je dat je ze voor het bereiden even met zout moet bestrooien en dan even laten uitlekken. Dat is niet meer nodig. Dit was om de bitterheid uit de groente te halen, maar dit is er ( helaas ) uitgekweekt.
Aubergine
is een groente die vaak in stoofschotels wordt gebruikt, maar ik geef ook een recept met aubergine in de hoofdrol. Denk er wel om dat je aubergine niet rauw mag eten. Dan is hij giftig.
Babe
ganoushe
Dit is heerlijk bij arabisch eten. Het gerecht ziet er niet lekker uit, maar het smaakt fantastisch Als je geen granaatappel kunt krijgen, kun je het ook zonder doen.
Ingredienten:
3-4 aubergines
2 teentjes
knoflook
grof zeezout
2-3 tl citroensap
Werkwijze:
Prik de aubergines in met een vork bij het kroontje.
Verhit de grill op de hoogste stand. Leg de aubergines eronder en keer ze gedurende 45 minuten regelmatig om.
Snij ze dan doormidden en haal het gare vruchtvlees eruit.
Maak in een vijzel de knoflook fijn samen met het zeezout. Heb je geen vijzel, doe het dan met de zijkant van een groot mes. De knoflook moet een fijne pasta worden die zich vermengt met de
aubergine.
Doe dan de knoflook, aubergine en citroensap in een kom en roer goed door met een vork totdat je een mooie gladde massa krijgt. Proef of er nog wat zout of citroensap bij moet.
Tip 1: Je kunt ook granaatappelpitjes toevoegen
dat geeft een frisse bite.
TIp 2: Pak de knoflook in aluminiumfolie en laat ze zo poffen in de hete oven/grill. Je zult merken dat de smaak dan minder scherp en wat zoeter is. Bovendien ruikt je adem dan ook niet zo sterk.
Pastasaus met aubergine
Ingredienten:
* 1 aubergine in blokjes
* 1 ui, fijn gesnipperd
* 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
* 1 blik tomaten
* handvol zwarte olijven, ontpit en grof gehakt
* 150 gr
feta
* ! tl rozemarijn, fijngehakt
* peper en zout
* scheutje olijfolie
Werkwijze:
* Verwarm de olie in een braadpan en bak de ui tot ze glazig is.
* Bak dan de knoflook 2 minuten mee; laat niet bruin worden
* Voeg
dan de aubergine toe en bak tot ze wat bruin wordt.
* Voeg de olijven en tomaten toe, prak de tomaten met een vork fijn.
* Voeg de rozemarijn, peper en zout toe. Niet te veel zout, maar er komt ook nog feta bij
* Laat 20 minuten pruttelen.
* Verbrokkel de feta door de saus en laat even meewarmen.
* Proef of er nog peper of zout bij moet.
Gegrilde aubergine
Ingredienten:
* 2 aubergines
* 2 el olijfolie
* 3/4 el citroensap
* 1 tl oregano
* peper en zout
Werkwijze:
* Verhit de grillplaat tot gloeiend heet
* Snij het kroontje van de aubergines en snij ze vervolgens in plakken van ongeveer een halve centimeter
* Grill de plakken op de hete plaat aan beide kanten tot ze
een mooi streepjespatroon hebben en gaar zijn
* Maak een dressing door de olie, citroensap, oregano, peper en zout door elkaar te mengen.
* Meng de dressing door de gegrillde aubergines.
* Laat minstens 3 uur marineren.
Lekker
bij linzen!
Aubergineschotel: zie bij vegetarisch
Ratatouille: zie bij vegetarisch
Moussake: zie bij vlees