Standaard pagina

Platbrood

 Zeer eenvoudig maar heerlijk recept voor platbrood

Dit is een recept die net zonnen klaar is dan afbakbrood, maar wel veel lekkerder En heerlijk luchtig!
Heb je geen yoghurt bij de hand, dan kun je dit ook met water doen. Voeg dan iets zuurs toe als citroensap of azijn. Door het zuur gaat de baking soda bubbelen, dus rijzen.

Voor 4-5 stuks:

* 200 gr witte meel + extra voor bestuiven
* 3/4 tl baking soda
* 1 tl zout
* 200gr (Griekse) yoghurt

Werkwijze:

* Kneed van het zelfrijzend bakmeel, het zout, het bakpoeder en de yoghurt een soepel deeg. Dit hoeft niet lang gekneed, als het een soepele bal is, is het genoeg
* Laat een half uur rusten. 
* Verhit de grillplaat of een koekenpan
* Verdeel het deeg in kleine porties en rol die dun uit op een met bloem bestoven aanrecht
* Leg ze dan om en om op een zeer hete grillplaat of in een droge, hete koekenpan en bak het brood gaar aan beide kanten. Als er luchtbellen in het deegkomen, keer het dan om. 

Optioneel: 
Je kunt het brood ook een smaakje geven door het in te smeren met olijfolie en kruiden. 
Je kunt ook specerijen zoals komijn meekneden in het deeg. 

Volkorenbrood

Dit is een basisrecept voor volkorenbrood. Je kunt natuurlijk pitten, zaden, krenten, rozijnen etc toevoegen. Gebruik dan een beetje meer gist omdat hiervan het brood zwaarder wordt. 

Vindt even uit welke mix water en meel goed werkt. Dit hangt een beetje af van het soort meel dat je gebruikt

Ingredienten voor een brood
* 500 gr volkoren meel
* 375 ml lauwwarm water
* 9 gr. gedroogde gist
* 3-4 gr. zout
* 1 tl suiker
* scheutje olie

Werkwijze:
* Los de gist in een scheut van het warme water op samen met de suiker. 
* Laat dit even staan tot de gist begint te werken ( +/- 5 minuten)
* Maak een kuiltje in het meel waar je het gistmengsel in doet
* Strooi het zout aan de buitenkant van het meel
* Voeg roerend vanuit het midden de rest van het water toe tot alles is opgelost
* Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een mooi soepel deeg
* Maak er een bal deeg van en doe er wat olie op. Dit voorkomt plakken aan de kom
* Dek af en laat een half uur rijzen
* Kneed door en doe het deeg in een broodvorm.
* Laat nog 90 minuten rijzen
* Bak 25-30 minuten in een oven op 200 gr. C
* Haal het uit de vorm en laat nog een paar minuten op het rooster bakken tot bruin en knapperig. 

 

Vijgenbrood

Je kunt natuurlijk de vijgen ook vervangen door krenten en rozijnen. Of door olijven. Experimenteer en maak wat je lekker vindt. 

Ingredienten:
* 500 gr. witte meel ( volkoren mag ook)
* 250 gr. zuurdesemstarter
* 250 gr. lauw water
* 3 gr. zout
* 7 gedroogde vijgen

Werkwijze:

* Hak de vijgen fijn.
* Maak een kuiltje in het meel en strooi het zout aan de buitenrand. 
* Giet de zuurdesem in het kuiltje met het water en werk dit van middenuit door het deeg. 
* Kneed het brood 10 minuten tot het deeg elastisch is en werk er dan de vijgen door. 
* Bewaar in een ingevette kom en laat afgedekt 12 uur rijzen
* Vorm dan een broodvorm en doe in een bakblik. 
* Laat dit afgedekt nog 4-6 uur rijzen. 
* Verwarm de oven voor op 200 gr. C. 
* Bak het brood in de voorverwarmde oven in 25 minuten bruin en gaar. 
* Laat afkoelen op een rooster.

 

Focaccia

Ook voor de onervaren broodbakker is dit recept goed te doen. Je kunt je fantasie gebruiken voor de garnering. 

Als je geen verse gist kunt krijgen, gebruik je gedroogde gist. Reken dan de helft. 

* 500 gr bloem
* 25 gr verse gist
* 3 gr zout + extra voor garnering
* 1.5 tl suiker
* 300 ml lauwwarm water
* olijfolie

Garnering:
* plakjes knoflook
* rozemarijn
* olijven
* kerstomaatjes

 

Los de gist met de suiker op in een beetje lauwwarm water.
Maak een kuiltje in het meel en strooi het zout aan de buitenkant, zodat de gist er niet direct mee in aanraking komt.
Als het gist mengsel gaat werken ( dit zie je als het bubbeltjes krijgt) doe dit mengsel dan in het kuiltje
Doe de rest van het water erbij en meng vanuit het midden door elkaar.
Kneed dit ongeveer 8 minuten tot je een soepel en samenhangend deeg hebt.
Maak er een bal van, smeer hem in met olijfolie en bedek lichtjes met plastic folie
Laat dit een half uur rijzen.
Doe bakpapier in een groot bakblik of op een bakplaat
Leg het deeg erop en duw hem gelijkmatig uit in het bakblik tot een dikte van 2-3 cm
Duw met je vingers holtes in het brood en doe daar de garnering in. Bijvoorbeeld olijven en tomaatjes.
Besprenkel met olijfolie en grof zout.
Leg er plastic folie over en laat nog een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 gr.
Bak het brood 25-30 minuten tot ze lichtbruin is

Zoete broodjes

Dit recept heb ik gemaakt voor mijn nichtje Rebekka, die zo van brood en zoet houdt.

Ingredienten voor het deeg: 
350 gr bloem
5 gr instant gist
15 gr kristalsuiker
1.5 dl halfvolle melk
1 ei
2 tl. zout
2 tl olie

Voor de vulling:
1citroen
75 gr bruine basterdsuiker
35 gr fijne kristalsuiker
60 gr ongezouten roomboter
1 el kaneelpoeder
150 gr ongezouten pistachenoten (of andere nootjes)

Voor de afwerking:
1 ei om te bestrijken

Extra nodig:
Bakblik
Bakpapier
Aluminiumfolie


Deeg maken:
Meng de bloem, de instant gist, suiker en het zout goed door elkaar in een ruime kom. Verwarm de melk tot handwarm. Klop het door de melk. Druk een kuiltje in het bloemmengsel en schenk het melkmengsel hierin. Roer steeds wat bloem vanuit het midden door de melk tot het deeg zo dik is dat het kneedbaar is. Kneed het dan met één hand tot een deeg (het wordt een beetje plakkerig) Laat het deeg afgedekt  ongeveer 10 minuten rusten.


Vet je werkvlak in met wat olie en leg het deeg erop. Kneed het deeg gedurende 10 min. flink door. Het deeg is voldoende gekneed als het niet meer plakt. Vet een grote schone kom in met 1 tl olie en leg het deeg erin. Laar het deeg afgedekt, op een lauwwarme plaats ongeveer 1 uur rijzen. Het deeg moet zich ongeveer verdubbeld hebben.

Vulling bereiden:
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de beide suikersoorten met de boter, 1 el van het citroenrasp en de kaneelpoeder tot een smeuïg, kruimelig mengsel. Rooster in een droge koekenpan de pistachenoten tot ze kleuren. Laat ze afkoelen en snijd ze grof. Meng met het boter-suikermengsel

Deeg:
Kneed het deeg nog eens door. Bestrooi het werkvlak dun met bloem en rol et deeg hierop uit tot een rechthoekige lap van 40 x30 cm. Strijk de vulling gelijkmatig uit over de lap. Druk alles een beetje aan zodat de noten goed vast zitten. Rol de lap vanaf de brede kant op.
Bedek de bodem van de vorm met een stuk op maat geknipt en ingevet bakpapier.
Snijd de broodrol in 14 gelijke plakken en leg ze op hun snijkant verdeeld over de bakvorm. Dek de vorm af en laat het deeg opnieuw ongeveer een uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 180 gr. 
Bak hierin de broodjes 25 minuten. 
Klop het ei door met 1 el water en bestrijk hiermee de broodjes. Zet nog 5 minuten in de oven. 

Starter zuurdesembrood

Zuurdesem gebruik je in plaats van gist om deeg te laten rijzen. Doordat je meel vermengt met water gaat dit fermenteren. Dit betekent dat er bacterien en schimmels ontstaan die luchtbellen vormen waardoor het brood een luchtige structuur krijgt. Door melkzuur- en azijnbacterien krijgt het brood een licht zure smaak. 

Voor het maken van een starter kun je het beste roggemeel gebruiken omdat hierin de meeste bacterien zitten. Het kan echter ook met ander meel. 
Als de starter de eerste keer niet lukt, begin dan gewoon overnieuw. Het gaat echt wel lukken. Ik ben zelf 3x begonnen voor het aansloeg. 

Als je een brood bakt gebruik je niet alle desem. Van het restant maak je met meel en water een nieuw zuurdesem. Het zuurdesem wordt dus steeds wat ouder. Mijn ervaring is: hoe ouder het desem hoe lekkerder je brood. 

Als je een extra brood wilt bakken, voeg dan een dag van te voren meer meel en water toe aan je starter. Het is belangrijk dat je voldoende overhoudt om een nieuwe starter te maken. 


Als je even niet wilt bakken of je bent op vakantie, dan kun je je desem in de koelkast bewaren. Het is wel goed om af en toe even door te roeren. 

Ik geef de voorkeur aan een glazen pot ( weckpot ) zodat je kunt zien wat er gebeurt. Ik doe het deksel er op, maar laat een kiertje open, zodat hij wel kan ademen. Ik gebruik 2 potten. Als ik een brood bak, dan doe ik het overgebleven desem over in een schone pot en begin hiermee een nieuwe starter. 

Voor de eerste starter heb je minstens een week nodig. Als je een keer een goede zuurdesem hebt, dan is de volgende na 3-4 dagen klaar. 

Start:
Roer 50 gr (rogge)meel en 70 gr water door elkaar. 
Bedek maar laat een grote kier open staan. 
Als er een laagje water op komt, roer dan even door 
Voeg elke dag 25 gr meel en 25 gr water toe. 
Als het goed gaat, zie je dat het desem luchtbellen maakt en lichtzurig ruikt. 
Je kunt er dan ook voor kiezen om volkorenmeel toe te voegen ipv roggemeel.
Is je desem nog niet erg actief, voeg dan nog een beetje meel en water toe en wacht nog een of twee dagen. 

Gebruik bij het maken van een brood niet alle desem, maar laat zeker nog 150 gram over. Voeg hier nu elke dag 100 gram meel en 100 gr water aan toe. Na drie dagen heb je nu weer genoeg starter om een brood van te maken. 
Dan haal je hier weer 300 gr van en begin je overnieuw met de cyclis. Zo krijg je steeds een ouder en beter zuurdesem. 

Ik moet zeggen dat ik na verloop van tijd niet meer afweeg. Ik doe het op het oog tot ik de goede dikte heb. Welke dikte je wilt is een persoonlijk voorkeur. Ik vind het prettig als het nog een beetje " loopt". 

 

 

 

Zuurdesem brood

Ingredienten:
* 250 gr. starter zuurdesem
* 500 gr ( volkoren) meel
* +/- 250 gr lauwwarm water
* 1-2 tl zout

Werkwijze:
Doe het meel op het werkvlak, maak een kuiltje en doe hier het zuurdesem in. Strooi het zout aan de buitenkant.
Voeg een scheutje water toe en roer dit met het desem door het meel. Doe dit tot (bijna) alle water op is. Het is afhankelijk van het soort meel hoeveel water je nodig hebt. Soms wat meer, soms wat minder. Je moet een soepel deeg krijgen. 
Kneed minstens 10 minuten tot je een soepel deeg hebt dat niet plakt aan het werkvlak
Laat dit in een bedekte kom 2-3 uurrijzen. 

Druk het brood samen om de lucht eruit te halen. Vorm tot broodvorm en leg in bakblik. Maak overdwars kleine inkepingen om te voorkomen dat het brood scheurt in de oven. 
Laat dit nog 6 uur rijzen 

Verwarm de oven voor op 200 gr ( hete lucht) of 225 gr. c. 
Bak het brood 35-40 minuten. Haal dan uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

Nieuwe reacties

31.12 | 14:17

Succes Anne-Marie. Ik hoor het altijd graag als een recept lastig is of niet te doen. Hoop dat het goed smaakt. Goede jaarwisseling! Groet. Dicky

30.12 | 22:14

Hoi Dicky,
Ga morgen je courgette doperwten contactpoli soep maken voor oud en nieuw, for old times sake ; )Hoop dat het net zo lekker smaakt als in Winschoten

11.12 | 19:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback op mijn recepten. Ik hoop ze altijd te verbeteren.

10.12 | 17:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoep te vinden, maar helaas.
Wat doe jij er voor alternatiefs bij in, zodat het jouw twist heeft?