Amuses/Voor

Gevulde eieren

Iedereen heeft zo zijn eigen recept van eitjes vullen. 
Mijn trucje is dat ik de ui erdoor rasp. Dan heb je wel de smaak, maar niet de harde stukjes ui. Hoe fijn je ze ook hakt, je proeft ze en bij dit recept is dat juist niet lekker. 

Ingredienten voor 10 gevulde eieren

  • 10 eieren
  • kwart ui ( afhankelijk van de grootte)
  • 3 el mayonaise
  • 1.5 tl kerriepoeder
  • bosje bieslook
  • peper en zout

 

Werkwijze:

  • Breng een pan water aan de kook en prik de eitjes even in aan de onderkant
  • Als het water kookt laat de eitjes dan in het water glijden en kook 12 minuten
  • Laat schrikken in koud water en laat de eitjes afkoelen
  • Rasp de kwart ui, het is afhankelijk van je smaak hoeveel je wilt. Ik vind het niet lekker als de ui overheerst
  • Snij de bieslook fijn
  • Meng de ui met de kerrie, mayo, peper, zout en de helft van de bieslook
  • Pel de eieren, snij ze doormidden en haal het eigeel eruit
  • Meng het eigeel met de mayonaise
  • Doe het mengsel in een spuitzak en vul de eitjes. 
  • Strooi hier de rest van de bieslook over. 

Bitterballen van boerenkool

Dit recept is geschikt voor het verwerken van restjes. Je kunt ook andere stamppotten gebruiken zoals zuurkool, hutspot of spruitjes. 
Vegetariers kunnen de spekjes weglaten en vervangen door een piitige kaas. 

Ingredienten voor ongeveer 15-20 stuks:
* 1 pond aardappelen
* 1 pond boerenkool
* 250 gr gerookte spekjes. 
* zout
* 3 eieren
* Paneermeel
* Bloem
* 3 blaadjes gelantine ( voor de vegetariers 3 el bloem)
* fles zonnebloem olie of een frituurpan

Werkwijze: 
* Kook de aardappelen en de boerenkool gaar met zout
* Bak de spekjes uit tot ze krokant zijn
* Giet de aardappelen af en stoom ze goed droog op een middel hoog vuur.
* Druk de boerenkool in een vergiet of zeef zo droog mogelijk
* Leg de gelantineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn
* Hak de spekjes en de boerenkool heel fijn. 
* Meng aardappelen, boerenkool en spekjes goed door elkaar. Proef of ze goed op smaak is. 
* Haal de gelantineblaadjes uit het water en verwarm ze in een pannetje op een laag vuur tot ze vloeibaar zijn. Vermeng ze dan snel met de nog warme boerenkool. Denk eraan: zodra de gelantine afkoelt gaat ze stollen en dan krijg je het niet goed meer vermengd. Gebeurd dit, dan moet je de stamppot weer verwarmen zodat je gelantine weer vloeibaar wordt; dan kun je het er goed doormengen. 
* Voor de vegetariers: meng in plaats van de gelantine de bloem door de stamppot. Laat even meeverwarmen om de bloem te laten garen. 
* Zet het boerenkoolmengsel minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
* Zet dan de eieren, bloem en paneermeel klaar in borden of schaaltjes. Klopt de eieren los
* Maak bitterballen te grote van een walnoot. 
* Haal de balletjes vervolgens door de bloem, het ei en paneermeel. 
* Zet koel tot gebruik. 
* Verhit de olie in een stevige pan tot 180 gr. C. Frituut hier de balletjes in tot ze goudbruin zijn. 

Serveer met mosterd. 

Risottobitterballen

Dit is een heerlijk recept om een restje risotto te gebruiken. Risotto kun je niet gewoon  opwarmen. Wel kun je er prima bitterballen of kroketjes van maken, door de kleefrijst blijft het goed aan elkaar plakken. Het resultaat is verrassend. Je kunt ze ook prima invriezen en dan zo vanuit de vriezer in de frituur doen.

Je kunt gewoon bitterballen maken, maar je kunt de bitterballen ook vullen met bijvoorbeeld een stukje mozzarella. Een heerlijke verrassing in de bitterbal.

Ingredienten:
restje risotto
2 (of meer) eieren, losgeklopt
bloem
paneermeel
zonnebloem of arachideolie
( eventueel: mozzarella)

Werkwijze:
Maak van de risotto kleine balletjes, rol ze door de bloem, dan door het ei en als laatste door de paneermeel.
Wil je ze vullen, dan moet je dit doen voor je ze door de bloem rolt. Dit doe je door van een theelepel risotto een plakje te maken in de handpalm, leg hier een stukje mozzarella op en vouw de rijst erom. Leg er nog wat rijst op en "metsel"dit dicht.
Verhit de olie tot 180 graden ( of tot een stukje witbrood snel bruin bakt) en doe er dan de balletjes in en frituur tot ze mooi bruin zijn. Doe niet te veel balletjes tegelijk in de pan, dan koelt de olie te snel af en zuigen de balletjes teveel vet op

Bruschetta

Bruchetta is van oorsprong bedoeld om oud brood te verwerken. Je kunt het natuurlijk ook prima maken van vers brood.
Je kunt allerlei toppings bedenken. Ik geef hier een paar klassiekers. Laat je fantasie werken en verwerk zo je restjes.

Bruchetta maak je door (stok)brood of chiabatta in plakjes te snijden. Snij een teentje knoflook door en wrijf met de helften over het brood.  Sprenkel er olifolie over en rooster ze in de grillpan of onder de grill tot ze knapperig zijn.

Voorbeelden van toppings zijn:

Bruschetta met blokjes tomaat en basilicum. Roer hier olie, peper en zout door. Voeg eventueel nog blokjes mozzarella toe

Bruschetta met gebakken paddenstoelen ( en peper)

Bruschetta met dubbelgedopte tuinbonen en ricotta; voeg peper en olie toe

Bruschetta met ricotta en ruccola; voeg peper en olie toe

Bruschetta met verschillende soorten kaas

Bruschetta met verschillende soorten vleeswaren

Bruschetta met ( zelfgemaakte ) tapenade: gehakte olijven, kappertjes en ansjovis met olijfolie.

 

 

Tartaartje van komkommer en ham

Voor dit gerechtje heb je wel een kookring nodig.

Ingredienten voor 4 personen:
1 komkommer
plak (schouder) ham van +/- 150 gr
4 eieren

Werkwijze:
Schil de komkommer. Snij hem in de lengte doormidden en haal met een theelepel er de zaadjes uit.
Snij dan de komkommer in kleine blokjes. Snij de ham hetzelfde formaat blokjes. Meng dit door elkaar met wat zout en peper. Doe er een beetje olijfolie door.
Pocheer de eieren in een pan met ruim water en azijn, ongeveer 3 minuten tot het eiwit is gestold en de dooier nog een beetje vloeibaar is.
Leg de kookringen op de borden en verdeel het mengsel over de borden. Druk een beetje aan en haal voorzichtig de kookringen weg. Leg er de gepocheerde eieren over en bestrooi deze nog met peper en zout.

Aspergebitterballen

Kijk voor dit recept bij de groente onder: Asperges: heel veel recepten

Soesjes gevuld met paddenstoelen

Dit is een verfijnd gerecht. Echt een leuk voorgerecht bij speciale gelegenheden. Het vereist wel enige vaardigheden in de keuken  

Ingrediënten voor 15 stuks soezen:
1.5 dl water
75 gr. boter
90 gr bloem, gezeefd
3 eieren
snufje zout

Vulling:
300 gr gemengde paddenstoelen.
75-100 gr zeer rijpe camenbert
handvol geraspte parmesaanze kaas
peper en zout
scheutje olie

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200- 225 graden. Leg bakpapier op de bakplaat, beboter deze en maak hem een beetje nat met water.
Breng in een ruime pan het water. zout en boter aan de kook. Voeg dan in één keer alle bloem toe en roer dan met een houten lepel door tot het als een bal loslaat van de pan. Druk nog even op de bodem en laat weer los komen. Doe dan het vuur uit en roer het eerste ei erdoor. Zorg ervoor dat het helemaal opgenomen wordt, voor je het tweede ei erdoor roert. Doe het derde ei in een kommetje, klop het los en voeg beetje bij beetje toe aan het deeg tot het in brokken van de lepel valt. Klop het deeg dan goed door met een garde of een mixer tot het goed luchtig en glanzend is.
Maak dan met twee theelepeltjes 15-20 kleine bergjes op de bakplaat. Zorg voor enige afstand tussen de soesjes. Schuif in de oven en laat 30-35 minuten bakken in de oven.


Voor de vulling:
Maak de paddenstoelen schoon en bak ze in hete olie. Als ze klaar zijn, haal ze dan uit de pan en hak ze zeer fijn. Doe dan in een schaal en voeg de parmesaanze kaas en camenbert toe, laat dit even meesmelten. Proef en voeg eventueel nog peper en zout toe.
Doe dit mengsel in een spuitzak en vul hier kort voor het serveren de soesjes mee.

Natuurlijk kun je de vulling variëren zoals je wilt: bijvoorbeeld roomkaas met tuinkruiden of, voor de niet vegetariers: zalm. Enfin, mogelijkheden genoeg.

Gepofte wortellinten met geitenkaas

Ingrediënten:
3 winterpenen
150 - 200 gr zachte geitenkaas
3 bolletjes stemgember
handjevol ruccola

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de winterpenen, wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze 40 minuten in de oven. Haal ze er dan uit, en prik er even in met een mes om te zien of ze goed gaar zijn. Als dit niet het geval is, leg ze dan nog even in de oven. Als ze gaar zijn, verwijder het folie en laat de wortels afkoelen.

Hak ondertussen de gember zeer fijn en roer dit door de geitenkaas.
Snij dan met een dunschiller in de lengte dunne plakken af van de wortel. Smeer hierop het geitenkaasmengsel. leg er nog een ruccolablaadje op en rol op. Zo heb je een lekker hapje.

Je kunt natuurlijk de vulling varieren. Maar wortel, geitenkaas en gember is een goede combinatie.

Tapenade van tuinbonen en ricotta

In dit recept moet je de tuinbonen dubbeldoppen, dat wil zeggen: na het koken de buitenste grijze schil verwijderen, zodat je alleen de heldere groene binnenkant overhoudt. Normaal hou ik hier niet van, want dat vind ik verspilling van goede voedingsstoffen. Maar vooruit, omdat het kerst is.

Ingrediënten:
1 kg gedopte tuinbonen ( in dit seizoen: diepvries)
100 gr. ricotta
50 gr geraspte parmesaanze kaas
el fijngehakte munt
scheut olijfolie
peper en zout

Werkwijze:
Kook de tuinbonen ongeveer 7 minuten. Haal dan de grijze schilletjes eraf. Dit dubbeldoppen is even een klusje. Zet een leuk muziekje oid op. Prak dan de tuinboontjes fijn, hak de munt fijn en roer dit samen met de parmesaanze kaas, ricotta, olie en peper en zout door de tuinboontjes.

Heerlijk op bruchetta
Ook lekker met doperwten.

Bagna caoda

Dit is een bekend recept uit Piemonte.
De bagna caoda is een recept waar je mee kunt spelen, het is een voorafje met allerlei rauwe groenten die je doopt in een saus van ansjovis, knoflook, boter en olijfolie. Je kunt hiervoor alle groenten nemen die je wilt. Als je niet te veel van de saus gebruikt is het nog mager ook.

Voor de saus:
50 gr boter
1dl olijfolie
2 teentjes knoflook, in zeer dunne plakjes gesneden
8 ansjovisjes

Werkwijze:
Smelt de boter in een pannetje. zonder dat de boter bruin wordt. Doe er de ansjovis en de knoflook bij. Laat dit even zachtjes smoren. Doe er dan gelijdelijk de olie bij. Laat dit 15 minuten zachtjes smoren zonder dat het bakt!!!. Roer regelmatig.
Serveer het liefst op een warmhouder met een waxinelichtje of brandertje

Tips voor groenten:
Asperges, geblancheerd.
Venkel in reepjes (kan geblancheerd)
Worteltjes in reepjes
Bloemkoolroosjes
Bleekselderij in reepjes
Witlofblaadjes
Broccoliroosjes, geblancheerd.

Laat zelf je fantasie werken. Het is een heerlijk en gezond gerecht.

Margarita sorbetijs met zoute koekjes

Dit is een feestelijke variant op mijn favoriete drankje, de margarita. In plaats van een zoutrandje om het glas, serveer je dit met een zout koekje. Erg leuk als voorgerecht. Denk er aan dat je de vriezer erg koud zet (minstens -26 gr Celcius) anders bevriest het geheel niet.

Ingredienten voor het ijs:
2 dl limoensap
2 dl triple sec
4.5 dl witte tequilla
250 ml water
125 gr suiker

Werkwijze voor het ijs:
Kook het water en los er de suiker in op. Laat dit afkoelen naar kamertemperatuur. Voeg dan de tequilla, triple sec en de limoensap toe. Roer alles goed doorelkaar. Doe alles in een grote diepvriesdoos en zet het in de vriezer. Roer dit elk uur goed door om te voorkomen dat zich kristallen vormen. Blijf roeren tot alles goed bevroren is en dek dan de doos af.

Ingredienten voor de zoute koekjes
100 gram meel
50 gr boter
zout
50 ml koud water

Werkwijze voor de zoute koekjes:
Verwarm de oven voor op 200° C. Doe het meel, de boter, het water en een flinke schep zout in de keukenmachine. Meng alles goed door elkaar en doe dan het mengsel in een spuitzak en maak mooie vormen op de bakplaat. Bak in ± 15 minuten goudbruin. Als je ze in een luchtdichte trommel bewaart, kun je ze best een paar dagen bewaren

Geitenkaasballetjes

Dit is een lekker hapje, heerlijk als voorafje, maar ook lekker bij de borrel. Altijd als ik dit maak krijg ik positieve reacties. Het is erg verrassend van smaak. Het favoriete hapje van Joecky.

Ingredienten voor +/- 10 balletjes:
1ons zachte geitenkaas
2 bolletjes (stem)gember (uit een potje)
1-2 eetl. gembersiroop
75 gr gezouten pecannoten

Werkwijze:
Hak de stemgember erg fijn. Hak de pecannoten ook erg fijn. Doe dan iets minder dan de helft van de noten bij de geitenkaas. Voeg hierbij de fijngehakte gember en wat gembersiroop en roer alles goed doorelkaar. Zet even een uurtje in de koelkast en maak dan kleine balletjes van het kaasmengsel. Rol deze balletjes door de rest van de fijngehakte noten zodat ze een notenkorstje krijgen.

Eenvoudige antipasto

Leg op een bord of een houten plank allerlei plakjes vleeswaren. Serveer met brood en een klein schaaltje olijfolie.

Lekker hierbij zijn bijvoorbeeld artisjokken en zongedroogde tomaten op olie, olijven . Kortom laat je fantasie werken

Dit kan natuurlijk ook met vis.

Nieuwe reacties

31.12 | 14:17

Succes Anne-Marie. Ik hoor het altijd graag als een recept lastig is of niet te doen. Hoop dat het goed smaakt. Goede jaarwisseling! Groet. Dicky

30.12 | 22:14

Hoi Dicky,
Ga morgen je courgette doperwten contactpoli soep maken voor oud en nieuw, for old times sake ; )Hoop dat het net zo lekker smaakt als in Winschoten

11.12 | 19:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback op mijn recepten. Ik hoop ze altijd te verbeteren.

10.12 | 17:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoep te vinden, maar helaas.
Wat doe jij er voor alternatiefs bij in, zodat het jouw twist heeft?