Ingrediënten:
- 400 gr tomaten in blokjes
- 1 uitje, fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
- paar takjes basilicum
- parmezaanse kaas
- peper en zout
- olijfolie
----------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gr gedroogde pasta
- 1 aubergine in blokjes gesneden
- 1 ui, fijngesnipperd
- 400 gr tomaten ( vers of uit blik) in blokjes
- peper en zout
- oregano ( gedroogd)
- verse basilicum
- 50 gr Pecorino kaas
- olijfolie
----------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gr gedroogde pasta
- 1-2 teentjes knoflook in dunne plakjes
- 400 gr tomaten vers of blik in blokjes
- royaal chilivlokken naar smaak
- 1-2 el kappertjes
- 5 ansjovisjes
- 100 gr zwarte olijven, ontpit en fijngehakt
- peper en zout
- olijfolie
- royale hand gehakte peterselie
----------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gr gedroogde pasta
- 1 citroen, sap en de geraspte schil
- 2 teentjes knoflook
- chilivlokken naar smaak
- olijfolie
- peterselie, gehakt.
----------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gr. gedroogde pasta
- 2 eieren
- +/- 40 gr pecorino of parmezaanse kaas
- 200 gr. spek blokjes
- 2-3 el olijfolie
- peper en zout
----------------------------------------------------------------------------
PASTA
Pasta is voor mij het ultieme comfortfood. Voor de foodies die streng in de leer zijn, is er voor elke saus een soort pasta. Ik ben niet zo streng. Ik let wel op dat ik pasta met reliëf koop voor dunne sauzen, dan blijft dat beter aan de pasta hangen. Maar uiteindelijk beslis jezelf. En vaak is het ook maar wat je in huis hebt. Mijn tip is op wel een goed merkt te kopen. Dat geeft veel meer smaak.
Richtlijn voor de hoeveelheden is: gebruik gemiddeld 75 gr. droge pasta per persoon.
Bewaar altijd wat kookvocht bij het afgieten om dit eventueel nog weer bij de saus te doen. Door de zetmeel in het water, bindt de saus wat, maar de pasta wordt ook wat smeuïger ervan.
Tomatensaus.
Deze saus kun je gebruiken als volwaardige saus, maar je kunt er ook van allerlei groenten en/ op vlees door doen. In het tomaten seizoen kun je verse tomaten gebruiken, maar buiten het seizoen is een blikje van een goed merk aan te bevelen. Die tomaten worden geoogst als ze rijp zijn en zijn dus heerlijk zoet.
Werkwijze:
- Bak de ui zachtjes aan in een scheutje olie tot ze glazig is.
- Voeg dan de knoflook toe, bak maar heel kort ( een minuutje) mee en doe dan de tomaten erbij
- Haal de blaadjes va de basilicum, snij de steeltjes heel fijn en doe met de peper en zout bij de tomaten
- Laat minimaal een half uurtje pruttelen.
- Hak de blaadjes basilicum grof en strooi over de saus. Niet meer meekoken!
- Rasp er na het serveren parmezaanse over
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pasta alla Norma
Werkwijze:
- Fruit de gesnipperde ui aan in een flinke scheut olijfolie
- Doe de blokjes aubergine erbij en bak ze mee ( alternatief: bak de blokjes in de oven)
- Doe dan de tomaten erbij met peper, zout, oregano en de fijngesneden steeltjes van de basilicum
- Laat drie kwartier pruttelen
- Voeg de gekookte pasta toe.
- Serveer met geraspte Pecorino en basilicum erover
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pasta Puttanesca
Werkwijze:
- Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin zachtjes de ansjovis aan tot ze wat uit elkaar vallen
- Doe dan de knoflook en chilivlokken erbij, laat 2 minuten meebakken
- Voeg dan de kappertjes en olijven toe; bak ook een paar minuten mee
- Dan de tomatenblokjes met de peper en zout erbij en even laten pruttelen terwijl je de pasta kookt.
- Bewaar met het afgieten een kopje kookwater van de pasta. Daar kun je eventueel wat van gebruiken om de saus wat smeuïger te maken.
- Doe de gekookte pasta bij de saus en bestrooi met peterselie
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Citroenpasta
Werkwijze:
- Kook de pasta in zout water gaar en bewaar wat van het kookvocht
- Bak in een royale scheut olie de knoflook zachtjes aan, niet bruin laten worden, dan wordt de knoflook bitter
- Voeg er de chilivlokken aan toe en bak even mee.
- Doe het vuur uit, doe de pasta erbij met citroensap en citroenschil.
- Eventueel nog wat kookvocht voor een smeuïg effect.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pasta Carbonara
Italianen zijn erg streng in de leer over hun recepten. Zo ook over de pasta carbonara. Ten eerste: er zit GEEN room in. In dit recept staat spekblokjes. Het originele recept is met guanciale, oftewel kinnebak spek. Dat is lastig te krijgen. Ik vind het belangrijker dat je scharrelvlees koopt, maar dat is een persoonlijke keus.
Werkwijze:
- Kook de pasta beetgaar in ruim zout water. Bewaar na het afgieten wat kookvocht
- Bak de spekjes uit
- Roer in een kom de eieren, peper (royaal) en kaas door de spek. Voeg eerst geen zout toe, dit komt al van de kaas en spek
- Het vuur onder de koekenpan uit, anders wordt de ei in de pasta roerei en dat wil je niet. Je wilt dat er een mooie saus ontstaat
- Voeg de pasta en het ei-kaasmengsel bij de spekjes. Roer een poosje goed door, zodat alles goed wordt opgenomen en verdeeld. Je kunt nog wat kookwater toevoegen om een smeuÏger geheel te krijgen.
- Maal er eventueel nog peper over
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noodles à la bibimbap
Lekker noodle gerecht met veel groenten. Voor de eiwitten zitten er sojaboontjes bij, maar dit kun je natuurlijk aanpassen met iets anders wat je zelf lekker vindt.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 noodles
- 1 courgette in kwarten gesneden en dan in plakjes
- 400 gr champignons in plakjes
- 300-400 gr spinazie
- 100 gr tauge
- 4 lenteui in dunne ringetjes
- 2 el sesamzaadjes geroosterd
- 200 gr verse sojaboontjes
Voor de saus:
- 1 el gochujang ( meer of minder, afhankelijk van je smaak)
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1.5 el (rijst) azijn
- 0.5 el suiker
Werkwijze:
- Bak de champignons tot mooi bruin
- Smoor de spinazie in een beetje olie en laat slinken. Doe in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit.
- Kook de noodles volgens aanwijzingen
- Bak in een hete wok snel de courgette aan, voeg de taugé, sojaboontjes en de lente-ui toe. Zorg dat de taugé goed verhit wordt.
- Maak de saus door de ingrediënten door elkaar te roeren
- Serveer met geroosterd sesamzaad en sprenkel de saus over noodles en groente
Kaasfondue
Een klassieker uit de jaren 70-80, maar nog altijd de moeite waard. Bovendien is het een fijn vegetarisch hoofdgerecht, die je vrijwel in zijn geheel kan voorbereiden.
Ik geef het basisrecept, maar je kunt natuurlijk afwisselen met kazen. Zorg er wel voor dat je goede smeltkazen hebt. Ook is het toevoegen van bv een stukje blue cheese ook heerlijk.
Gebruik een droge witte wijn als Gruner Veltliner of Sauvignon Blanc
Gebruik een pan of caquelon die op het vuur kan. Serveer op een warmhouder.
Oplossen van problemen:
- Tip van Watschaftdepodcast: als de fondue een klont kaas wordt, voeg dan een stukje La vache qui rit toe. Dat schijnt te helpen
- Tip ook van WSDP: trekt de fondue draden, voeg dan een beetje citroensap toe
Ingrediënten per persoon:
- 100 gr Gruyere, geraspt
- 100 gr Emmentaler, geraspt
- 100 ml droge witte wijn.
- 1/4 el maizena
- teentje knoflook door de midden.
- optioneel: scheutje Kirsch
Werkwijze:
- Verwarm de wijn tot bruisend/ bijna kokend. Verwarm de knoflook mee en vis die eruit als de wijn warm is.
- Gebruik een beetje wijn om de maizena op te lossen
- Voeg dan in kleine beetjes de kaas toe. Roer in achtjes en laat de kaas eerst opnemen voor je nieuw toevoegt.
- Voeg als laatste de maizena en eventueel de Kirsch toe
Serveer met allerlei groenten en brood.
Gortsalade
Zoals bij bijna al mijn recepten is dit een basisrecept die je kunt veranderen naar je eigen smaak en naar wat je in huis hebt.
In plaats van gort kun je ook rijst, tarwe of parelcouscous gebruiken. En natuurlijk kun je verschillende kruiden gebruiken.
Tip: om de pitjes uit de granaatappel te krijgen: nij de granaatappel horizontaal doormidden. Leg de helft met de snijkant naar beneden op je hand en sla dan op de granaatappel met een pollepel. Zo komen de pitjes eruit. Haal de witte velletjes eruit.
Doe dit boven een kom, zodat je het vocht kunt opvangen en weer gebruiken voor je dressing
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gr. gekookte gort
- pitjes van een granaatappel
- gehakte groene kruiden als peterselie en munt ( koriander)
- 50 gr gehakte geroosterde pistachenootjes
- 4-5 bosuitjes in dunne ringetjes
- 3 el olijfolie
- 3/4 el citroensap of granaatappelsap
- peper en zout
Werkwijze:
- Maak een dressing van de olie, citroensap, peper en zout
- Meng dit door alle ingrediënten
- Laat ongeveer een uur staan voor serveren, zodat de smaken goed intrekken.
Mosselen
Als het op mosselen aankomt, ben ik erg secuur. Als er een verkeerde tussenzit, kun je erg ziek worden. Daarom maak ik er wel even een klusje van, maar je weet dan ook zeker dat je geen problemen krijgt.
Haal de mosselen uit de verpakking en zet ze in een bak koud water.
De mosselen leven nog en als het goed is, hebben ze geen beschadiging en zijn ze dicht.
Vervolgens spoel je elke mossel schoon onder de lopende koude kraan. Check ELKE mossel aan beide kanten en kijk of hij niet beschadigd is. Dan gooi je hem weg!
Ook kijk je of de mossel dicht is. Als hij niet goed dicht is, geeft je hem een tikje met een mes of op het keukenblad. Als hij zich sluit, leeft hij nog en is het ok. Sluit hij zich niet, gooi dan weg. Neem geen risico.
Bewaar de mosselen tot gebruik in koud water
Werkwijze:
Breng in een pan wat vocht aan de kook: bouillon, witte wijn of cider. Doe de mosselen erbij , deksel erop en een paar minuten koken, af en toe schudden tot alle mosselen open zijn. Dan zijn ze gaar. Niet langer doorkoken, dan worden ze taai.
De mosselen die niet open gaan door het koken, gooi je weg. Die zijn niet goed.
Je kunt allerlei groenten en smaakmakers toevoegen, maar ik vind het het lekkerste om gewoon in wat wijn of cider te koken.
Serveer met sausjes die je lekker vindt
Bewaar het kookvocht in de vriezer, dat is goed te gebruiken in soepen en sauzen.
Linzencurry met Hollandse groenten
Dit recept is met Haloumi erbij, eigenlijk is dat overbodig omdat de linzen al een proteïne zijn, maar Haloumi en linzen zijn zo'n heerlijke combinatie.
Varieer vooral met allerlei groenten in verschillende seizoenen
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
- 1 vingerkootje gemberwortel, geraspt of fijngehak50
- 1 rode peper ( of meer) , fijngehakt
- 3 el tomatenpuree
- 200 cc kokosmelk
- 500 gr sperziebonen
- 1 bloemkool
- 300 gr. spinazie
- 250-300 gr rode linzen
- Zout, kerrie, komijn ( en wat je lekker vindt)
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 200 gr.
- Punt de bonen en kook ze gaar
- Snij de bloemkool in roosjes en rooster die 20 minuten in de oven
- Bak de ui in een scheutje olie tot ze glazig is.
- Voeg dan de knoflook, gember en peper toe en bak nog een minuutje mee.
- Voeg de tomatenpuree toe, bak mee om te ontzuren.
- Dan de gewassen linzen in de pan met de kokosmelk en een flinke scheut water tot de linzen onder staan.
- Voeg zout en de kruiden toe. Roer af en toe door, en hou in de gaten of er nog een scheutje water bij moet. Maak het niet te nat, dan wordt het soep.
- Roer er op het laatst de spinazie door en laat dit even slinken
- Bak de Haloumi en serveer dit erbij met rijst of platbrood
Linzenschoteltje
Eenvoudige, lekkere en snelle hap voor de vegetariër.
Voor de vegan: laat de feta weg en strooi wat edelgistvlokken over je schoteltje.
Voor de carnivoor: serveer met gebakken worstjes.
Linzen is een van de weinige peulvruchten die je niet van te voren hoeft te weken. Ze zijn vaak in 20 minuten al gaar. Wil je nog sneller dan gebruik je een blikje.
Ingrediënten voor 2 personen
- 400 gr gekookte bruine linzen
- 1 ui, gesnipperd
- 1-2 tomaten in blokjes ( kan ook een 1/2 blikje zijn)
- handjevol ontpitte olijven, grof gehakt
- 200 gr feta in blokjes
- scheutje olijflolie
Werkwijze:
- Fruit de gesnipperde ui zachtjes aan in een scheutje olie tot hij glazig is
- Voeg dan de blokjes tomaat toe samen met de olijven
- Laat het geheel even 5 minuten pruttelen en elkaars smaken opnemen
- Doe dan de linzen en de helft van de feta erbij en verhit het geheel.
- Serveer met brood, rijst of couscous.
- Zet de rest van de feta apart om naar smaak toe te voegen
Frittata ( Italiaanse omelet)
Een frtitata wordt onder de grill gezet om af te werken; hij wordt dan nog gegaard en krijgt een iets bruine bovenkant. Heb je geen oven, of oven bestendige koekenpannen, dan doe je dit gewoon op het fornuis met een deksel op je koekenpan om te zorgen dat de omelet goed is gegaard. Je hebt dan geen korstje, maar de smaak is nog steeds prima
Voor een frittata kun je fijn allerlei restjes groenten gebruiken. Een beetje brood erbij, en je hebt een maaltijd.
Ingrediënten:
- 4-6 eieren
- groenten zoals: tomaten, boontjes, aubergine, courgette etc etc
- handvol geraspte pittige kaas zoals parmesaanse kaas (maar oude kaas ik ook goed)
- lekker erin: olijven
- olie of klontje boter
- peper en zout
Werkwijze:
- Verwarm de grill voor op 200 gr. C
- Klop de eieren samen met een el water, de kaas en peper en zout
- Zet een koekenpan op het vuur, verwarm de boter of olie en giet er het eiermengsel bij
- Doe er de groenten bij en laat het geheel garen op een laag vuurtje tot de frittata al wat stevig is. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten
- Zet de pan dan onder de grill en laat hem mooi bruin worden
- Verdeel de frittata in porties.
Kikkererwtenschoteltje
In dit gerecht kun je allerlei groentes kwijt. Ideaal voor restverwerking.
Het recept voor de geroosterde paprika kun je vinden onder diversen, maar als je geen zin in dit gedoe hebt, kun je geroosterde paprika ook in pot kopen. Altijd goed om op voorraad te hebben, want het is heerlijk in soepen en allerlei schoteltjes.
Ook lekker met olijven
Ingrediënten voor 2 personen:
- 400 gr gekookte kikkererwten ( of uit blik)
- 2 geroosterde paprika's
- 1 rode ui, in hele dunne halve ringen gesneden
- peterselie
- olie en citroensap
- geraspte schil van 1 citroen
- peper en zout
Werkwijze:
- Rooster de paprika's volgens recept onder diversen of koop in de pot
- Kook de in een nacht geweekte kikkererwten of neem een blik/pot
- Meng een dressing van olie, citroensap, peper en zout
- Meng alles door elkaar met de citroenrasp.
Mediterrane schotel met Hollandse groenten
Door mijn groentepakket van de Ekonoom, krijg ik groenten uit het seizoen. Dat dwingt me creatief te denken. De groenten van deze week zitten in deze heerlijke schotel
Ingrediënten:
- !/2 spitskool
- 1 (kleine) bloemkool
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 winterpeen
- olie
- peper en zout
- handvol olijven
- paksoi, fijngesnipperd
Werkwijze:
- Verwarm de oven op 180-200 gr. C
- Verwijder de bladeren van de bloemkool, was goed en snij die in roosjes.
- Was de halve spitskool en snij die in kwarten
- Schil de winterpeen, snij in vieren en dan in blokjes
- Besprenkel de bloemkool, winterpeen en spitskool met olie, peper en zout en rooster 20 minuten in de hete oven
- Snipper de ui en paprika fijn en bak zachtjes 15 minuten aan, samen met de olijven in een scheutje olie
- Snij de spitskool in repen van ongeveer 1 cm en doe dit samen met de bloemkool en wortel bij de ui en paprika
- Roer er de paksoi bij, verwarm door, maar niet meekoken, dan blijft de paksoi lekker knapperig.
Geroosterde kikkererwten
Dit recept at ik voor het eerst in " The Apothecary in Adelaide. Het zal voor een deel de omgeving zijn geweest ( en wellicht ook de jetlag), maar ik vond ze zooo lekker. De kok daar frituurde ze, maar roosteren in de oven is (bijna) net zo lekker.
Weetje: als je peulvruchten goed afspoelt uit blik of uit het kookvocht, heb je minder last van je buik
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 gr. C.
Spoel de kikkererwten goed af en leg ze op een bakplaat.
Besprenkel met zout en olijfolie en rooster ongeveer 20 minuten in de oven samen met wat thijm
Ontpit een handvol zwarte olijven, hak ze fijn met wat platte peterselie en schep door de kikkererwten.
Shakshuka
Ik heb dit recept al jaren geleden voor het eerst gemaakt van een recept van Ottolenghi. Het is een snel en gemakkelijk recept. Zoals veel van mijn recepten: ook hier kun je weer je restjes groenten in verwerken.
Oorspronkelijk is dit recept met koriander, maar dat lust ik absoluut niet, dus ik vervang het altijd door peterselie.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 ui, in halve ringen
- 2-3 paprika's, het liefst verschillende kleuren, in blokjes
- 5-6 verse tomaten of 1 blikje tomaten
- 4 eieren
- blokje feta (optioneel)
- bosje platte peterselie, fijngehakt
- 1 tl gemalen komijn
- snuf (of meer) cayennepeper
- zout
Werkwijze:
- Bak in een koekenpan of. een lage braadpan de uien zachtjes aan
- Als de uien wat karameliseren, doe je er de blokjes paprika bij en bak deze 5 minuten mee
- Snij de tomaten in blokjes, prak de bliktomaten fijn en doe in de pan samen met de komijn, cayenne en zout
- Laat een kwartier pruttelen op een laag vuurtje
- Brokkel de feta in stukjes en verdeel ze over de pan
- Maak dan 4 holletjes in de tomaten massa en breek een ei in elk holletje
- Doe een deksel op de pan en laat in 10-12 minuten de eieren garen
- Bestrooi met de peterselie
Tofu
Tofu is een goede eiwitbron. Het heeft van zichzelf weinig smaak, dus kun je er alle smaken aan geven die je zelf wilt.
Snij de tofu in blokjes en bak ze op een hoog. vuur in bakboter of ghee, zodat de tofu knapperig wordt. Niet te vaak omscheppen, de tofy moet even de kans krijgen om een korstje te krijgen
Meng 2 el zoute soya met 1 el zoete soya met zwarte peper. Je kunt er nog miso doordoen, en/ of gochujang.
Als de tofu gebakken is schep je het sojamengsel snel door de tofu tot alles is opgenomen.
Zo kun je allerlei smaken aan je tofu geven, maar ik vind deze heerlijk
Moussaka
Dit recept is een wat magerder variant dan veel echte Griekse. Ik gebruik rundergehakt in plaats van lamsgehakt en ik bak de aubergines niet van te voren, maar ik grill ze.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 aubergines
- 800 gr rundergehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 tl kaneel
- 2 tl oregano
- peper en zout
- 2 blikjes tomaten
- olie
- 8 el geraspte kaas
- 6 el paneermeel
Voor de bechamelsaus:
- 5 el boter
- 5 el bloem
- +/- 5 dl melk
- nootmuskaar
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180 gr. C hete lucht
- Snij de aubergines in plakken van ongeveer een halve centimeter
- Gril de aubergineplakken in een droge grillpan op hoog vuur
- Bak de ui glazig in een braadpan in een klein scheutje olie, doe er dan de gehakt bij met peper en zout, Bak rul.
- Doe de tomaten samen met de oregano en kaneel.bij het gehaktmengsel en prak de tomaten fijn. Laat een uurtje pruttelen. Voeg eventueel nog wat water toe, maar het moet inkoken tot een redelijk stevige massa
- Strooi paneermeel op de bodem van de ovenschaal en begin de moussaka op te bouwen: laag aubergines, laag saus en dit herhalen. Eindig met een laag saus.
- Maak de bechamelsaus: boter smelten in een pannetje, dan de bloem er in een keer bij. Roeren en even een paar minuten laten koken. Dan scheutje voor scheutje de melk erbij. Het kan wat meer of minder zijn. Je moet een mooie dikke saus hebben. Zout en nootmuskaat toevoegen en over de aubergineschotel doen.
- Kaas hierover strooien 40-45 minuten in de oven
Bonenschoteltje
Ik ben dol op peulvruchten. Vooral in de zomer in Frankrijk, kun je verse witte bonen kopen. Die zijn verrukkelijk. Ik maak er altijd gebruik van op vakantie.
Ingrediënten:
- 1 blikje bonen ( of verse als het lukt)
- paprika in kleine reepjes of blokje
- Champignons gebakken
- Sperziebonen gekookt
- Komkommer
- Olijven, ontpit
Meng alles door elkaar met een beetje olie en citroensap.
Mosselen
Mosselen uitzoeken en voorbereiden is altijd een flink karwei, maar je moet het wel doen. Als er een verkeerde mossel tussen zit worden jij en je bezoek echt erg ziek!
Reken per persoon een kilo mosselen.
Doe ze in een bak met koud water en laat ze daar even een uurtje staan. Vervolgens maak je ze schoon onder een stromende koude kraan. Haal de baarden eraf en bekijk elke mossel aan beide kanten! Als er een scheur of breuk zit in de schelp, dan is hij dood .en doe je hem weg. Als de mossel (iets) open staat, tik je erop met een mesje. Als hij niet dichtgaat is hij dood en dus niet goed! Ook weg doen.
Na het uitzoeken bewaar je de mosselen weer in een bak met koud water.
Je kunt ze koken met allerlei kruiden en groenten. Ik vind dat zelf niet zo lekker. Ik kook ze in een scheut witte wijn. Schud de pan met de mosselen tijdens het koken even om, dan komen de bovenste mosselen onder in de pan. Als alle mosselen open zijn, is het klaar. De mosselen die niet open gaan gooi je ook weg!
Zomergroenten met gerookte vis
Meng gekookte sperziebonen met in plakjes gesneden radijs. bleekselderij en tomaten met een beetje olie en citroen. Serveer samen met gerookte vis.
Pizza
Dit is een recept die ik jaren geleden van Jamie Oliver heb opgepikt. Het is super gemakkelijk. Het deeg hoeft niet eens te rijzen.
Ingrediënten voor 6-8 pizza's
- 1 kg bloem
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 30 gr. gist
- +/- 500 ml lauwwarm water
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op de heetste stand
- Meng de gist met een tl suiker met wat warm water om de gist zich te laten ontwikkelen
- Roer het zout door de bloem, maak een kuiltje doe er het gistmengsel in en de rest van het water. Kneed het deeg goed door tot je mooie soepele bal hebt.
- Verdeel in 6-8 balletjes.
- Bestrooi het aanrecht met bloem en rol daar de pizza's op uit
Topping:
Basis beleg is tomatensaus en kaas. Laat een paar blikjes tomaten wat uitlekken en pureer met de staafmixer en wat zout. Dat is de basis met geraspte kaas.
Verder kun je elke topping erop doen die je wilt. Groente, vlees, vis etc
Bak de pizza in een hete oven tot ze bruin en knapperig zijn. Ik heb speciale pizzaplaten, dat werkt fijn.
Alternatieve kaasfondue
Lekker snelle kaasfondue die niet kan mislukken. Je maakt hem met een kaasje van Mont d'Or. Het zit in een spanen doosje. Snij de bovenste korst eraf. Steek er wat dunne plakjes knoflook in en giet er een scheutje witte wijn over. Zet in de magnetron tot het gaat bubbelen.
Geef er gesneden rauwkost en brood bij