Hier vind je lekkere recepten voor hapjes, tapas  of voorgerechten. 

Allerlekkerste frites

De allerlekkerste frites ooit heb ik gegeten in Melbourne, bij George Colombaris. Yotam Ottolenghi was het met mij eens en heeft het recept gemaakt. Ik heb dit weer overgenomen en er mijn twist aan gegeven

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 1 kg (of iets meer) iets kruimige aardappelen
  • een paar el olijfolie
  • zout
  • Griekse oregano
  • 150 gr. feta

Werkwijze:

  • Breng een pan met water en ruim zout aan de kook
  • Was de aardappelen goed en snij ze in reepjes met een fritesvorm
  • Kook de frites 5 minuten in het water en laat uitlekken in een vergiet
  • Schud de frites wat op, zodat ze wat ruw worden aan de randjes.
  • Ideaal: leg de frites op een plaat een hele nacht niet afgedekt in de koelkast om ze goed uit te laten drogen. Anders wat korter.
  • Verwarm de oven voor op 250 gr. Celsius
  • Sprenkel olijfolie en nog wat zout over de aardappelen en bak ze in de oven tot goudbruin en knapperig. Dat zal 20-30 minuten duren
  • Als de frites klaar zijn, sprenkel er dan de opgegaan over en verkruimel de feta erover   

Giant Beans

Een recept voor bonen in tomatensaus, maar dan op z'n Grieks. Heerlijk!
Wat belangrijk is bij tomatensauzen, dat je het de tijd geeft om te pruttelen. Hoe langer deze sauzen pruttelen, hoe lekkerder ze worden. De smaak verdiept zich
Je kunt een restje tomaten gebruiken, maar ook een blikje, net wat je in huis hebt. 

Ingrediënten: 

  • 400 gr. gekookte reuzenbonen ( kan ook uit blik)
  • 400 gr. tomaten  gesneden
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • peper en zout
  • oregano
  • olijfolie
  • ( optioneel: snuf gedroogd eekhoorntjesbrood / cepes

Werkwijze: 

  • Bak in een scheutje olijfolie de uit zachtjes aan tot glazig.
  • Voeg dan de knoflook toe en bak een minuutje mee
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten 
  • Doe dan de tomaten, peper, zout, oregano en de cepes erbij
  • Flinke scheut water erbij en laat 2 uur koken op een zacht pitje. Check af en toe of het niet droogkookt. Voeg dan nog wat water toe
  • Laat de gekookte bonen nog een kwartiertje meekoken

Geitenkaasballetjes met gember en noten

Ingrediënten: 

  • +/-  250 gr zachte geitenkaas
  • 125 gr. gezouten pecannoten
  • 3-4 bolletjes stemgember
  • ongeveer 5 el siroop van de stemgember

Werkwijze:

  • Hak de bolletjes stemgember heel klein
  • Hak de noten klein 
  • Roer de geitenkaas los met de siroop. Je moet een mooie zachte massa krijgen, maar niet dun! Het moet zo stevig zijn dat je er nog balletjes van kunt rollen
  • Roer dan de gember en de helft van de noten door de kaas. 
  • Rol er balletjes ter grootte van een walnoot van en rol ze dan door de rest van de gehakte noten. 

 

Gevulde eieren

Gevulde eieren is een erg retro hapje, dat het in mijn ogen nog altijd goed doet. Zet dit op tafel en je zult zien dat ze als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

Ik rasp er een beetje ui door, zo krijg je wel de lekker smaak van de ui, maar niet het nare mondgevoel wat rauwe stukjes ui kunnen geven. 

Ingrediënten: 

  • 10 eieren
  • 1/4 ui ( ongeveer, afhankelijk van jouw smaak)
  • 3 el mayonaise
  • 1.5 tl kerriepoeder
  • bosje bieslook
  • peper en zout
  • snufje cayennepeper

 

Werkwijze: 

  • Breng een royale pan water aan de kook
  • Prik de eieren in met een eierprikker ( als je die hebt)
  • Laat de eieren voorzichtig in het water glijden en kook 10 minuten
  • Laat dan schrikken in koud water en laat de eitjes afkoelen
  • Rasp de kwart ui op de fijne rasp
  • Snij de bieslook fijn
  • Meng de ui met de kerrie, mayonaise, peper, zout en de helft van de bieslook
  • Pel de eieren, snij ze doormidden en haal het eigeel eruit
  • Meng het eigeel met de mayonaise en kruiden en doe het in een spuitzak
  • Vul de eitjes met het eigeel
  • Strooi er de achtergehouden bieslook over. 

 

Geroosterde kikkererwten

Je kunt de kikkererwten roosteren in de oven, maar ook in een droge koekenpan.

Ik heb dit voor het eerst gegeten in Adelaide en was gelijk helemaal verkocht. 

Ingrediënten:

  •  400 gr. gekookte kikkererwten of uit blik
  • 10-15 zwarte olijven; ontpit en fijn gehak
  • thijmblaadjes
  • zout
  • 1-2 el olijfolie

Werkwijze: 

  • Doe de kikkererwten op een schaal in een oven op 200 gr. C of in een super hete koekenpan.
  • Rooster ze tot ze wat knapperig zijn en wat verkleuren
  • Besprenkel ze met olijfolie en zout
  • Schud er de thijm en gehakte olijven door. Niet roeren, dan wordt het papperig. 

Aspergebitterballen

Dit is een bewerkelijk recept, maar wel een succesrecept. Als ik toch bezig ben, maak ik gelijk wat extra porties en stop  ze in de vriezer.

Je moet er een dag van te voren mee beginnen, want de ragout moet goed opstijven. 

Voor de vegetariërs laat je gewoon de ham weg en voeg je 1-2 extra eitjes toe. 

Ingrediënten:

  • 3 eieren, hard gekookt
  • 100 gr. roomboter
  • 120 gr bloem ( en extra voor het paneren)
  • 500 gr asperges, geschild en de houterige onderkant afgesneden. Het mooiste resultaat krijg je als je groene en witte asperges gebruikt. 
  • 4 dl groentebouillon
  • 2 plakken gekookte ham van 100 gr. per stuk, in piepkleine blokjes gesneden. 
  • 4 el bladpeterselie fijngesneden

Voor het paneren:

  • uit 500 gr paneermeel
  • 4-5 eieren, losgeklopt
  • bloem

 

  • plantaardige olie om in te frituren

Werkwijze

  • Breng een grote pan met water en zout aan de kook en kook hierin de asperges tot beetgaar. De witte moeten iets langer dan de groene.
  • Snij de kopjes van de asperges, het is zonde om die hierin te verwerken, die kun je door de soep ofzo doen.
  • Snij de asperges in piepkleine blokjes en leg ze op een schone theedoek om het vocht er wat uit te halen
  • Pel de eieren en snij ze in kleine blokjes
  • Verwarm de boter op een laag vuur om te smelten. Niet bruin laten worden
  • Voeg in een keer alle 120 gr. bloem toe en roer dit door de boter
  • Laat deze roux op een laag vuurtje 2-3 minuten garen. De roux is gaar als hij gaat glanzen en er zanderig uitziet. 
  • Voeg de bouillon in gedeeltes bij de roux. Roer er met een garde een gladde saus van. 
  • Doe hierbij de asperges, ei, ham en peterselie en roer goed door elkaar. 
  • Zet in een kom 2 uur in de koelkast.
  • Rol dan van het mengsel balletjes ter grootte van een walnoot. Dek af en zet een nacht in de koelkast
  • Pak dan 3 borden of schalen en doe er de opgeklopte eieren in, de bloem en paneermeel
  • Haal de bitterbalen eerst door de bloem, dan door de eieren en als laatste door de paneermeel. Je kunt voor extra knapperige balletjes nog een keer ei en paneermeel doen
  • Verhit de olie tot 170 gr. C en frituur de bitterballen hierin tot mooi bruin

 

 

Griekse hapjes

De Griekse keuken is een van mijn favoriete keukens. 
Hier een aantal voorbeelden van wat je kunt serveren als voorafje

Tomaatjes met feta en olijfolie
Tzaziki
Geraspte rauwe courgette
Dolma's
Feta
Olijven

Frittata

Lekker als borrelhapje, maar ook als lunch. Met een salade is het ook een prima lichte hoofdmaaltijd.
Je kunt hier natuurlijk allerlei verschillende groenten doordoen. Dit is dan ook ideaal als restverwerking

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 -6 eieren
  • scheutje melk
  • Groente
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • peper en zout

Werkwijze: 

  • Verwarm de gril 
  • Bak de ui op een laag vuurtje in een ovenvast koekenpan
  • Doe na 10 minuten de knoflook er bij en bak een minuutje mee
  • Klop de eieren met een garde los, doe de groenten en peper en zout erbij. 
  • Giet dit in de hete koekenpan en zet op een laag vuurtje met het deksel erop. 
  • Als de ei begint te stollen zet hem dan onder de grill om door te garen en een mooie kleur te krijgen

 

Garnalencocktail

Een gouwe ouwe, maar nog altijd lekker. Koop goede garnalen, dat maakt het gerecht echt veel beter. 

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 200 gr. gepelde garnalen. 
  • kropje little gem
  • 1 citroen
  • whiskey cocktailsaus ( staat bij sauzen)
  • bieslook of peterselie

Werkwijze:

  • Meng de garnalen door de saus. 
  • Was de slablaadjes, droog ze goed en snij ze in dunne reepjes
  • Verdeel alles over kleine glaasjes: eerst de slaan de garnalen erover.
  • Garneer met de kruiden, een toefje cocktailsaus en een schijfje citroen.