Mediterrane salade met aubergine

Ingrediënten: 

  • 400 gr gekookte kikkererwten of uit blik
  • 2 aubergines
  • 2 rode paprika's 
  • handvol zwarte olijven
  • 6 zongedroogde tomaten ( of zelf roosteren in de oven)
  • 2 tl kappertjes
  • peper en zout
  • olie en citroensap

Werkwijze: 

  • Was de aubergines en snij ze in plakken. Grill deze op een hete grillplaat of in de oven
  • Pof de paprika in een gasvlam of in de oven. Als hij geblakerd is, dek af en laat een half uur staan voor de de schil en zaadjes verwijderd. Zo krijg je een heerlijk zoete paprika met een rooksmaak. 
  • Meng de ingrediënten met een dressing van olie, citroensap, peper en zout. 

Salade met zomergroenten

Zoals ik bij vrijwel alle recepten vind: geef vooral je eigen draai aan een gerecht. Kijk wat er voorradig, maar ook vooral wat er in het seizoen is. Als er verse erwtjes zijn, maak daar dan vooral gebruik van. Samen met gegrilde Haloumi, kip of zalm heb je een heerlijke maaltijd

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 1 pond sperziebonen
  • 1 venkelknol
  • 1 kg verse tuinbonen of 500 gr uit de vriezer
  • 1 pond groene asperges
  • 250 gr groene sla
  • 3 el olie
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

Werkwijze: 

  • Dop de tuinbonen, kook ze kort en dop ze dan nog een keer: haal het grijze velletje er af. 
  • Punt de sperziebonen en kook ze net dgaar
  • Haal de onderkant van de asperges en grill ze in de grillpan
  • Was en snij de venkel. Grill deze ook in de grillpan
  • Meng alle ingrediënten samen met de dressing van olie, citroensap, peper en zout

 

 

Zomerse salade met watermeloen

Deze salade kom je bijna overal tegen. Toch wil ik hem nog eens delen, omdat het zo'n geslaagde combinatie is. En natuurlijk maak ik hem net even anders, met mijn eigen twist. 

Ingrediënten voor 4-6 personen:  

  • 1 watermeloen
  • 400 gr feta
  • royale handvol gemengde noten
  • verse munt
  • optioneel: zwarte olijven

Werkwijze: 

  • Schil de meloen en snij hem in blokjes
  • Snij de feta in blokjes
  • Hak de noten en de munt en eventueel de olijven
  • Meng alles door elkaar. 

Eenvoudige driekleuren salade

Voor een vegetarische variant kun je de ham vervangen door snippers  parmezaanse kaas of een andere pittige kaas. Het gaat erom dat je naast de mozzarella een zoute toets geeft aan het gerecht. 

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • paar handen spinazieblaadjes of kropje sla
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 rijpe avocado's
  • 6-8 tomaten
  • 8 plakken serranoham of parmaham

Dressing: 

  • 4 el olijfolie
  • 1.5 el citroensap ( plus beetje extra)
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout

Werkwijze: 

  • Snij de tomaten doormidden en bestrooi met wat zout. Rooster in de oven of een droge koekenpan
  • Snij de avocado in stukjes en schudt ze even door met wat citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden
  • Was de sla of spinazie. 
  • Snij de mozzarella in plakken
  • Schik alles op de borden en besprenkel met de dressing

Griekse Boerensalade

Dit is een zeer bekende salade, maar ik vind dat hij niet mag ontbreken op mijn website. Dit is namelijk een heerlijke salade. Voorwaarde zijn wel goede ingrediënten en in Nederland hebben we niet altijd beschikking over lekkere tomaten
Nog een tip: gebruik lekkere olijfolie! Investeer in een goede extra vierge. 

Ingrediënten:

  • tomaten in parten ( voor extra verfijnd, haal je de zaadjes eruit
  • komkommer schillen, in de lengte halveren en de zaadjes eruit scheppen met een theelepel; snij dan in halve ringen
  • royale hand vol olijven ontpitten
  • 1 rode ui in zeer dunne ringen snijden
  • plak Griekse feta in stukjes brokkelen
  • optioneel: rode paprika in reepjes
  • dressing van 3 delen olijfolie, 1 deel citroensap, peper en zout
  • Besprenkel nog extra met wat olijfolie

Witlofsalade van Ellen

Dit is een recept van mijn vriendin Ellen. Het gaat al jaren mee. Ik vind dit zoveel lekkerder dan witlof met fruit. In dit recept heb ik de bietjes zelf gekookt volgens het recept zoals je dat kunt vinden bij de basis van groenten. Maar je kunt ook gerust een potje rode bieten kopen. 

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 4 stronkjes witlof
  • stukje pittige kaas 50-100 gr in blokjes
  • 4 eieren, gekookt en in plakjes gesneden
  • 4 ons rode bietjes, gekookt of uit een potje
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 3 el mayonaise

Werkwijze:

  • Haal de onderkant van de stronkjes, snij ze doormidden en haal het bittere hart eruit
  • Snij de witlof in halve ringen en was ze . Droog goed na met een schone theedoek, om te voorkomen dat het een natte salade wordt
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar

Salade met wintergroenten

Ik geef voor deze salade geen hoeveelheden. Het hangt ervan af voor hoeveel personen  je de salade wilt maken, maar ook welke ingrediënten je het lekkerst vindt.

Misschien vind je het idee van rauwe spruitjes vreemd, maar als je ze heel dun snijdt, geven ze een fijne crunch aan je salade en heel veel smaak. 

Tip: ook heerlijk met blokjes kaas

Ingrediënten: 

  • pompoen
  • bleekselderij
  • spruitjes
  • olie en azijn/ citroensap
  • peper en zout

Werkwijze: 

  • Schil de pompoen en snij hem in plakjes. Grill de plakjes pompoen op een grillplaat
  • Snij de bleekselderij stengels in dunne plakjes
  • Schoon de spruitjes en snij ze dan met een vlijmscherp mes flinterdun.
  • Maak een dressing en hussel alles door elkaar. 

Botersla

Het ouderwetse kropje sla blijft lekker. 

Kook 4 eitjes en pel ze
Was de sla goed en droog ook goed
Maak een dressing van 1 deel azijn/ citroensap, 1 deel olijfolie, 1 tl mosterd, peper en zout. 

Snij de ei in plakjes, scheur de sla grof en meng alles door elkaar

 

Zomergroenten salade

In feite kun je hiervoor allerlei verschillende groenten gebruiken. Zorg dat je alles in kleine blokjes snijdt van dezelfde afmetingen,  dat eet lekkerder maar ziet er ook mooi uit. 

Ingrediënten: 

  • 6 worteltjes
  • 200 gr champignons gebakken 
  • 1 rode paprika
  • 6 tomaten
  • 4 stengels bleekselderij
  • handvol olijven
  • platte peterselie
  • 1 deel citroensap en 3 delen olie
  • peper en zout

Werkwijze: 

  • Snij alle in mooie blokjes
  • Voor de tomaten: snij in kwarten, haal het bovenste topje weg, maar haal ook de zaadjes eruit, zodat je alleen het vruchtvlees over houdt. Dat snij je dan weer in blokjes.
  • Maak de dressing en meng alles door elkaar

Salade met koolrabi, biet en appel

Was de appels en boor het klokhuis eruit
Snij in de lengte doormidden en snij er dan met de schil er nog aan dunne plakken van. 
Schil de koolrabi, snij deze in vieren en snij hier ook dunne plakken van.
Doe er 3 gepofte bietjes in dunne plakken bij met een dressing

Salade met raapstelen

Ingrediënten: 

  • bosje raapstelen, gewassen
  • 1 ons cherrytomaatjes, gehalveerd
  • handvol olijven, ontpit en gehalveerd
  • handvol pijnboompitten geroosterd
  • 2-4 gekookte eieren.

Schep alles door elkaar met een dressing

Groene maaltijdsalade

Gebruik vooral de groenten die in het seizoen voorradig zijn. Zo heb je altijd een gevarieerde salade

Ingrediënten: 

  • stronkje broccoli in roosjes
  • 2 preien in ringen van 1-2 cm 
  • 2-3 handvol erwtjes
  • Bosje groene asperges, onderste stukje eraf gebroken
  • Stukje kaas in reepjes gesneden
  • Olie en azijn in de verhouding: 3:1
  • Peper en zout

Werkwijze: 

  • Rooster de groenten (behalve de erwtjes)op een hete grillplaat of in de oven tot ze beetgaar en een beetje gekleurd zijn
  • Stoof de erwtjes 2 minuten in een beetje olie of boter gaar
  • Meng alles met de dressing en de kaas.