Tomatenrecepten

Als het seizoen is, koop dan veel tomaten en maak er soepen en sauzen van. Je kunt dit heel gemakkelijk invriezen, maar ook in gesteriliseerde potten bewaren. Ik de meeste recepten rooster ik de tomaten eerst, ze krijgen dan een veel intensere smaak. 

Tomatensaus/ soep

Rooster de tomaten in de oven op 180 gr tot ze wat verkleuren. Rooster wat uien en tenen knoflook mee. 
Doe dan een scheut olie in een pan en bak zachtjes de ui en de knoflook aan met wat zout. Doe dan de geroosterde tomaten erbij, plet ze met een lepel of stamper en laat 2 uur pruttelen. Maak dan een saus met de blender of staafmixer

Dit is een basissaus/ soep. Je kunt hier natuurlijk allerlei groentes aan toevoegen. ( of vlees als je dit wilt). 
Ook kun je pasta, rijst of aardappelen toevoegen als je wat meer vulling wilt
Afmaken met kruiden als peterselie of basilicum, of gewoon wat goede olijfolie. En niet te vergeten: een handvol parmezaanse kaas. 

 Tip: 

  • Ik maak altijd ingedikte sauzen, dat kost minder ruimte in de vriezer. Als ik er soep van wil maken, voeg ik wat meer water toe.
  • Als je basilicum of peterselie in huis hebt, kook dan de steeltjes van deze kruiden mee. Die geven veel smaak
  • De basilicum- of peterselieblaadjes kun je dan weer lekker toevoegen bij het serveren van saus of soep
  • Voor een extra diepe smaak voeg ik wat stukjes gedroogde eekhoorntjesbrood toe (cepes); niet teveel, je moet ze niet echt proeven. 
  • Bewaar de korsten van je parmezaanse kaas in de vriezer en laat ze meetrekken in soepen en sauzen. Dit geeft veel smaak! 
  • En een hele belangrijke tip: als het geen seizoen is, koop dan geen verse tomaten, ze zijn smakeloos. Voor soepen en sauzen kun je dan heel goed tomaten uit blik gebruiken, die zijn in het seizoen geoogst. Heerlijk om op voorraad te hebben. 

Gedroogde tomaatjes:

Snij de gewassen tomaatjes doormidden. Leg op een bakplaat en bestrooi met wat zout. Plaats in een voorverwarmde oven van 200 gr.  Laat dit een uur staan. Doe dan de oven uit en laat een nacht staan drogen met een dichte ovendeur. Lekker om zo te eten of om te bewaren in potten met een neutrale olie

Salades: 

Tomaten worden vaak toegevoegd als ingredient van een salade. Ze kunnen ook een heerlijk hoofd ingredient zijn.
Maak voor de salades ook een lekkere dressing met 3 delen olie, 1 deel azijn, 1 tl mosterd, peper en zout

  • Een beroemde combinatie is met basilicum en mozzarella.
  • Of de Griekse salade ( zie onder salades) 
  • Tomaten met dun gesneden rode ui. De ui een uur van te voren even inwrijven met sumak. Strooi wat basilicum erover. En natuurlijk een goede olijfolie
  • Ook een heerlijke combinatie is tomaten met olijven. Doe er wat kikkererwten bij en wat blaadjes groen bv. spinazie. 

Soepen: er zijn veel soepen met tomaten erin, zie onder soepen

Bruchetta: ideaal om oud brood te verwerken. Snij een teentje knoflook doormidden, wrijf hier het gesneden brood mee in. Besprenkel met olijfolie en rooster in een grillpan of in de oven. Beleg met in blokjes gesneden tomaat. Dit kan met basilicum, mozzarella, gehakte olijven of kappertjes etc etc

 

 

Groene salade

Wij hollanders hebben altijd de neiging om salades heel erg "aan te kleden" en stoppen er van alles in. Dat is absoluut lekker.
Maar het is ook heerlijk om een groene salade te proeven zoals hij smaakt. Bijvoorbeeld frisse is lekker bitter. Ik ben zelf niet zo dol op ijsbergsla, wel knapperig maar weinig smaak. Daarentegen vind ik de botersla ook wel kropsla genoemd heerlijk

Was de blaadjes en droog ze voorzichtig, ze kneuzen snel en verliezen dan knapperigheid. Maak een dressing met 3 delen goede olijfolie, 1 deel azijn, 1 el mosterd en peper en zout. 

Savooiekool

Dit is een fijne stevige kool met een sterke smaak.

Verwijder de buitenste bladeren en de stronk. 
Snij dan de kool in reepjes en was hem goed. 

Stoof dit in een pan in een beetje boter of olie en zout met eventueel een beetje water erbij in 20 minuten gaar 

Ook lekker in een curry of in een bonenschotel..
Of meng het met wat gehakte ingemaakt citroen
Ook lekker:  serveer met gebakken paddenstoelen en nootjes

Andijvie

Deze groente vind ik het lekkerst van de krop. Je vindt hem ook in de supermarkt, in zakjes en al voorgesneden. Dat raad ik echt af, daar zit geen smaak meer aan.
Ik koop zelf biologisch, want daar is de bitterheid nog niet uitgeteeld, terwijl dat juist zo lekker is. 

Haal alle blaadjes van de stronk en was ze goed in ruim koud water. Je zult een paar keer het water moeten verschonen om echt alle zand eruit te krijgen. 
Snij de blaadjes in reepjes en droog ze goed, ik doe het in de slacentrifuge, maar het kan ook in een vergiet.
Doe een klontje boter in de pan of een scheutje olie. Voeg de andijvie hierbij en verwarm al roerend/ omscheppend. Als de groente is geslonken is hij klaar. Dit is echt is een paar minuten gebeurd. Laat nog even uitlekken in een vergiet. Voeg zout en eventueel nootmuskaat toe. 

Tip 1: 
De binnenste gele blaadjes van de krop zijn zeer geschikt om een salade van te maken. Snipper ze fijn en maak aan met een lekkere dressing. 

Tip 2: 
Voor stampot rauwe andijvie: zorg dat de blaadjes zo droog mogelijk zijn en stamp ze door de gloeiend hete aardappels. Wacht met boter en melk toevoegen, omdat de andijvie vocht zal verliezen bij het slinken. Dit kun je op het laatst doen om het wat smeuïger te maken. Lekker met blokjes kaas erdoor. 

 

Broccoli

Broccoli is een allemansvriendje. Je kunt er veel kanten mee op.
Snij de roosjes eraf, maar ik bewaar de stronken. Die kun je goed in kleine blokjes snijden en meebakken of meekoken in een soep of saus. 

Broccoli kun je even stomen; niet langer dan 5 minuten anders wordt het papperig. 

Roerbakken in,een wok, ook niet langer dan 5 minuten. Lekker met peper en gember

Grillen op de grillplaat geeft een lekkere rokerige smaak, dat kan wel iets langer. Dan kun je er nog wat geroosterde pjnboompitten doordoen

Rode kool

Van een rode kool kun je echt een grote pan groente maken. 

Voor de ouderwetse Hollandse pot: 

Snij het witte hart van de kool eruit en snij de kool in dunne reepjes. Verwarm een klontje boter in de pan, roer de kool hier goed door. 
Voeg dan 4 el rode wijnazijn toe met een scheutje water en zout. Ongeveer 5 kruidnagels, 5 jeneverbessen en een tl kaneel. 
Laat een uurtje stoven en voeg dan blokjes appel toe van 1 appel. Die stoven nog 10 minuten mee. 
Proef of het zuur genoeg is. Is het te zuur, doe er dan een tl suiker bij

 

Rode kool is ook lekker in een salade. Maar dan moet je hem heel fijn snijden. Ik doe dat op de mandoline of een rasp. 

 

Salade van rode kool:

1/4 rode kool
! winterpeen
1 tl mosterd
1 el citroensap
3 el olijfolie
peper en zout

 

Werkwijze:

Rasp de rode kool en de wortel
Meng alle ingrediënten door elkaar.
Je kunt er ook een deel geraspte witte kool doordoen

 

Rode bietjes

De methode die ik je ga vertellen geeft gegarandeerd geen gronderige smaak aan je bietjes.

Verwarm de oven voor op 180 gr.
Leg van aluminiumfolie een dubbele laag op het aanrecht met een lengte van ongeveer 60-80 cm. 
Schil de rauwe bietjes (500 gr),  snij ze in plakjes of blokjes en leg op de helft van de folie. 
Giet hier 2-3 el balsamico azijn over.
Vouw de andere helft over de bietjes en vouw de randen goed dicht tot het geheel een gesloten zak is waarin de bietjes gaar stomen
Zet 40 minuten in  de oven