Standaard pagina

Vegan Curry

Het fijne van curry is dat je er van alles aan kunt toevoegen. Je kunt de kruiden veranderen, maar ook je restjes groenten erin verwerken. Wil je niet perse veganistisch eten, dan kun je er een eitje bij eten. Laat vooral je fantasie werken

Voor de tomatenpuree gebruik ik altijd tubes. Dan kun je net zoveel nemen als je nodig hebt, en de rest gewoon in de koelkast bewaren. Veel handiger dan een blikje en ook nog lekkerder

Ingredienten voor 4 personen: 

  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
  • 2 vingerkootjes gember, fijn gesnipperd
  • 1-2 pepertjes in kleine ringetjes
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 tl Garam Masala
  • 1 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl kerrie
  • zout
  • 400 cc kokosmelk
  • 4-6 aardappelen
  • 1 bloemkool
  • 400 gr. tofu in blokjes
  • olie

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 gr. Celsius
  • Was de bloemkool en verdeel hem in kleine roosjes; rooster hem ongeveer 20 minuten in de oven tot de roosjes een beetje kleur krijgen
  • Schil en kook de aarappelen gaar. Snij ze in blokken
  • Verwarm de olie in een braadpan en fruit de ui tot ze glazig is op een half hoog vuur
  • Voeg nu de peper, gember, knoflook en zout toe.
  • Bak dit zachtjes mee. Laat de knoflook niet bruin worden, dan wordt ze bitter
  • Voeg de specerijen toe en bak mee tot ze geurig worden
  • Roer de tomatenpuree erdoor en bak even mee om te ontzuren
  • Doe de kokosmelk bij het mengsel, breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen
  • Voeg dan de blokjes tofu toe en laat goed meewarmen. 
  • Laat eventueel nog even inkoken als dit nodig is.
  • Doe de bloemkool en aardappelen bij het mengsel. 
  • Roer goed door en verwarm alles goed. 

Serveer met een rotiplaat of platbrood

Curry van Hollandse groenten

Dit recept is met ei. Voor de veganisten kun je dit vervangen door kikkererwten. Je kunt het meer of minder gepeperd maken naar je eigen smaak

Ingredienten voor 4 personen. 
* 1 bloemkool in roosjes en gewassen
* 500 gr spinazie, gewassen
* 2 uien in 8 delen gesneden en de laagjes los
* 1 pepertje, fijn gesneden
* 4 medium aardappelen. Geschild en in grove stukken
* 8 eieren, gekookt
* 2 tl kurkuma
* 2 tl kerrie 
* 2 tl garam masala
* 1 el tomatenpasta
* 150 ml kokosmelk
* zout
* olie

Werkwijze: 
* Verwarm de oven voor op 200 gr. Celcius
* Leg de roosjes bloemkool en partjes ui op een bakplaat, besprenkel met olie en zout
* Doe dit in de oven tot de bloemkool goudbruin is.
* Doe een scheutje olie in een grote braadpan en bak de aardappelen even aan
* Voeg het zout,het pepertje,  de garam masala, kurkuma en kerrie toe en laat de geuren vrijkomen
* Doe er de kokosmelk en een scheutje water bij en laat de aardappelen gaar koken. 
* Check af en toe of de aardappelen niet droog koken. Dan moet er nog wat water bij
* Als de aardappelen gaar zijn, roer er dan de tomatenpasta door.
* Laat 5 minuten meekoken om te ontzuren en dan de bloemkool en ui erbij
* Voeg de spinazie toe, laat slinken en roer goed door. 
* Proef of er nog wat zout nodig is. 

Seveer met de gekookte eieren en platbrood. 

Curry van Hollandse wintergroenten

Er zijn zoveel curry recepten. Toch wil ik deze met jullie delen. Hij smaakt anders, omdat ik de groenten eerst rooster in de oven. Dit geeft een veel intensere smaak en een beetje rokerig. Heerlijk!
Deze curry is met tofu en ei. Je kunt dit ook vervangen door linzen. 

 

Ingredienten voor 4-5 personen:
* 4 winterwortels, 
* 2 preien
* 1 bloemkool
* 2 uien
* 3 teentjes knoflook
* 2 vingerkootjes gember
* 1-2 rode pepers
* 1 rode puntpaprika
* geraspte schil van 1 citroen
* sap van1 citroen
* 1 el mosterdzaad
* 1/2 el komijn
* 1/2 el venkelzaad
* 1 el kurkuma
* zout naar smaak
* 3 el zout soya
* olie en/of ghee
* blok tofu
* blikje kokosmelk
* 2 el tomatenpuree

Werkwijze: 
* Verwarm de oven voor op 200 gr C. 
* Schil de winterpenen en snij ze in grove stukken
* Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en was ze
* Maak de uien schoon en verdeel ze in achten. 
* Maak de spruiten schoon en was ze 
* Doe deze groenten in de oven en rooster ze een half uur tot ze een goudbruin randje hebben
* Doe  3 teentjes knoflook in de schil  in de oven en pof ze 15 minuten
* Schil de gember en rasp hem
* Hak de pepers fijn. Met of zonder zaadjes; dat hangt ervan af hoe scherp je het wilt. De zaadjes zorgen voor veel pit
* Was de paprika, haal de zaadlijsten en zaadjes eruit. Snij in blokjes
* Snij de prei in ringen en was ze
* Doe een scheut olie in de pan met de kurkuma, komijn en venkel. Rooster dit tot er geur vrij komt. 
* Doe dan de peper, gember, prei, paprika, tomatenpuree en gepofte knoflook erbij. Bak even 2 minuten mee
* Doe dan de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen en doe dan de geroosterde groenten uit de oven erbij
* Voeg de citroenschil, het citroensap en een snuf zout toe. 
* Laat met het deksel op de pan nog een 20-25 minuten pruttelen op een zacht vuurtje tot alle groenten gaar zijn. 
* Bak ondertussen de tofu: snij in kleine blokjes. Verhit ghee of olie op een hoog vuur en bak hierin de tofu bruin. Denk eraan: niet te vaak omscheppen. Het moet de tijd hebben om bruin te bakken. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Doe dan de tofu in een schaal met de zoute ketjap en schep goed om tot alle ketjap is opgenomen. 
* Voeg op het laatst de tofu toe. 
* Kook de eieren gaar en serveer bij de curry. 

Je kunt er rijst bij doen, ( zoete) aardappelen, pitabrood. 
Ik serveer er yoghurt bij; lekker om te blussen. Je kunt gewoon yoghurt met zout roeren. Beetje kerrie erbij voor de kleur en smaak. 

Groentecurry met kikkererwten.

Dit is een lekkere vegetarische curry. Je kunt de kikkererwten ook vervangen doo linzen.

2 aubergines in blokjes
2 rode uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
1 rode peper in ringetjes ( met zaadjes als je van pittig houdt)
1 blik tomaten ( of 6 verse zonder schil )
1 blik kikkererwten
1 kootje gemberwortel, geraspt
1 tl komijn
2 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
peper en zout
+/- 250 cc yoghurt
munt

Werkwijze:
Doe een scheut olie in een braadpan en bak hierin zachtjes de ui, knoflook en gember. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten bakken tot het zacht is.
Doe er dan de aubergines bij en laat 5 minuten meebakken tot ze licht kleuren.
Voeg dan de tomaten, peper en zout toe. Maak de tomaten fijn met een vork.
Doe een scheut water in de pan tot alles net onder staat. 
Laat dit met het deksel op de pan een half uur pruttelen op een laag pitje. Voeg dan de kikkererwten toe en laat deze goed doorwarmen.
Als het geheel nog te vochtig is, kook dan nog even in met het deksel van de pan.

Hak de munt fijn en roer dit door de yoghurt. Dit is lekker om te blussen. Dat werkt veel beter dan water of een biertjes.

Serveer met rijst of plat brood.

Cocoscurry met ei

Ingredienten voor 4 personen:
2 rode uien, fijngesnipperd
2 rode pepers in ringen ( met zaadjes als je van scherp houdt)
8 eieren, gekookt
blikje kokosmelk ( 400-500 cc)
2 vingerkootjes gemberwortel, geraspt
2 tl kurkuma
2 tl chilipoeder
1 tl garam masala
1/2 tl (palm) suiker
zout
koriander of peterselie
scheut olie
 
Werkwijze:
Kook de eieren in 5 minuten gaar. Pel ze.
Verhit de olie in een braadpan. Voeg de kurkuma en chilipoeder toe even roeren en dan direct de eieren erbij doen. Bak dit 2 minuten tot de eieren aan alle kanten kleur van de specerijen hebben en bak ze mee tot ze licht gekleurd zijn. Doe dan de gesnipperde rode ui erbij, bak even mee en doe dan de kokosmelk erbij. Voeg zout en suiker toe en laat 10 minuten pruttelen. Strooi er de garam masala en koriander over. Klaar. 
 
Serveer met rijst of met plat brood.

 

Pompoencurry met tahoe

Curry is zo'n typisch gerecht waar je allerlei restjes in kunt verwerken. Het recept wat ik geef is vooral een tip hoe het kan. In de winter smaakt mijn curry ook anders als zomer's. Gewoon omdat er dan andere groenten voorhanden zijn. In dit recept gebruik ik pompoen om het een beetje zoet te krijgen, in de zomer kun je daar prima wortel voor gebruiken. Enfin, zoals ik met de meeste recepten zeg: gebruik je fantasie en experimenteer. Dit recept is vegetarisch, maar kan ook prima met kip.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 pompoen
1 bloemkool
1 spitskool
4 aardappelen
1 blok tahoe
2-3 el zoute soya (of gewoon royaal zout )
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper
ongeveer 2 cm verse gemberwortel
1tl komijn
2 tl ketoembar
2 tl kerrie
1 klein blikje tomatenpuree
olie
peper en zout

Voorbereiden:

Snij het blok tahoe in blokjes.
Snij de pompoen door midden en haal de draden en pitten eruit met een lepel. Haal de uiteinden van de pompoen, schil hem en snij hem vervolgens in kleine blokjes.
Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze. De reden dat je ze apart kookt, is omdat ze niet gaar worden in de curry zelf omdat hier tomatenpuree is toegevoegd. Bij een beetje zuur worden de aardappelen heel slecht gaar.
Maak de bloemkool in roosjes en was ze grondig.
Snipper de ui en de knoflook.
Snij de peper doormidden en haal de zaadjes eruit, deze zijn het scherpst aan de peper. Hak de peper fijn.
Schil de gemberwortel en hak hem in kleine stukjes ( of rasp hem ).

Werkwijze:

Doe een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de tahoe op een hoog vuur tot de blokjes bruin zijn. Haal dan de pan van het vuur en voeg al roerend de soya toe.
Doe een scheut olie in de braadpan en doe hier de ui, gemberwortel en peper in. Laat 5 minuten zachtjes fruiten zonder dat het bruin wordt. Voeg dan de knoflook toe en laat nog een paar minuten meebakken.
voeg dan de komijn, ketoembar en kerrie toe, bak een minuut of 2 mee tot ze begint te geuren, Voeg dan de tomatenpuree toe, bak deze even mee om te ontzuren en voeg een scheutje water toe. Voeg dan alle groenten ( behalve de aardappelen ) toe met wat zout en peper en laat een half uurtje stoven tot alle groenten gaar zijn. Voeg dan de gebakken tahoe en de gekookte aarappelen toe. Roer het geheel door elkaar. Als het nog te nat is, laat dan even inkoken op een hoog vuur. Proef en voeg eventueel nog wat zout of kruiden toe.

Heerlijk met een gekookt eitje en gehakte cashewnoten.

Nieuwe reacties

31.12 | 14:17

Succes Anne-Marie. Ik hoor het altijd graag als een recept lastig is of niet te doen. Hoop dat het goed smaakt. Goede jaarwisseling! Groet. Dicky

30.12 | 22:14

Hoi Dicky,
Ga morgen je courgette doperwten contactpoli soep maken voor oud en nieuw, for old times sake ; )Hoop dat het net zo lekker smaakt als in Winschoten

11.12 | 19:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback op mijn recepten. Ik hoop ze altijd te verbeteren.

10.12 | 17:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoep te vinden, maar helaas.
Wat doe jij er voor alternatiefs bij in, zodat het jouw twist heeft?