Basis/Tips

Ingemaakte citroen

Ik heb altijd een potje met ingemaakte citroen in de koelkast staan. Het is heel eenvoudig te maken en het voegt zoveel extra smaak toe. Ik gebruik dit in soepen, sauzen maar ook in salades. Alles wat een beetje een extra beetje zuur kan gebruiken. Soms gebruik ik maar een klein gedeelte. 

Je kunt ook allelei kruiden toevoegen als tijm of rozemarijn. Ik doe dit niet, omdat het de smaak erg bepaald en je dit niet meer overal in kunt gebruiken.

Als de citroenen op zijn, heb je nog heerlijk zout over met een fijne smaak. 

Nodig:
1 of meer citroenen, het liefst biologisch omdat je ze met schil en al gebruikt. 
pak grof zout
glazen pot

Werkwijze:
Was de citroenen grondig
Snij ze in kwarten
Doe wat zout in de pot en leg de delen citroen er stuk voor stuk in. Vul steeds op met zout.
Vul dan de pot met zout en doe het deksel erop. 

Na 4-6 weken zijn ze te gebruiken. 

Boter maken

Zelf boter maken is echt niet moeilijk. Het enige wat je nodig heb is slagroom en een garde. Al is een mixer of keukenmachine wel fijn. Je moet namelijk flink kloppen. 

Gebruik wel ongezoete slagroom!

Je kunt dit doen als je per ongeluk je slagroom te lang hebt geklopt, of als je een restant slagroom hebt waar je niets mee doet.

Klop de slagroom door tot hij helemaal geschift is in klonten boter en een plas troebele witte vloeistof. Haal de boter uit de vloeistof en de garde en kneed hem onder de koude kraan tot er geen troebele vloeistof meer uit komt. 

Klaar is je boter. Je kunt er nu ook smaak aan geven bijvoorbeeld door er zout door te doen. 

knoflook poffen

Gepofte knoflook geeft een veel subtielere smaak dan rauwe. Tevens geeft het veel meer smaak dan meegestoofde of gebakken knoflook. 

Daarom gebruik ik tegenwoordig in gerechten die van oorsprong rauwe knoflook hebben tegenwoordig de gepofte variant. Erg lekker en je proeft de rest van het gerecht ook nog. 
Voorbeelden zijn: Tzaziki of Tahin. Ook lekker in andere gerechten. 

Om de knoflook te poffen zijn er twee manieren: 
In de oven. Dit doe ik als ik toevallig de oven moet gebruiken. Ik vind het zonde om hem aan te zetten voor een paar teentjes. Leg de knoflook met schil 10-15 minuten in de oven. Klaar. 
Als je meer nodig hebt, of ze op broodjes wil smeren kun je ook een hele bol doormidden snijden en de helften poffen in de oven. Dan heb je iets meer tijd nodig. 

In een droge koekenpan: zet de pan op een half vuur en leg daar de knoflook in de schil in. Pof in zo'n 10-15 minuten gaar. 

Tomaten ontvellen

Kook een ruime hoeveelheid water
Kruis de tomaten aan de bovenkant licht in met een mes. Het moet door het vel gaan.
Doe de tomaten in een kom en giet er kokend water op tot de tomaten onder staan.
Laat ze 3 minuten staan en spoel ze dan af onder de koude kraan.
Nu kun je zo de velletjes van de tomaten halen.

Granaatappelpitjes

Hier is een gemakkelijke truc om de pitjes uit de granaatappel te krijgen. Op deze manier komt niet alle witte velletjes mee. 

Snij de granaatappel overdwars door midden. Leg hem met de doorgesneden kant op je hand. Sla dan met een houten pollepel op de granaatappel. Zo vallen de pitjes in je hand. De paar witte velletjes die meekomen, kun je er gemakkelijk uitvissen. 

Tip: doe dit boven een schaal, zo kun je gelijk het sap opvangen en gebruiken. 

Geroosterde paprika

Paprika's roosteren is een geduld karwijtje. Je kunt het doen terwijl je met wat anders in de keuken bezig bent. Het is niet veel werk, maar het duurt een poosje. Het resultaat is heerlijk! Zelfs voor mensen die niet zo van paprika houden. De paprika wordt lekker zoet en heeft een heerlijke rooksmaak.
Het werkt het beste met rode en gele paprika's; groene lukt niet, die zijn te onrijp en dan krijg je het vel er niet af.

Werkwijze:
Leg een rooster boven een gaspit om de paprika's op te leggen. Steek een gasvlam aan en zet deze op zacht.
Snij de stelen van de paprika af tot bijna bij de aanzet. Leg de paprika's eerst op de kop boven de vlam. Leg ze dan op de zij en zorg ervoor dat zo de hele paprika zwart wordt. Laat ze niet te lang liggen! Het vel moet verbranden, maar het vruchtvlees niet. Zodra een kant zwart is, moet je ze omkeren.
Als de gehele paprika is geblakerd, doe ze dan in een schaal die je afsluit ( met plastic folie ) of in een afgesloten plastic zak. Laat ze daar een half uur rusten.
Peuter dan de zwarte schil er af en haal de zaadlijsten eruit. Je kunt de paprika schoonvegen met een doekje of keukenpapier. Spoel hem niet onder de kraan af, dan ben je de heerlijke rooksmaak kwijt.
Snij de paprika in reepjes of blokjes. Lekker door een salade, soep of op brood.

Tahoe

Ik hoor van veel mensen dat ze het zo moeilijk vinden om tahoe lekker klaar te maken. Nou kun je in principe tahoe elke smaak geven die je wilt, omdat het van zichzelf zo neutraal van smaak is. Het grote voordeel is dat het erg goedkoop is.
Voor dit recept kreeg ik de inspiratie van een bekende engelse kok. Dit recept is eenvoudiger dan zijn recept, het is snel klaar te maken en erg smakelijk.

Ingrediënten:
1 blok tahoe
scheut olie of vloeibare bakboter. ( Neem geen olijfolie, maar olie die je goed kunt verhitten)
5 eetlepels maizena
spaanse peper
2-3 el zoete soyasaus ( ketjap manis)
2-3 el zoute soyasaus.

Werkwijze:
Snij de tahoe in blokjes, doe de maizena in een bord of schaal en schudt hier de tahoe door, zodat die aan alle kanten is bedekt met maizena.
Haal de zaadjes uit de peper en snij die in kleine stukjes.
Verhit het braadvet of de olie in een koekenpan en bak de tahoe met aanhangende maizena op een hoog vuur samen met de spaanse peper. Schep af en toe om. Denk er om dat je niet gaat roerbakken. De tahoe moet de kans krijgen op een korstje. Als de tahoe om en om bruin is doe je een scheutje water en de soyasausen bij. Schep dit goed om zodat alle blokjes doordrenkt worden met de soya. Laat inkoken tot er geen vocht meer in de pan zit. Maal er eventueel nog wat peper overheen.

Bouillon

Ik krijg steeds meer vragen voor basisrechten. Dat vleit mij wel, vooral omdat er zoveel te vinden is op het internet. Daarom nu een paar recepten voor een zelfgemaakte bouillon. Men denkt dat dit moeilijk is om te doen, maar dat is niet waar. Enfin, probeer het maar eens.

Bespaarbouillon:
Je kunt de delen van de groente die je niet eet heel goed gebruiken voor in de bouillon. Denk hierbij aan de donkergroene stukken van de prei, de kontjes van de ui, de schil van de ui , schil van de wortelen, restjes bleekselderij, buitenste kookbladeren etc etc. Alles wat je eraf haalt/ schilt, kun je goed wassen en dan in een zakje in de diepvries doen. Dit kun je steeds bijvullen.
Bewaar ook vooral de korstjes van de parmesaanze kaas hierbij. Die geven je smaak een boost. Als je genoeg hebt bewaart trek je er een bouillon van met wat zout. peper en knoflook. Je kunt deze restantjes ook bij je andere bouillons doen. 

Groentebouillon.
Gebruik bij voorkeur biologische groenten. Dan kun je bij de uien de schil erom laten, dat geeft een mooie kleur aan de bouillon. Dit is een basisrecept. Experimenteer en gebruik wat je in huis hebt. Ik voeg zelf vaak een stuk gember toe, dat geeft lekker veel pit zonder te veel scherpte.

2 preien
1 winterpeen
2 uien
1 stengel bleekselderij
2 teentjes knoflook
3 laurierblaadjes
10 peperkorrels
Zout naar smaak
1.5 liter water

Werkwijze:
Zet het water op en breng het aan de kook.
Schil de winterpeen, snij hem in grove stukken.
Snij de uiteinden van de prei en snij hem in groeve stukken. Was grondig.
Snij de bleekselderij in grove stukken en was grondig
Was de ui en knoflook goed, laat de schil erom zitten als ze biologisch zijn.
Doe alles in het water, samen met de kruiden en laat 2 uur tegen de kook aan trekken. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. Giet door een zeef.


Kippenbouillon.
Dit kan met een hele kip, of een kippenbout. Dat is het lekkerst. Maar als ik kip heb gegeten, gebruik ik de botten, vellen en andere restanten om een bouillon te trekken. Hij is dan minder krachtig, maar nog prima te gebruiken.

Ingrediënten:
Kip/kippenbout/restanten van kip
Peperkorrels
Zout
Ui
Knoflook
Snufje kerrie

Gebruik vooral wat je in huis hebt. Voor een oosterse bouillon is het lekker om peper, gember en citroen mee te trekken.

Zet de kip onder water was de groenten goed. Bij biologische groenten kun je de schil om de ui en knoflook laten zitten. De uienschil geeft een mooie kleur. Voeg de ingredienten toe en breng tegen de kook aan. Laat 3 uur pocheren. Giet af door een zeef.
Het spreekt vanzelf dat als je kip hebt gebruikt, dan haal je het vlees eraf en gebruik je dat weer. Bijvoorbeeld voor kippensoep, of in een salade of roerbakschotel

Vleesbouillon
Ingrediënten:
2 schenkels
2 ons soepvlees
2 uien
2 teentjes knoflook
1 winterpeen
3 laurierblaadjes
Zout en peper

Werkwijze:
Rooster de schenkels eerst bruin in de oven. Dit maakt de smaak intenser. Doe dit het liefst in de pan waar je ook de bouillon in maakt. Dan komt de kleur en smaak van het roosteren ook in de bouillon.
Schil de wortel en snij hem in grove stukken. Was de ui en knoflook.
Breng 1.5 liter water aan de kook. Doe het vlees erin met alle ingrediënten. Laat dit 3 uur tegen de kook aan trekken. Het eerste uur moet je regelmatig "afschuimen". Er komt schuim op de bouillon door de gestolde eiwitten van het vlees. Schep het regelmatig af met een schuimspaan.
Giet alles door een zeef.

Nieuwe reacties

31.12 | 14:17

Succes Anne-Marie. Ik hoor het altijd graag als een recept lastig is of niet t...

30.12 | 22:14

Hoi Dicky, Ga morgen je courgette doperwten contactpoli soep ...

11.12 | 19:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback ...

10.12 | 17:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoe...