Standaard pagina

Venkel met garnalen gestoofd in ouzo

Als je dit met kinderen wilt eten, laat de ouzo dan achterwege.

ingredienten voor 4 personen:

  • 2 grote of 3 kleine venkelknollen
  • Scheut olijfolie
  • snuf zout
  • 4 tl kappertjes
  • 400 gr rauwe gepelde garnalen
  • scheut ouzo

Werkwijze:

  • Haal de bovenste stronken van de knollen
  • Schil met de dunschiller de knollen
  • Haal de onderkant van de knollen en haal de harde kern eruit
  • Snij de venkel in dunne reepjes
  • Verhit de olie en bak hier de venkel met zout in tot ze bijna gaar is ( 5-7 min)
  • Voeg de kappertjes toe en de garnalen. 
  • Bak even mee en voeg een scheut ouzo toe
  • Bak op een hoog vuur tot de ouze verdampt is en de garnalen gaar zijn

Wortel recepten voor 4 personen

Wortelen heb je in alle seizoenen en in meerdere varianten. Zomers zijn er vooral de bospeentjes en in de winter, de naam zegt het al, winterpeen. Je kunt ze op zoveel manieren gebruiken en ze geven een mooie kleur aan je gerecht. 
De laatste tijd kun je regenboogwortelen kopen, die hebben allerlei mooie kleuren. Deze blijven het mooist als je ze apart bereid of in een stoompan. Doe ze niet samen in het water, dan krijgt alles een donkere kleur. De smaak is er dan nog wel, maar het oog wil ook wat. 


Worteltjes " en papillotte" 
Voor dit recept maak je een grote zak van aluminumfolie. Maak de zak met dubbele lagen, dat is steviger. Je gaat als volgt te werk: Neem ruim de lengte van de worteltjes en neem dit keer 4 van de alufolie. Vouw dit dubbel. Leg dan de worteltjes erop, voeg de kruiden en zout toe en vouw de folie weer dubbel zodat de worteltjes bedekt zijn. Vouw de zijkanten een paar keer om zodat ze goed dicht zitten. Giet dan in de opening het benodigde vocht. Vouw deze ook goed dicht en leg op een plaat of in een ovenschaal in de oven. De stoom die ontstaat blijft in de zak en geeft zo maximale smaak aan de worteltjes. De zak gaat bol staan. Als je die aan tafel opensnijdt, komen alle geuren vrij aan je eettafel. Succes verzekert. 

Ingredienten: 
* bosje wortels
* 1/2 tl gedroogde oregano
* 150 cc water/ bouillon
* snuf zout (als je geen bouillon gebruikt)
* scheutje olijfolie of klein klontje boter

Werkwijze:
* Verwarm de oven voor op 200 gr ( hete lucht)
* Haal de wortels van de bos en snij het onderste puntje eraf. Je kunt er een klein beetje groen aan laten voor het mooie effect, maar als je dit lastig vindt op het bord, haal je het eraf. 
* Schil de wortels met een dunschiller. 
* Doe  de wortels in de aluminiumfoie zak met de bouillon, oregano,en olijfoiie of boter
* Vouw de zak goed dicht en laat de worteltjes in 35 - 40  minuten gaar worden in de oven. 

Variant: Voeg ipv water sinaasappelsap ( eventueel met een beetje honing) toe. Vervang de olijfolie dan door een klontje boter


Hutspot
Dit is een typisch Hollands wintergerecht. Vaak wordt het gegeten met spekjes en worst. Er zijn echter ook genoeg lekkere vegetarische varianten. Ik doe er dan vaak kikkererwten of linzen door. Met een vegetarisch schijfje is ook lekker
Gebruik een stamper en geen mixer! Door een mixer beschadig je de cellen van de aardappelen dusdanig dat de consistentie in een soort lijm veranderd. Niet lekker. 

Ingredienten:
* ! kg winterpeen
* 1 kg aardappelen
* 300 gr uien
* scheutje melk ( +/- 150 cc)
* klontje boter
* peper en zout

Werkwijze:
* Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken
* Schil de wortelen en snij ze in grove stukken. 
* Spoel goed af onder de kraan
* Snij de uien in halve ringen
* Doe alles in de ( stoom) pan met een laagje water en zout. Eerst de wortels, dan de aardappels en als laatste de ui. 
* Laat alles ongeveer 20 minuten koken tot alles gaar is. 
* Giet alles af en doe de melk en boter in de pan. Verwarm voor je de aardappelen en groente weer toevoegd 
* Meng alles goed door elkaar met een stamper. Als het nog niet smeuig genoeg is kun je nog wat melk of boter toevoegen. 
* Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe

 

Rode bieten

Vaak lusten mensen geen bietjes omdat ze de grondsmaak niet lekker vinden. In dit recept heb je geen last van de grondsmaak.

Werkwijze voor 500 gram bieten:

* Verwarm de oven voor op 200 gr. C
* Vouw van dubbele lagen aluminiumfolie een zak
* Schil de bietjes en snij ze in blokjes of plakjes
* Doe de bieten in de alufolie zak met 2 el balsamicoazijn
* Vouw de zak goed dicht en doe op een plaat in de oven 
* Laat het hier 40 minuten garen. 

Spruitjes

Spruitjes is een groente die heel veel vitamine C bevat. Vroeger werden ze plat gekookt en waren ze niet meer lekker; zacht en bitter. Echter met alle nieuwe technieken hebben de spruitjes een sprong voorwaards gemaakt. Ik geef verschillende manieren om ze klaar te maken.

Schoonmaken van de spruiten: Haal het onderste stukje van het stammetje eraf en haal ook de lelijke buitenste bladeren eraf.

Basis:
Ik kook groenten nooit meer in water. Ik heb een paar stoommandjes in de pannen en zo kook ik de aardappelen en groenten.
Zet een pan op met water, zout en als je hebt een stoommandje. 
Stoom de spruiten gaar in ongeveer 10-15 minuten. De tijd is wat afhandelijk van de grootte van de spruiten en hoe gaar je ze wilt hebben. 
Haal het stoommandje met de spruiten eruit, gooi het kookwater weg en laat de spruiten in de pan op het vuur nog even (20 sec) droogstomen. 
Rasp er wat nootmuskaat over en schud een klontje boter of een beetje olijfolie door de spruiten.

 

Geroosterde spruiten:
Verwarm de oven voor op 200 gr. Celcius.
Maak de spruiten schoon en leg ze in een bakblik.
Strooi er zout over en een lepel olijfolie. Hussel alle goed door elkaar. 
Laat in de oven garen tot ze beetgaar zijn en wat bruine kleur hebben. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. 
Om het nog wat op te pimpen kun je nog geroosterde hazelnoten of amandelen toevoegen

Geroerbakte spruiten:
Maak de spruiten schoon en snij ze doormidden
Verwarm een scheut olie in de wok en roerbak de spruiten ongeveer 5-7 minuten.
Voeg peper en zout toe.

Geroerbakte spruiten met boerenkool voor 2 personen

Ingredienten:
* 250 gr spruiten
* 250 gr boerenkool ( schoongemaakt en gesneden)
* 50 gr hazelnoten ( gepeld)
* scheutje olie
* scheutje citroensap
* peper en zout

Werkwijze:
* Maak de spruiten schoon en snij ze doormidden
* Verhit de olie in de wok en doe de spruiten erin
* Roerbak een paar minuten en voeg de boerenkool toe met een snuf zout en peper
* Doe de citroen bij de groente.
* Als de groente aanbakt,voeg dan een klein scheutje water toe.
* Roerbak het geheel ongeveer 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
* Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en doe die bij de groente. 

Rauwe spruitjes
 Als ik een winterse salade maak, doe ik hier vaak wat rauwe spruitjes door. Ik neem dan een handvol spruiten. Maak ze schoon en snij ze flinterdun. Zo heb je een lekkere " bite" door de salade. 

 

 

 

 

 

Ratatouille

Een heerlijk Frans (vegetarisch) gerecht is ratatouille. Ik eet dit het liefst met Puy linzen. Dit zijn kleine linzen met een heerlijke verfijnde smaak. 

Tip: als het geen seizoen voor tomaten is, dan kun je het beste tomaten uit blik gebruiken. Die zijn altijd goed op smaak. 

Ingrediënten voor 2 personen:
1 courgette
1 aubergine
1 paprika
4-5 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
snuf tijm
peper en zout

Werkwijze:
Snipper de ui en de knoflook. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en een paar minuten in heet te leggen. Snij ze dan in blokjes. 
Snij dan de rest van de groenten. Kies zelf een vorm: blokjes of plakjes. 
Doe een scheut olie in de pan en voeg de ui toe. Bak die een paar minuten tot ze glazig is en voeg dan de knoflook toe. Bak even mee en voeg dan de blokjes tomaten, paprika, peper, zout en thijm toe. Laat dit minstens een uur pruttelen. Voor tomatien geldt: hoe langer ze pruttelen, hoe meer smaak ze ontwikkelen. 
Bak de courgette en aubergine in een scheut olie in een andere bakpan. Bak met wat zout tot ze goudbruin van kleur en net gaar zijn. Roer dan door het tomatenmengsel, warm alles goed door en laat het alle smaken absorberen. 

Tip 1: Eet met linzen en geitenkaas; een heerlijke combinatie.

Tip 2: Ook heerlijk met Haloumi. 

Rode kool.

Rode kool is een dankbare groente. Van een kooltje kun je veel mensen te eten geven. Wij zijn over het algemeen gewend aan de rode kool uit een potje. De smaak van verse kool is hier niet mee te vergelijken. 
Als je niet zo'n groot huishouden hebt, kun je de kool ook heel gemakkelijk invriezen. Handig voor drukke door de weekse dagen

Wil je dit niet, dan kun je ook een deel bewaren en een salade maken van de kool. 


De kleur van de kool komt van de stof anthocyaan. Het is het mooist als je die kleur in de kool houdt. Als je hem zo in water kookt, spoel je veel van de kleur weg en krijgt de kool een vage paarse kleur. En het oog wil ook wat!
Als je dit recept volgt, krijg je een heerlijke kool met een prachtige dieppaarse kleur. 

Ingredienten ( voor ongeveer 6 personen. Dit is afhankelijk van de grootte van de kool)
* 1 rode kool
* 1 ui
* 3 kaneelstokjes
* 8 kruidnagelen
* 2 el balsamicoazijn ( ik zou geen dure gebruiken om mee te koken)
* 4 el water
* 1 tl zout
* 1 tl suiker
* 2 tl (olijf) olie

Werkwijze:
Ik gebruik een gietijzeren braadpan. Dan kun je de kool stoven zonder dat er veel verdampt. Het kan ook in een gewone kookpan. Dan moet je denken om je vochtgehalte en waarschijnlijk af en toe bijvullen. 

* Snij de kool in kwarten en haal de bodem eraf en het witte hart eruit
* Snij de kool in niet al te dunne reepjes
* Schil de ui en snij hem in halve ringen
* Doe de olie in de pan, verwarm deze en bak de uien hierin al roerend in 5 minuten glazig
* Voeg dan de kool toe en roer het goed om, zodat alle kool een klein laagje olie heeft. Dit is belangrijk voor de kleur. 
* Doe de kaneel, kruidnagel en het zout erbij. Roer goed om en stoof 2 minuten mee
* Voeg dan de balsamico toe en roer weer goed om. 
* Die dan het water en de suiker erbij
* Laat 60-90 minuten stoven. Zorg ervoor dat er een klein laagje vocht in de pan blijft. Het mooist is als het net droog gekookt is als de kool klaar is. 

Tip: wat lekker is als extra: krenten door de rode kool. Ik laat de krenten een paar uur weken in citroensap. Dan krijg je de heerlijke combinatie van zoet/zure krenten. Heerlijk!

Tip 1:
Je kunt ook appelsap toevoegen om de kool in te stoven.

Tip 2:
Je kunt de laatste 10 minuten ook blokjes appel toevoegen. Dit geeft extra zoet/zure smaak en een beetje " bite" 

 

Pompoen; gegrilld met gember en peper

De meeste mensen maken soep van pompoen, maar je kunt hem ook als groente eten. Deze keer heb ik hem in de grillpan gegrilld. Met een lekkere dressing is het heerlijk. Ik heb chipotle peper gebruikt omdat ik dol ben op de gerookte smaak. Je kunt ook chiliflakes of een spaanse peper nemen. Neem zoveel als jezelf lekker vindt. Als je niet van pittig houdt, laat je de peper weg. 

Ingredienten:
* 1 kleine pompoen
* 1/4 chipotlepeper
* 1 vingerkootje verse gemberwortel
* 2 el olijfolie
* 1 el citroensap
* zout naar smaak
* royale hand pompoenpitten

Werkwijze:
* Schil de pompoen en snij ze doormidden. 
* Haal met een lepel de pitten en draden uit het hart. 
* Snij de pompoen in plakken van een halve centimeter dik
* Verhit de grillpan en grill daar de pompoenplakken in. 
* Schil de gember en snij hem heel fijn
* Snij de peper fijn
* Doe de gember, peper, olie, citroensap en zout in een vijzel en maak hier een saus van
* Meng de saus door de warme, gegrilde pompoen en laat even intrekken.
* Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan en schudt deze door de pompoen. 

Mediterane boerenkool

Veel mensen kennen boerenkool eigenlijk alleen als puur Hollandse groente; hij wordt dan meestal ook als stamppot gegeten. Je kunt er echter allerlei smaakjes aangeven. Het is een kool, dus een allemans vriend. Deze variant is met kikkererwten, maar die kun je ook weglaten of vervangen door een andere peulvrucht. 

Ingredienten voor 4 personen:
* 800 gr boerenkool, gewassen en gesneden
* royale hand zwarte olijven, ontpit in grove stukken gesneden
* 500 gr. gekookte kikkererwten
* 250 gr. cherry tomaatjes in halven gesneden
* 1/2 knolselderij
* scheut olijfolie
* zout

Werkwijze: 
* Verwarm de oven voor op 200 gr. 
* Schil de knolselderij en snij hem in blokjes
* Doe de blokjes in een ovenschaal; besprenkel met zout en olie en rooster in een halff uur gaar en een beetje bruin in de oven. 


* Verwarm een scheut olijfolie en een grote braadpan en voeg de boerenkool toe. Roer tot ze slinkt
* Voeg de tomaatjes toe met de olijven en laat in een half uur gaar stoven. 
* Let op dat ze niet droogkookt. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe. 
* Als de boerenkool gaar is, roer er dan de kikkererwten door en laat even meewarmen. 
* Voeg de knolselderij toe en schep alles goed door elkaar. 

Tip:
Je kunt de knolselderij vervangen door pompoen of koolraap. Ook lekker!

Boerenkool basis

De meeste mensen kennen boerenkool van de zakjes bij de supermarkt. Dan is het al gewassen en gesneden. 
Als je een keer op de markt of in een winkel stronkjes tegen komt, dan is mijn advies om het eens te proberen. Je zult merken dat dit veel meer smaak heeft. Maar als je geen zin hebt in al dat werk, koop dan gewoon een zakje. Dat is ook lekker. 

Op de stronk: rits de gekrulde bladeren van de nerven af en was ze grondig. De nerven en stronken kunnen weg. 

Reken per persoon ongeveer 250 gram. Koop je met stronk, reken dan een beetje meer. 

Zet een bodem water op met een schep zout en breng aan de kook. Als het kookt, doe dan de boerenkool erbij en schep om tot alles een beetje is geslonken. 
Kook ongeveer 20 minuten tot de kool gaar is. 
Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken. 
Doe terug in de pan met een beetje olijfolie of een beetje boter. 

Wil je stamppot maken, kook dan hetzelfde gewicht aan aardappelen gaar en roer dit met een stamper en een scheutje melk of klontje boter door de boerenkool

Tomaten recepten

Er zijn zoveel recepten met tomaten. Over mijn website verspreid staan al veel recepten met tomaten zoals soepen, sauzen en salades. 
Ik zal hier geregeld wat recepten bijzetten. Kijk ook verder op mijn website voor heerlijke recepten. 

Geroosterde tomaten. 

In de zomer eet iedereen graag een tomatensalade. Dit is een recept die de smaak van de tomaten nog intenser maakt en je hebt er bijna geen werk van. Je kunt de tomaten toevoegen aan gerechten, maar ze ook de hoofdrol geven en laten begeleiden door bijvoorbeeld mozzarella, feta of rauwe ham. Dan heb je een heerlijk voorgerechtjes of een lichte lunch. 

Ingredienten:
* Zoveel tomaten als je nodig hebt
* Grof zout
* Olijfolie

Werkwijze:
* Verwarm de oven voor op 200 graden C.
* Snij de tomaten door midden en leg ze in een ovenschaal met het snijvlak omhoog
* Bestrooi de snijvlakken met zout en doe de tomaten in de oven
* Rooster de tomaten ongeveer 45 minuten tot ze een beetje bruin zijn
* Besprenkel met een lekker olijfolie en serveer samen met wat je lekker vindt. 

Aubergine recepten

In veel recepten voor aubergines lees je dat je ze voor het bereiden even met zout moet bestrooien en dan even laten uitlekken. Dat is niet meer nodig. Dit was om de bitterheid uit de groente te halen, maar dit is er ( helaas ) uitgekweekt.

Aubergine is een groente die vaak in stoofschotels wordt gebruikt, maar ik geef ook een recept met aubergine in de hoofdrol. Denk er wel om dat je aubergine niet rauw mag eten. Dan is hij giftig.

 

Babe ganoushe

Dit is heerlijk bij arabisch eten. Het gerecht ziet er niet lekker uit, maar het smaakt fantastisch Als je geen granaatappel kunt krijgen, kun je het ook zonder doen. 

Ingredienten: 
3-4 aubergines
2 teentjes knoflook
grof zeezout
2-3 tl citroensap


Werkwijze:
Prik de aubergines in met een vork bij het kroontje.
Verhit de grill op de hoogste stand. Leg de aubergines eronder en keer ze gedurende 45 minuten regelmatig om. 
Snij ze dan doormidden en haal het gare vruchtvlees eruit.
Maak in een vijzel de knoflook fijn samen met het zeezout. Heb je geen vijzel, doe het dan met de zijkant van een groot mes. De knoflook moet een fijne pasta worden die zich vermengt met de aubergine. 
Doe dan de knoflook, aubergine en citroensap in een kom en roer goed door met een vork totdat je een mooie gladde massa krijgt. Proef of er nog wat zout of citroensap bij moet. 

Tip 1: Je kunt ook granaatappelpitjes toevoegen dat geeft een frisse bite. 

TIp 2: Pak de knoflook in aluminiumfolie en laat ze zo poffen in de hete oven/grill. Je zult merken dat de smaak dan minder scherp en wat zoeter is. Bovendien ruikt je adem dan ook niet zo sterk. 

 

Pastasaus met aubergine

Ingredienten:
* 1 aubergine in blokjes
* 1 ui, fijn gesnipperd
* 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
* 1 blik tomaten
* handvol zwarte olijven, ontpit en grof gehakt
* 150 gr feta
* ! tl rozemarijn, fijngehakt
* peper en zout
* scheutje olijfolie

Werkwijze:
* Verwarm de olie in een braadpan en bak de ui tot ze glazig is. 
* Bak dan de knoflook 2 minuten mee; laat niet bruin worden
* Voeg dan de aubergine toe en bak tot ze wat bruin wordt. 
* Voeg de olijven en tomaten toe, prak de tomaten met een vork fijn.
* Voeg de rozemarijn, peper en zout toe. Niet te veel zout, maar er komt ook nog feta bij
* Laat 20 minuten pruttelen. 
* Verbrokkel de feta door de saus en laat even meewarmen. 
* Proef of er nog peper of zout bij moet. 


Gegrilde aubergine

Ingredienten:
* 2 aubergines
* 2 el olijfolie
* 3/4 el citroensap
* 1 tl oregano
* peper en zout

Werkwijze:
* Verhit de grillplaat tot gloeiend heet
* Snij het kroontje van de aubergines en snij ze vervolgens in plakken van ongeveer een halve centimeter
* Grill de plakken op de hete plaat aan beide kanten tot ze een mooi streepjespatroon hebben en gaar zijn
* Maak een dressing door de olie, citroensap, oregano, peper en zout door elkaar te mengen. 
* Meng de dressing door de gegrillde aubergines.
* Laat minstens 3 uur marineren. 

Lekker bij linzen!


Aubergineschotel: zie bij vegetarisch

Ratatouille: zie bij vegetarisch

Moussake: zie bij vlees

Nieuwe reacties

31.12 | 14:17

Succes Anne-Marie. Ik hoor het altijd graag als een recept lastig is of niet te doen. Hoop dat het goed smaakt. Goede jaarwisseling! Groet. Dicky

30.12 | 22:14

Hoi Dicky,
Ga morgen je courgette doperwten contactpoli soep maken voor oud en nieuw, for old times sake ; )Hoop dat het net zo lekker smaakt als in Winschoten

11.12 | 19:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback op mijn recepten. Ik hoop ze altijd te verbeteren.

10.12 | 17:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoep te vinden, maar helaas.
Wat doe jij er voor alternatiefs bij in, zodat het jouw twist heeft?