Er zijn zoveel curry recepten. Toch wil ik deze met jullie delen. Hij smaakt anders, omdat ik de groenten eerst rooster in de oven. Dit geeft een veel intensere smaak en een beetje rokerig. Heerlijk!
Deze curry is met tofu en ei. Je kunt dit ook
vervangen door linzen.
Ingredienten voor 4-5 personen:
* 4 winterwortels,
* 2 preien
* 1 bloemkool
* 2 uien
* 3 teentjes knoflook
* 2 vingerkootjes gember
* 1-2 rode pepers
* 1 rode puntpaprika
* geraspte schil van 1 citroen
* sap van1 citroen
* 1 el mosterdzaad
* 1/2 el komijn
* 1/2 el venkelzaad
* 1 el kurkuma
* zout naar smaak
* 3 el zout soya
* olie en/of ghee
* blok tofu
* blikje kokosmelk
* 2 el tomatenpuree
Werkwijze:
* Verwarm de oven voor op 200 gr C.
* Schil de winterpenen en snij ze in grove stukken
* Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en was ze
* Maak de uien schoon en verdeel ze in achten.
* Maak de spruiten schoon en was ze
* Doe deze groenten in de oven en rooster ze een half uur tot ze een goudbruin randje hebben
* Doe 3 teentjes knoflook in de schil in de oven en pof ze 15 minuten
* Schil de gember en rasp
hem
* Hak de pepers fijn. Met of zonder zaadjes; dat hangt ervan af hoe scherp je het wilt. De zaadjes zorgen voor veel pit
* Was de paprika, haal de zaadlijsten en zaadjes eruit. Snij in blokjes
* Snij de prei in ringen en was ze
* Doe
een scheut olie in de pan met de kurkuma, komijn en venkel. Rooster dit tot er geur vrij komt.
* Doe dan de peper, gember, prei, paprika, tomatenpuree en gepofte knoflook erbij. Bak even 2 minuten mee
* Doe dan de kokosmelk erbij en breng aan
de kook. Laat 5 minuten pruttelen en doe dan de geroosterde groenten uit de oven erbij
* Voeg de citroenschil, het citroensap en een snuf zout toe.
* Laat met het deksel op de pan nog een 20-25 minuten pruttelen op een zacht vuurtje tot alle
groenten gaar zijn.
* Bak ondertussen de tofu: snij in kleine blokjes. Verhit ghee of olie op een hoog vuur en bak hierin de tofu bruin. Denk eraan: niet te vaak omscheppen. Het moet de tijd hebben om bruin te bakken. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Doe dan de tofu in een schaal met de zoute ketjap en schep goed om tot alle ketjap is opgenomen.
* Voeg op het laatst de tofu toe.
* Kook de eieren gaar en serveer bij de curry.
Je kunt er rijst bij doen, ( zoete) aardappelen,
pitabrood.
Ik serveer er yoghurt bij; lekker om te blussen. Je kunt gewoon yoghurt met zout roeren. Beetje kerrie erbij voor de kleur en smaak.