Vegetarisch

Herfst salade met pompoen

Eind van de zomer, begin van de herfst. Dan zijn er al pompoenen en is de mais net geoogst en dus op zijn lekkerst. Dit zijn mooie ingedienten om een mooi gerecht van te maken. 

Extra nodig: grillpan

Ingredienten voor 4 personen:
* 1 flespompoen
* 2 maiskolven ( of 1 blikje)
* 2 vingerkootjes gember, geraspt
* schil van een halve citroen, geraspt
* sap van halve citroen
* 3 el olie
* peper en zout
* 2 el platte peterselie, gewassen en fijngehakt

Werkwijze:
* Verwijder de bladeren en " haren" van de maiskolf.
* Was de mais en wikkel in plastic folie; kook 6 minuten in de magnetron. Heb je geen magnetron, kook de kolven dan een half uur in kokend water.
* Verhit de grillpan op een hoog vuur
* Schil de pompoen en snij hem in de lengte door.
* Verwijder de zaadjes en de draden.
* Snij de pompoen in plakken van 0.5 cm dik
* Grill de plakken aan beide kanten tot ze gaar zijn
* Maak een dressing van de olie, citroensap, citroenschil, peper en zout
* Snij de gegrillde plakken pompoen in repen van 1-2 cm en schep ze door de dressing als ze nog   warm zijn; dan nemen ze de dressing goed op.
* Snij met een scherp mes de mais van de kolf en schep dit bij de pompoen.
* Schep de peterselie erdoor en proef of er nog wat peper en zout door moet. 

 

 

Ratatouille

Een heerlijk Frans (vegetarisch) gerecht is ratatouille. Ik eet dit het liefst met Puy linzen. Dit zijn kleine linzen met een heerlijke verfijnde smaak.

Tip: als het geen seizoen voor tomaten is, dan kun je het beste tomaten uit blik gebruiken. Die zijn altijd goed op smaak.

Ingrediënten voor 2 personen:
1 courgette
1 aubergine
1 paprika
4-5 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
snuf tijm
peper en zout

Werkwijze:
Snipper de ui en de knoflook. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en een paar minuten in heet te leggen. Snij ze dan in blokjes.
Snij dan de rest van de groenten. Kies zelf een vorm: blokjes of plakjes.
Doe een scheut olie in de pan en voeg de ui toe. Bak die een paar minuten tot ze glazig is en voeg dan de knoflook toe. Bak even mee en voeg dan de blokjes tomaten, paprika, peper, zout en thijm toe. Laat dit minstens een uur pruttelen. Voor tomatien geldt: hoe langer ze pruttelen, hoe meer smaak ze ontwikkelen.
Bak de courgette en aubergine in een scheut olie in een andere bakpan. Bak met wat zout tot ze goudbruin van kleur en net gaar zijn. Roer dan door het tomatenmengsel, warm alles goed door en laat het alle smaken absorberen. 

Tip 1: Eet met linzen en geitenkaas; een heerlijke combinatie.

Tip 2: Ook heerlijk met Haloumi. 

Bonenschoteltje met gerookte aubergine

Ik vind dit een echt schoteltje comfortfood. Je kunt er natuurlijk allerlei restjes in verwerken. Als je geen veganist bent, kun je een paar holletjes maken en daar eieren in breken die je de laatste 10 minuten laat garen. 

Ingredienten voor 4 personen:
* 2 preien
* 2 aubergines
* 2 rode paprika"s
* 1 blikje tomaten
* 1 tl gedroogde koriander
* snuf chipotlepeper of cayenne ( meer of minder, afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben)
* 2 tl gerookte paprikapoeder
* 800 gr bonen in blik of pot( mogen ook verschillende soorten zijn)
* zout
* olijfolie
* 2 tl citroensap
* optioneel: 4 eieren

Werkwijze:
* Verwarm de grill voor op de hoogste stand
* Was de aubergines en de paprika's
* Prik de aubergines een paar keer in.
* Leg de aubergines en paprika's onder de grill en draai regelmatig tot het vel geblakerd is
* Laat de paprika's in een afgedekte schaal afkoelen.
* Snij de aubergines in de lengte open en laat afkoelen.
* Haal de uiteinden en het buitenste blad van de prei en snij de prei in stukken van 1.5 cm
* Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de prei 5 minuten
* Voeg de koriander , chipotle en gerookte paprika met het zout toe. Verwarm even mee
* Doe de tomaten erbij en prak ze fijn. 
* Voeg nog een scheutje water toe en laat een ruim half uur pruttelen
* Schraap het vruchtvlees van de aubergine uit de schil. Hak fijn en doe in de pan
* Haal de geblakerde schil van de paprika's en verwijder de zaadjes. Hak fijn en doe ook in de pan
* Laat dit nog 20 minuten meepruttelen
* Voeg de uitgelekte bonen toe en laat deze 10 minuten mee verwarmen

 

Tofu

Tofu is een goede eiwit leverancier. Omdat het van zichzelf vrijwel een neutrale smaak heeft, kun je het in veel gerechten gebruiken. Ik voeg het vaak toe aan ( oosterse ) soepen en allerlei curry's. 
Dit is een gemakkelijk en snel recept; omdat het lekker hartig is, kun je het goed gebruiken als vervanging van spekjes, bijvoorbeeld bij stampotjes. 
Omdat een korstje goed bij dit recept past, moet je een olie gebruiken die je goed kunt verhitten zoals druivenpittenolie.

Ingredienten voor 2-3 personen:
* 400 gr tofu
* 5 el zoute soyasaus
* 3-4 el olie

Werkwijze:
* Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1.5 bij 1.5 cm
* Doe de blokjes in een kom met de soyasaus en laat het een half uur marineren. Schud af en toe om.
* Laat de tofublokjes uitlekken in een zeef en bewaar de soysasaus
* Verhit de olie in een koekenpan en bak daar de tofu in terwijl je het omschept om aan alle kanten een korstje te krijgen. Schep het  niet te snel om. Geef de tofu de tijd om te bakken en een korstje te krijgen
* Als de tofu knapperig gebakken is, voeg dan de rest van de soyasaus toe en laat dit steeds omscheppend opgenomen worden door de tofu. 

Bonenschoteltje met groenten

Dit recept heb ik gekookt in Frankrijk. Daar kun je tegen de herfst voldoende verse witte bonen kopen. Ik vind dit heerlijk. Ik heb er een groenteschoteltje van gemaakt. Je kunt natuurlijk varieren met de groenten en het is een ideaal recept voor restverwerking.

Als je geen verse witte bonen kunt krijgen, gebruik dan gedroogde of uit blik/pot. 

Ingredienten voor 4 personen:
* 1 kg verse witte bonen ( of 200 gr. gedroogde of 400 gr witte bonen uit blik.
* 2 kleine courgettes of 1 grote. ( Hoe kleiner, hoe beter de smaak)
* bakje champignons
* 4 sjalotten of 2 uiten
* 1 paprika
* 400 gr. spercieboontjes
* royale hand zwarte olijven 
* peper en zout
* snuf cayennnepeper
* olie

Werkwijze:
* Dop de witte bonen en kook ze in ruim water met zout in 15 minuten gaar. Gebruik je gedroogde, zet ze dan de avond van te voren in de week  en kook ze ongeveer 1.5 uur in ruim water met zout tot ze gaar zijn. Hoe lang dit duurt hangt van de soort af. Bewaar de bonen onder het kookvocht, anders worden ze droog
* Punt de spercieboontjes en kook ze in water met zout gaar in 20 minuten
* Pel de sjalotten en snij ze in grove stukken. Bak in een scheut olie op een hoog vuur tot ze een beetje bruin worden. Doe beetje zout erbij
* Was de paprika, haal de steel eraf en de zaadlijsten eruit. Snij in blokjes. Voeg bij de sjalotten en laat meebakken. 
* Haal de pitten uit de olijven en hak ze grof. Doe bij het ui paprika mengsel. Doe er 2 el water bij en laat 15 minuten stoven. Proef of er nog zout nodig is.
* Was de courgettes en snij ze zoals je met een mes een potlood slijpt. Dan krijg je mooie robuuste en onregelmatige stukken. Je kunt ze natuurlijk ook in grove blokken snijden. Bak ze met wat zout in een scheutje olie op een hoog vuur tot ze bruin zijn maar niet overgaar. Dan worden ze papperig. 
*.Veeg de champignons schoon met een stukje keukenrol, haal de steel eraf en snij ze in kwarten. 
* Bak deze kwarten in een scheutje olie met wat zout in een pan tot ze bruin zijn. 
* Doe alle ingredienten bij elkaar, verwarm nog even goed door en doe er een snuf Cayennepeper door. Hoeveel, dat hangt van je eigen smaak af. Proef of er nog wat peper en zout nodig is. 

 

Verse bonen met paddenstoelen

In Groningen staan deze bonen bekend als " dreuge bonen". Ze worden in de dop aan een koort geregen en te drogen gehangen. In de winter worden ze dan gegeten, vaak als stamppot. 

Echter: ze zijn ook heerijk om vers te eten. Dit is een variant met paddenstoelen en olijfolie. Heerlijk, eenvoudig en voedzaam. 

ingedienten voor 4 personen:
* 1 kg gedroogde bonen
* 1 pond gemengde paddenstoelen
* 1 teentje ( gepofte) knoflook
* scheut olijfolie
* peper en zout

Werkwijze:
* dop de bonen
* Maak de paddenstoelen goed schoon en zandvrij
* Snipper de knoflook fijn
* Doe een scheut olie in een braadpan en verwarm.
* Zet de knoflook zachtjes aan. Laat niet bruin worden, dan wordt ze bitter
* Voeg de bonen toe met een snuf zout en laat ze 5-8-minten stoven tot ze gaar zijn
* Haal de bonen uit de pan
* Verhit een scheutje olijfolie in de braadpan en fruit hierin de paddenstoelen tezamen met een snuf zout en peper. 
* Voeg dan de bonen toe, roer door en proef of nog wat zout of peper nodig is. 

Bloemkool met granaatappel

Dit recept haalt het muffe imaga van de bloemkool helemaal weg. Het is een eenvoudig te maken, maar ook verrassend en verfrissend recept Zeker de moeite waard!

Ingredienten:
* 1 bloemkool
* 1 granaatappel
* scheut olijfolie
* peper en zout

Werkwijze:
* verwarm de oven op 200 gr. C. 
* snij de bloemkool in roosjes en leg in een ovenschaal. Besprenkel met zout en peper. Giet er wat olijfolie over en hussel goed door elkaar. 
* Rooster een half uur op 200 gr. C. 
* Haal de pitten uit de granaatappel door deze door midden te snijden en aan de buitenkant met een pollepel te slaan. Vang de pitten op met je hand. Verwijder de witte vliesjes. 
* Meng de bloemkool, pitjes. peper. zout en olie. 

Quiche

Dit is zo'n heerlijk gemakkelijk recept. Je kunt er van alles in verwerken. Deze variant is een vegetarische, maar er kan ook gerust vlees in verwerkt. 
Geeft het als maaltijd met een lekkere groene salade, maar ook als borrelhap is het heerlijk. 

Ingredienten voor 8 punten:
* 5 plakjes diepvriesbladerdeeg, of een rol uit het koelvak
* 2 dl room of melk
* 2 ons pittige kaas, geraspt
* 3 eieren
* 1 stronkje broccoli in kleine roosjes
* 1 blikje mais, uitgelekt
* peper en zout
* boter voor invetten

Werkwijze: 
Verwarm de oven voor op 180 ( hete lucht, andere ovens op 200 gr. )
Vet de bakvorm in met boter
Als je diepvriesbladerdeeg gebruikt, leg ze dan even uit elkaar om te ondooien. Haal de velletjes ertussen uit en rol uit tot een ronde lap waar je de ronde bakvorm mee bekleed.
Stoom of kook de broccoli in 5 minuten beetgaar.
Klop de eieren los met peper en zout. 
Roer daar de kaas, broccoli en mais door. 
Stort alles in de vorm met bladerdeeg en zet hem in de oven. 
Bak ongeveer 25 minuten tot de quiche goudbruin is. Het hangt van de oven af hoe lang het duurt. In een hete luchtoven gaat het veel sneller. 

Je kunt voor de vulling varieren met andere ingredienten. De basis van room, kaas en eieren blijft hetzelfde 
Tips voor een andere vulling:
* gebakken ui met gebakken spekjes
* tomaten en oregano
* zalm en broccoli

Zo kun je ook je restjes verwerken. 

 

Aubergineschotel

Dit is een heerlijke vegetarische schotel. Probeer wel om goede mozzarella te krijgen. Dat komt de smaak van dit gericht zeker ten goede.

Ingedienten voor 4-6 personen:
3 aubergines
2 bollen mozzarella
1 ons parmesaanse kaas, geraspt
500 cc gezeefde tomaten
2 eieren
2 koppen bloem

Werkwijze:
Snij de aubergine in plakken . 
Verwarm ondertussen de oven op 180 graden.
Doe de bloem in een schaal en klop de eieren los in een andere schaal. Wentel de plakken aubergine eerst door de bloem en dan door het ei. Leg ze op een bakplaat en laat 30 minuten bakken in de oven.
Beleg dan een ovenschaal met de helft van de plakken aubergine, doe er de helft van de gezeefde tomaten over. Leg er de helft van de mozarella op en strooi de helft van de parmesaanse kaas over. Herhaal dit nog een keer.
Zet de schaal in de oven en laat het een half uur bakken op 200 graden.

Winterwortels met een spaanse twist.

Voor dit recept kun je ook heel goed regenboog wortels gebruiken. Dat staat erg mooi, al die kleurtjes in een gerecht.
Koop een chorizoworstje, en geen plakjes. Ik had gekozen voor een pittig worstje. Lekker!

Ingredienten voor 4 personen:
1 kg winterpeen
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
+/-300-400 gr chorizoworst.
1 blikje kikkererwten
2 tl tomatenpuree
peper en zout

Werkwijze:
Snij de chorizoworst in kleine blokjes en bak aan in een braadpan. Als er wat vet uitkomt, voeg dan de ui en de knoflook toe en bak ze mee op een laag vuurjte.
Schil ondertussen de wortels en snij ze in gelijke stukjes. Doe ze in de pan, doe er de tomatenpuree, peper en zout bij. Doe er een klein scheutje water bij en laat een hals uurtje koken tot de wortels klaar zijn. Voeg de kikkererwten toe, laat die goed doorwarmen.

Serveer met aardappels, rijst of brood.

Tortilla met pittige eieren

Dit is een gerecht die kun je als luch gebruiken, maar met wat aanvullingen als salade, mais of bonen is het ook een goed hoofdgerecht.
Dit is weer zo'n heerlijk recept, waar je zelf allerlei andere groenten aan kunt toevoegen, maar probeer eerst dit basisrecept eens. Het zal je verrassen hoe lekker dit eenvoudige recept is.

Ingredienten voor 4 stuks:
4 tortilla's
4 eieren
3-4 uien fijn gesnipperd
3 paprika's in blokjes (liefst verschillende kleuren)
blikje tomaten
1 tl gerookte paprika
1/2 tl chilipoeder ( meer of minder, afhankelijk van je smaak)
flinke handvol geraspte kaas
zout
scheut olie

Werkwijze:
Doe een scheutje olie in de pan en fruit hierin op een half vuur de ui tot lichtbruin. Doe er dan de paprika bij en bak 5 minuten mee. Voeg dan het zout, de paprika en de chilipoeder toe. Laat even de geur vrijkomen en voeg dan de tomaten toe. Prak de tomaten fijn, doe het deksel op de pan en laat een kwartiertje op een laag vuurtje pruttlen. Als het vocht dan bijna verdampt is, maak je een kuiltje in de groente en breek daarin een ei. Doe dit ook met de rest van de eieren. Laat nog 5 minuten de eieren pocheren met het deksel op de pan.
Als het vocht nog niet verdampt is, dan het deksel van de pan doen en laten inkoken.
Als de eieren gaar zijn is het gerecht klaar.
Verwarm een droge koekenpan en maak hierin de tortilla's om en om warm en lichtbruin. Schep een ei met wat groente in de tortilla, strooi er kaas over, vouw de onderkant dicht en dan de zijkanten.
Je kunt hem dan zo uit de hand eten.

Asperges: heel veel recepten

Zorg bij het kopen van asperges dat je goede koopt. Ik koop de mijne altijd bij Meinardi in Noordbroek. Dan weet je zeker dat ze net gestoken zijn en niet al dagen in de winkel liggen. Je kunt in de winkel zien of ze al wat ouder zijn: dan is de onderkant uitgedroogd.

Hoeveel heb je nodig? Ja, dat is per persoon verschillend. Herman en ik eten rustig een kilo met zijn beiden op. Wat niet opkomt, verwerk ik dan de volgende dag in een salade. Eigenlijk is een ruime pond genoeg voor twee mensen.

Werkwijze:
Snij de onderkant van de asperges, zo'n 2 cm en schil de asperges van onder de kop naar beneden met een dunschiller. Schil niet al te dun, als je te zuinig bent met schillen eet je de houterige buitenkant en dat is niet lekker.
Denk er wel aan dat hoe ouder de asperge is, hoe houteriger hij wordt en hoe dikker je hem moet schillen.
De schillen en de onderkanten kun je bewaren en daar een bouillon van trekken.

(De groene asperges hoef je alleen de onderste paar centimeter te schillen. Als je ze niet wilt schillen, kun je ze bij de uiteinden pakken en buigen tot ze breken. Ze zullen dan breken waar het houterig wordt.)

Je kunt de asperges in kokend water met zout leggen, ik vind het lekker om ze te stomen. De tijdsduur is afhankelijk van de dikte van de asperges. Ik koop vaak de dikke ( scheelt een hoop schilwerk), die stoom is zo ongeveer 10 minuten. Dan even prikken met een mesje of ze gaar zijn. Zo niet , dan nog even laten staan. Van mij mogen de asperges wel wat stevig zijn.

Grillen:
Kook of stoom de asperges niet helemaal gaar en grill ze dan nog even in de grillpan. Ziet er ook decoratief uit , het liefst grill ik ze dan met een ruitpatroon. Het oog wil ook wat.

Klassiek:
De klassieke manier van asperges eten is met een gekookt eitje en rolletjes ham. En dan de asperges overgieten met gesmolten boter.
Voor de vegetariers: zonder ham is net zo lekker. Strooi dan wat peterselie over de asperges.

Met zalm:
Plakjes gerookte zalm ipv ham is ook heerlijk. Ook hier is peterselie en ei een goede begeleider.

Sjiek:
Maak een klein "taartje"van zalm of courgette, gevuld met roerei.
Bekleed een klein kopje ( bv een espressokopje) met plastic folie. Bekleed dan dat kopje met dunne plakje zalm en laat dat wat overhangen. Kluts dan 2 eieren per persoon met peper en zout. Giet dat in een warme koekenpan waar je een klontje boter in hebt gesmolten. Verwarm dit al roerend met een vork of een garde, zodat je een rul geheel krijgt. Laat dit afkoelen en vul de beklede kopjes hiermee. Vouw de overhangende lapjes over het ei. Zet 2 uur in de koelkast.
Voor het serveren: zet een bord op het kopje en keer om. Haal dan het kopje van het taartje . Haal vervolgens voorzichtig het folie eraf en leg er de asperges naast. Lekker met een geroosterd aardappeltje.

Voor de vegetariers: met courgette.
Snij dunne plakjes van de courgette in de lengte. Grill ze in de grillpan en vervang de zalm door de plakjes courgette.

Amuse: voor ongeveer 10 stuks heb je nodig:
2 rauwe witte asperges
2 rauwe groene asperges.
100 gr garnalen
peper, zout
el mayonaise

Snij de onderkant van de asperges en schil ze. Snij vervolgens met een dunschiller van onder naar boven dunne slierten van de asperges. Snij die vervolgens overdwars in piepkleine stukjes. Roer dit door de garnalen met de mayo, peper en zout. Maak dan porties op een amuse lepel. Eventueel serveren met een klein stukje citroen.

Aspergesoep:
Voor 4 personen:
1 kg asperges
1 liter bouillon.

Bereid de asperges voor zoals ik in het begin heb beschreven. Trek een bouillon van de schillen en de onderkanten door ze met een liter water en zout 2 uur te laten trekken. Zeef de bouillon.
Doe dan de helft van de asperges in de bouillon en laat goed gaar koken in 20 minuten. Maak dan met de staafmixer van alles een gladde massa. Snij dan de resterende ander asperges in stukken 2-3 cm en laat ongeveer 10 minuten meekoken tot ze net gaar zijn.
Als je niet op dieet bent kun je nog een scheutje room toevoegen.
Om te garneren kun je wat kervel toevoegen bij het serveren.

Asperge quiche.
Nodig voor een vorm van 20 cm doorsnee:
5 plakjes bladerdeeg. ( of een rol bladerdeeg)
4 eieren
2 dl melk of room
2 ons jonge kaas, geraspt.
1 pond asperges

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Schil de asperges en kook of stoom ze beetgaar.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot de lap groot genoeg is om de vorm te bekleden. Prik met een vork allemaal gaatjes in de bodem om te voorkomen dat die te veel gaat rijzen.
Klop de eieren door elkaar met peper, zout en de kaas. Stort dit op de bladerdeeg in de vorm en schik hier de asperges in.
Zet de vorm in de oven en bak de quiche gaar in ongeveer 25-35 minuten, tot de quiche goudbruin is aan de bovenkant.

Als je het leuk wilt presenteren kun je natuurlijk ook mini quiches maken.

Salades met asperges.
Voor al deze salades geldt dat je het beste de dressing kunt toevoegen als de ingredienten nog warm zijn, dan nemen ze het beste op. Dat kan alleen als je een dressing met olie en citroen of azijn gebruikt. Met mayo kan dat niet, dat gaat schiften als het warm wordt.
De maten voor een vinaigrette zijn standaard: 1 deel citroen of azijn op 3 delen olie en een tl mosterd. Klop dit goed door elkaar. Gebruik vooral een goede ( olijf) olie, dat komt je vinaigrette zeker ten goede.

Kropsla met gegrilde asperges en gegrilde courgette plus ei en ansjovis

Kropsla met asperges en zalm en kappertjes

Salade met asperges in stukjes gesneden, blokjes aardappel, blokjes ham en blokjes ei.

Salade van gegrilde witte en groene asperges met advocado en ei. Voor de niet vega's kunnen er blokjes ham bij door.

Salade van groene asperges, zwarte olijven en grote garnalen.



Aspergebitterballen.
Dit recept heb ik al eerder op mijn blog gezet: op 22 april 2010, maar het is zo lekker en ik heb er nog steeds zoveel succes mee dat ik het weer geef. Het is wel een recept voor gevorderden.

Je moet hier al een dag van te voren mee beginnen, het is wat bewerkelijk, maar erg lekker!
Voor de vegetariers: laat gewoon de ham weg en voeg een extra eitje toe.

Ingredienten:
3 eieren, gekookt
100 g roomboter
120 g bloem ( en extra voor het paneren)
500 g asperges, geschild, houtige onderkant afgesneden (het mooiste is als je groene en witte gebruikt)
zout
4 dl groentebouillon
200 g gekookte ham, in kleine blokjes gesneden
4 el fijngesneden bladpeterselie
3 eieren, losgeklopt
500 g paneermeel
plantaardige olie om te frituren



Kook de eieren in ongeveer 5 minuten hard, laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes.Verwarm de boter op laag vuur tot deze is uitgebruist; laat hem niet donker worden! Voeg in één keer alle bloem toe en roer dit door de boter.Laat de roux op laag vuur 2-3 min. garen, roer regelmatig. De roux is gaar als deze gaat glanzen en er zanderig uitziet. Laat afkoelen.
Breng een grote pan met ruim water en zout aan de kook en leg hier de asperges in. Gebruik je zowel witte als groene, doe dan eerst de witte erin en laat 4 minuten koken. Voeg dan de groene asperges toe, laat nog even 2 minuten meekoken en draai het vuur uit. Wacht nog ongeveer 5 minuten tot de asperges gaar zijn, maar nog wel een beet hebben. Snij de kopjes van de asperges. Het is zonde om die fijn te snijden. De kopjes kun je goed gebruiken in de soep!. Snijd de asperges in kleine blokjes.
Breng 4 bouillon aan de kook en voeg dit scheutje voor scheutje toe aan de roux. Roer er met een garde een gladde saus van en laat deze ± 5 min. zachtjes koken. Voeg de asperges, ham, eieren en peterselie toe en schep alles in een grote kom. Zet dit minstens 2 uur in de koelkast. Rol dan balletjes van dit mengsel ter grote van een walnoot. Zet een nacht in de koelkast om op te stijven.
Pak dan 3 diepe borden, doe in de verschillende borden: Bloem, losgeklopt eiwitten en paneermeel. Pak de balletjes en rol ze vervolgens door de bloem, ei en paneermeel. Verhit de olie in een gietijzeren pan tot 170 gr celcius en frituur hier de aspergebitterballen in.

Fritata met spinazie

Op verzoek van Anja een recept voor fritata. Het is een Italiaans recept voor een omelet. Het verschil is dat je hem nog even in de oven zet om te garen. Het liefst met de grill aan om een bruine bovenkant te krijgen.
Het is echt een recept om restjes in te verwerken. Je kunt er allerlei restjes groentes ( en vlees ) in verwerken. Zo is het een maaltijd op zich.
Ook lekker met ricotta of restjes kaas.

Tip: het is het handigst om een koekenpan te gebruiken met een metalen handvat. Dan kun je het geheel zo in de oven zetten.

Ingredienten voor 2 personen:
1 ui, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, dun gesnipperd
+/- 500 gr spinazie
4 eieren
geraspte parmesaanse kaas.

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 gr. Celcius.
Was de spinazie en laat het slinken in de pan met een scheutje olie. Als dit klaar is, doe het in een zeef om uit te lekken.
Hak het fijn.
Bak de ui en knoflook zachtjes in de koekenpan. Laat niet bruin worden.
Kluts de eieren met peper en zout, doe er de parmesaanse kaas door en de spinazie. Voeg het toe aan de ui en knoflook in de koekenpan. Laat op 5 minuten op een laag vuurtje staan en zet dan in de oven om verder te garen en een bruin korstje te krijgen aan de bovenkant.
Snij in puntjes en serveer met brood. De restjes hiervan zijn dan weer lekker om de volgende dag koud te eten bij de lunch

Falafel met tahinsaus

Dit is een heerlijk vegetarisch recept uit het Midden Oosten dat je kunt eten met een scala aan toevoegingen. Je kunt het eten als snack, maar met allerlei toevoegingen wordt het een maaltijd.
Ik heb er altijd wat nostalgische gevoelens bij: toen ik nog onregelmatige diensten draaide, haalde Herman dit wel eens voor mij. Als ik dan laat thuis kwam, lag er een broodje Falafel met toebehoren op mij te wachten. Heerlijk vond ik dat. En ik vind het nog steeds heerlijk. Je kunt ze eten met een pita broodje, maar je hebt tegenwoordig bij de Jumbo heerlijke dönerbroodjes.
Tip:
Als je toch bezig bent, maak dan wat extra porties en vries ze in. Het is niet veel meer werk en ideaal om op voorraad te hebben.

Ingrediënten:
500 gr gekookte, uitgelekte kikkererwten/ of 2 blikken uitgelekt kikkererwten
bosje peterselie ( of koriander,maar dat lust ikzelf niet)
2 tl komijnpoeder
3 teentjes knoflook
spaanse peper, zaadjes eruit gehaald
1 ei
royaal zout ( naar smaak +/- 2-4 tl)
3 el bloem of paneermeel
1 ui, gesnipperd


Werkwijze:
Bewaar wat van het kookvocht of uitlekvocht van de kikkererwten.
Doe alles in een keukenmachine of blender en meng alles goed doorelkaar. Als de substantie nog te nat is, doe er dan nog wat bloem of paneermeel bij. Is het nog te nat, doe er dan nog wat kookvocht bij. Je moet stevige balletjes kunnen maken die niet uit elkaar vallen. Is het te droog, doe er dan wat uitlek- of kookvocht bij.
Maak kleine stevige balletjes ter grote van een walnoot. Druk ze iets plat en wentel ze weer door de bloem.
Verhit zonnebloemolie in een stevige pan en frituur ze op 180 gr een paar minuten tot ze goudbruin zijn.


Tahinsaus:
Doe een paar eetlepels tahin (sesampasta) in een kommetje. Doe er een scheutje citroensap, zout, komijn, peper en een uitgeperst teentje knoflook bij. Roer door elkaar. Voeg er steeds een beetje water bij en roer. In het begin zal de saus dik en korrelig worden, maar blijf roeren en beetje bij beetje water toevoegen tot je een mooie gladde saus hebt.

Lekker in een broodje met sla, komkommer.

Mediterraanse stoofschotel met pompoen

Ik kreeg vandaag mijn groentepakket en er zat pompoen in. Dat is een teken dat de herfst er aan komt. Ik ben daar nog niet aan toe. Omdat er ook bloemkool bij zat, bedacht ik een mediterane schotel met deze groenten.
Gebruik voor grote eters wat meer aardappelen.

De aardappelen worden apart gekookt, omdat er in de schotel tomaten zijn verwerkt. Door het zuur in de tomaten zullen de aardappels niet gaar worden in de stoofschotel.

Voor 4 personen;
6 aardappelen
1 oranje pompoen
1 bloemkool
1 blik kikkererwten
4 tomaten of een blik tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
scheut olie
spaans pepertje
stukje gember
1 tl komijn
1 tl kaneel
1 tl kurkuma
(0.5 tl cayennepeper)

Voorbereiden:
Schil de aardappelen, snij ze in grove blokken en kook ze.
Snij de pompoen doormidden en haal er de zaden en de draden uit. Schil de pompoen. Ik vind dit handig met een scherpe dunschiller. Snij dan de pompoen in blokjes.
Snipper de ui, knoflook, en gember
Snij de spaanse peper doormidden, haal er de zaadjes uit en snipper hem fijn.
Snij de tomaten in grove stukjes.
Snij de bloemkool in roosjes.

Bereidingswijze:

Bak de ui in een scheut olie een minuut of vijf. Laat niet verbranden Doe er dan de peper en gember bij, laat ongeveer 2 minuten meebakken. Voeg dan de knoflook toe en laat dit 1 minuut meebakken. Voeg dan de tomaat toe, roer dit door en laat een paar minuten meestoven. Voeg dan de pompoen en de bloemkool toe. Voeg een scheutje water toe, de kurkuma, kaneel en komijn. De cayenne is optioneel, voor als je van scherp houdt.
Laat dit tussen de 20 en 30 minuten stoven, tot de groente gaar is. Voeg er de laatste 5 minuten de aardappels en kikkererwten toe. Zit er nog te veel vocht in, zet dan het vuur hoog en haal de deksel eraf.

Heerlijk met een frisse salade.

Schorseneren

Omdat ik een groentepakket krijg van de Ekonoom, ben ik min of meer gedwongen om met de groenten te koken die ik elke week krijg. Dit maakt dat ik af en toe kijk op het internet, maar ook zelf aan het bedenken sla. In de winter krijg ik af en toe schorseneren. Op mijn werk merkte ik, dat veel mensen deze groente niet kennen en al helemaal niet weten hoe ze het moeten klaar maken.
Ik heb geprobeerd om de schorseneren op de klassieke manier te maken, maar dat is mij niet goed bevallen. Daarom wil ik met je delen hoe ik ze bereid, heel lekker. Je moet wel secuur werken en wat geduld hebben.
Het is belangrijk om ze direct na het schillen in water met citroensap te leggen, anders worden ze bruin.
Ook is het prettig om plastic handschoenen aan te doen bij het schillen. Er komt een sap van de schorseneer af, die vreselijk aan je handen blijft plakken en die je er bijna niet meer af krijgt. Daarom wordt deze groente ook wel Keukenmeidenverdriet genoemd.

Ingredienten:
Schorseneren
Citroen
Scheutje olie
Peper en zout

Extra:
plastic handschoenen
dunschiller

Werkwijze:
Pers de citroen. Doe de plastic handschoenen aan. Doe de schorseneren in de gootsteen en was ze goed, tot het meeste zand verwijderd is. Laat ze onder water staan. Doe water en citroensap in een schaal of bak, waar de schorseneren in passen.
Schil vervolgens de schorseneren zoveel mogelijk onder water, snij de in stukken van +/- 7 cm en leg ze in het water met citroensap. Maak de olie warm in een royale koekenpan, doe daar de stukken schorseneer in en roer snel door, zodat alle schorseneren een laagje olie hebben. Dit voorkomt verkleuren van de groente. Schudt nog een paar keer door, zodat de groente aan alle kanten gebakken is. Voeg dan een scheutje bouillon ( of water met zout) toe en laat 20 minuten stoven tot de schorseneren gaar zijn. Als het vocht nog niet geheel verdampt is, laat dan op een hoog vuur even indampen.
Lekker met een gekookt eitje.

Eenvoudige stoofpeertjes

Dit is de meest eenvoudige manier van stoofpeertjes maken. Ik koop altijd zeer goedkope port. Het is zonde om er goede port aan te spenderen. Dat proef je niet terug in het gerecht. Natuurlijk kun je er nog sinaasappelschil aan toevoegen en jeneverbessen. Maar dat is maar net wat je lekker vind.

Ingredienten:
Stoofpeertjes
fles rode port
kaneelstokje

Werkwijze:
Schil de stoofpeertjes, laat het steeltje er aan zitten. Dat staat leuk met het serveren. Doe de peertjes in een pan samen met de port en het kaneelstokje. Breng het geheel aan de kook en laat +/- 2 uur zachtjes koken tot de peertjes gaar zijn. Haal dan de peertjes voorzichtig uit de port. Als je wilt kun je de port nog laten inkoken tot een stroperige saus.

Venkel gestoofd in pastis

Dit recept heb ik bij toeval ontdekt. Ik had in mijn groentepakket venkel en ik stond al kokende te bedenken hoe ik dat een beetje spannender kon maken, in plaats van de eeuwige venkelsalade met sinaasappel. Dit is het resultaat. Probeer het maar eens. Heb je geen pastis in huis, het kan met elke anijsdrank: pernod, ouzo, sambucca.

Ingredienten voor 4 personen:
2 venkelknollen
2 teentje knoflook
1-2 borrelglaasjes pastis
scheutje olie
peper en zout

Werkwijze:
Snij de stengels en de bodem van de venkel. Snij hem dan door midden en dan in horizontale snippers. Doe een beetje olie in de pan en zet de venkel en de knoflook voorzichtig aan. Voeg dan de pastis toe, doe het deksel op de pan en laat een kwartiertje stoven. Als de pastis dan nog niet verdampt is, doe dan het deksel van de pan en laat de venkel even droogkoken. Hier wordt de smaak veel intensiever van.

Heerlijk bij vis.

Rode kool

Na een aantal experimenten ben ik tot de conclusie gekomen dat ik dit het lekkerste recept vind voor rode kool. Wie denkt dat rode kool uit een potje net zo lekker is als dit recept daag ik uit om dit eens te proberen. Het is erg goedkoop! Van één rode kool kun je zeker vier mensen te eten geven.

Tip: gebruik goede wijn om te koken! Mijn uitgangspunt is dat je de wijn waar je in kookt ook moet willen drinken. Als je vieze wijn gebruikt proef je dat altijd terug in je gerecht! Zonde van je kookkunst.

Ingredienten:
1 rode kool
1 kaneelstokje
8 jeneverbessen
2 uien
4 eetl witte wijnazijn
1 eetl balsamicoazijn
1 eetl suiker
1 glas rode wijn
1 appel
klontje boter of een scheutje olie

Werkwijze:
Schil de uien en snij ze in halve ringen. Smelt de boter in de pan en fruit de ui hierin zachtjes aan. Zorg ervoor dat de uit bijna niet bruin wordt.
Snij ondertussen de rode kool in vieren, pel de buitenste bladeren eraf. Spoel de delen af onder de kraan. Snij dan het hart eruit en snij de kwarten kool in dunne reepjes. Doe deze reepjes in de pan bij de uien. Voeg het kaneelstokje en de jeneverbessen toe en roer even om. Doe dan de wijn, witte wijnazijn, balsamicoazijn en suiker toe. Roer alles goed door en breng aan de kook. Doe het deksel erop en zet de pan op een laag vuurtje. Laat dit 75 minuten koken. Let erop dat de pan niet droogkookt. Voeg dan eventueel nog een scheutje wijn toe. Om droogkoken te voorkomen kun je voor je het deksel erop doet, de pan toedekken met aluminiumfolie.
Na 75 minuten: schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes. Doe dit bij de kool en laat nog 15 minuten meekoken. Zit er nog wat vocht in de pan laat dit dan even droogkoken.
Eet smakelijk van deze heerlijke typische hollandse wintergroente.

Spaanse tortilla

Het fijne van dit gerecht is dat je er allerlei restjes in kunt verwerken. Er zijn dus vele varianten mogelijk. Ik geef je hier het recept zoals we het vanavond hebben gegeten. Dit is een vegetarische variant. Als je er nog meer een spaans tintje aan wilt geven dat kun je bijvoorbeeld chorizo toevoegen. Ook kun je er je groenterestjes van de vorige dag in stoppen.

Ingredienten voor 2 personen:
4 eieren
3 gekookte aardappelen in plakjes
teentje knoflook
4 tomaten in plakjes
handje olijven zonder pit, grof gehakt
koffielepel kappertjes
ui, in fijne ringen
spaans pepertje, fijn gesnipperd
zout en peper

Werkwijze:
Doe een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin zachtjes de ui aan. Voeg dan de knoflook, de olijven, kappertjes, pepertje en de tomaten toe en laat even pruttelen. Haal dit mengsel dan uit de pan en doe weer een beetje olie in de pan. Leg hierop de plakjes aardappel zodat de bodem bedekt is. Spreid hierover het tomatenmengsel. Klop de eieren luchtig met een scheutje melk en peper en zout en giet dit over het aardappel/tomatenmengsel. Doe een deksel op de pan en laat gaar worden. Doe een groot bord op de pan en keer dit om tot de omelet omgekeerd op het bord ligt

Roti

Dit recept is een vegetarische variant. Zoals bij bijna al mijn recepten nodig ik je uit om zelf te experimenteren met andere ingredienten. Het lijkt een bewerkelijk recept, maar het valt genoeg mee. Je kunt ook een dubbele hoeveelheid maken. Dit is echt zo'n gerecht dat de volgende dag nog lekkerder is!
Als je ze kunt krijgen kun je ook kant en klare roti kopen. De echte zijn lekkerder dan van mijn recept. Je kunt ze krijgen bij de Jumbo Euroborg.

Ingrediënten voor de roti:
500 gr bloem
2 zakjes gist
+/- 250 cc lauwwarm water
1 tl zout
scheutje olie

Ingrediënten voor de vulling:
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
1 pepertje, fijngehakt
1 vingerkootje gemberwortel, fijngehakt
1 uitje, fijngesnipperd
zoute sojasaus
2 winterpenen, in grove stukken
4 middelgrote aardappels, in grove stukken
1 bloemkool, in grove stukken
el tomatenpuree
tahoe in blokjes gesneden
4 gekookte eieren, gepeld
kerrie
zout en peper
olie

Werkwijze voor de roti:
Stort de bloem op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout aan de buitenkant op de bloem. Doe in het kuiltje het water, de gist en een scheutje olie. Werk hier langzaam de bloem door. Als alle bloem is doorgewerkt, ga je kneden. Als je een mooi soepel deeg hebt, laat je dit in een afgedekte schaal een uurtje rijzen.
(Maak ondertussen de vulling.)
Na het rijzen, verdeel je de bol in kleine bolletjes en rol deze uit op een met bloem bestoven oppervlak. Verwarm een droge koekenpan op een heet vuur en bak hier de koeken in tot ze rijzen en gaar worden.

Werkwijze voor de tahoe:
Doe een scheut olie in de pan en laat dit flink heet worden. Bak hierin de tahoe. Roer niet te vaak! De tahoe moet de kans krijgen om een lekker korstje te krijgen. Voeg wat peper toe. Als de tahoe lekker gebakken is, doe je hem uit de pan in een schaal en doe je een royale scheut zoute sojasaus over de tahoe en schud deze door tot alle blokjes de sojasaus hebben opgenomen. Als je dit direct na het bakken doet, dan blijft de tahoe knapperig.

Werkwijze voor de vulling:
Doe een scheutje olie in de pan en fruit hierin zachtjes de ui met de gember en peper. Als de ui begint te kleuren voeg je de knoflook toe. Fruit dit even mee en voeg dan de aardappel, bloemkool en wortel toe. Doe er de tomatenpuree, kerrie, peper en zout over en roer dit door. Laat even meebakken om de bitterheid van de tomatenpuree te halen. Doe er dan een flinke scheut water over en laat het geheel gaar koken. Als alles gaar is, laat je het vocht even op een hoog vuur inkoken. Voeg dan de tahoe en de eieren toe.
Proef en voeg eventueel nog wat peper, zout of sojasaus toe.

Zuurkoolschotel

Deze schotel kan erg goed zonder vlees worden gegeten. Ik geef ook niet precieze hoeveelheden in het recept, omdat dit kan afhangen van je eigen smaak. Als je geen kruidenzuurkkool hebt is het lekker om bijvoorbeeld kummel en venkelzaad aan de zuurkool toe te voegen. Laat je fantasie werken.

Ingrediënten:

Aardappelen (geschild en in grove stukken)
Zuurkool
Paddenstoelenbouillon
Sjalotjes
Paddenstoelen (het liefst verschillende)
Witte wijn
Hazelnoten
Olie
Peper en zout

Doe de olie in een braadpan en doe daar de hele sjalotten in. Bak dit zachtjes tot ze wat karameliseren. Voeg dan de schoongemaakte paddenstoelen toe en bak deze mee. Als het mengsel goed gebakken is, schep het dan uit de pan. Doe er een flinke scheut paddenstoelenbouillon en witte wijn in en leg daar de zuurkool in. Doe hier een gulle hand hazelnoten over. Doe er de aardappelen er bovenop en het ui paddenstoelenmengsel en laat stoven tot het gaar is.
Als de schotel bijna gaar is, zet het vuur dan hoog en laat het laatste restje vocht verdampen. Zo krijg je een mooie geconcentreerde smaak. Let op dat het geheel niet aanbranden! Er even bijblijven.

Tarte tatin met witlof

Hoofdgerecht voor 2 personen
Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
Eetl. olie
5 stronkjes witlof
1ons ham
( kaas)
5 plakjes bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 225 gr. Celcius
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Snij ondertussen de witlofstronkjes doormidden en ontdoe ze van de onderste stronk en de bittere pit in het midden.
Verhit de olie in de koekenpan en leg de stronkjes witlof er met de doorgesneden kant naar beneden in. Laat even bakken. Rol ondertussen de velletjes bladerdeeg uit tot een ronde lap ter grote van de koekenpan. Leg de plakjes ham over de witlof (en eventueel kaas) en bedek alles met de bladerdeeglap. Doe de pan in de oven en laat circa 30 minuten bakken tot het deeg goudbruin en knapperig is. Haal de koekenpan uit de oven, leg er een bord op en keer het geheel om zodat de taart met de witlof boven op het bord ligt.

Lekker met een groene salade.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

Gisteren | 20:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback op mijn recepten. Ik hoop ze altijd te verbeteren.

...
10.12 | 18:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoep te vinden, maar helaas.
Wat doe jij er voor alternatiefs bij in, zodat het jouw twist heeft?

...
04.12 | 19:00

Wat een mooie site met heerlijke gerechten !!!
Ik ga zeker hiermee aan de slag top 😍

...
04.04 | 23:10

Top! Wat een fijn compliment. Dank je wel. Als je nog vragen hebt over een recept, of tips wilt, dan hoor ik het graag.

...
Je vindt deze pagina leuk