Soepen

Broccoli- spinaziesoep

Een heerlijke, gezonde en snelle soep. Fijn voor een doordeweekse dag. 

Ingredienten voor 4 personen:
* 2 stronkjes broccoli
* 200 gr spinazie
* 1 uitje, fijn gesnipperd
* 1 blikje kikkererwten
* 1.5 tl gerookte paprikapoeder
* olie
* !.5 liter bouillon
* royale hand geraspte kaas

 

 

Werkwijze:
* Snipper de ui en bak zachtjes tot ze glazig is
* Was de broccoli, snij de roosjes er af
* Schil de stam en rasp die fijn. Voeg toe aan de ui
* Laat 10 minuten zachtjes bakken
* Voeg de bouillon toe en de broccoliroosjes
* Laat dit 10 minuten koken
* Voeg de spinazie toe en laat dit slinken
* Blender dit met de staafmixer
* Proef of er nog wat zout bij moet

Ondertussen:
* Doe de kikkererwten in een zeef en spoel goed af
* Doe een scheutje olie in de koekenpan en bak op een hoog vuur tot ze knapperig zijn
* Doe op het laatst de paprikapoeder erbij

Serveer de soep met een hand geraspte kaas en een schep kikkererwten

Groene minestronesoep

De meeste mensen kennen de rode variant van deze soep, met tomaten. Minestronesoep maken de Italianen met de groenten die voorhanden zijn. Dus seizoensgroenten. Het is ook een soep waarin je goed je restjes kunt verwerken.
Het recept wat ik geef is dus geen standaardrecept. Je kunt er gerust in varieren met hoeveelheden en ingredienten.

Zorg dat je de groenten ongeveer even groot snijdt, dat staat mooier in het bord

In tegenstelling tot de rode variant laat ik de groenten niet heel erg lang meepruttelen. 

Ingredienten voor 4- 6 personen:
* 2-3 uitjes 
* 500 gr. spercieboontjes 
* bosje wortelen
* 3 preien
* 500 gr. groene asperges
* 750 gr. ongedopte doperwten of 250 gr gedopt (diepvries)
* 750 gr. ongedopte tuinbonen of 250 gr. gedopt (diepvries)
* bosje verse basilicum
* scheut olie
* 2 liter bouillon

Voorbereiding:
* schil de uitjes en snipper ze fijn
* punt de spercieboontjes en snij ze in plakjes van +/- 1cm
* schil de worteltjes, haal de uiteinden eraf en snij in plakjes van +/- 1cm
* Haal de uiteinden met het donkere groenen het buitenste blad van de prei.
* Snij de prei in de lengte in vieren en snij dit weer in stukjes van +/- 1cm
* Haal de onderste stukjes ( ongeveer 3-4 cm) van de asperges en schil dan nog ongeveer de onderste 5 cm
* Snij de kopjes van de asperges en snij de stelen in plakjes van +/- 1 cm
* Dop de tuinbonen en doperwten

* Was alle groenten zorgvuldig

Werkwijze:
* verwarm een royale scheut olie in de pan en fruit hierin zachtjes de ui aan in 10 minuten
* doe de prei en bij en laat dit 2 minuten meebakken
* voeg de bouillon toe en breng aan de kook
* doe de boontjes en worteltjes erbij en en laat 25 minuten koken.
* voeg dan de steeltjes van de asperges erbij en laat nog 5 minuten meekoken
* dan doe je er de tuinboontjes, doperwten en aspergekopjes erbij. Dit laat je nog 5 minuten meekoken.
* hak de basilicum grof en strooi dat over de soep op het bord. 

Tips:
1. Ook te gebruiken: courgettes, broccoli, groene kool, paprika, venkel etc, etc. 
2. Wil je meer voeding van de soep dan kun je bijvoorbeeld een blikje borlottibonen toevoegen
3. Voor nog meer "bite" kun je ook nog een handvol pasta toevoegen

 

Uiensoep

Uiensoep is echt een retrosoep uit de jaren 70. Er zijn zoveel recepten van en toch wil ik mijn recept met jullie delen. Het geheim bestaat uit tijd en geduld. Als je de ui heel langzaam laat 'zweten' wordt hij ongelovelijk lekker zoet. Als je hem snel bakt, wordt hij veel bitterder. Als je de tijd neemt heb je voor weinig geld een heerlijk soepje!

Ingrdienten voor 2 personen:
1 kg ui ( meer mag ook )
1 el boter
1 liter bouillon
1.5 el bloem


Extra:
stokbrood
gruyere kaas

Pel de uien, snij ze doormidden en snij ze in halve ringen. .Zet dan de pan op een zacht vuurtje en smelt de boter in de pan en doe de uien erbij. Bak op een half hoog vuur tot de uien glazig zijn, maar nog niet bruin.
Doe het deksel op de pan en laat zachtjes 'zweten'. De uien verliezen dan hun vocht en stoven gaar in hun eigen vocht.
Roer af en toe en hou goed in de gaten dat het niet aanbrand. Eigenlijk mag de ui in dit stadium niet verkleuren. Laat de uien een uur zo opstaan.

Doe dan het deksel van de pan en zet het vuur hoger. Blijf er dan bij om te voorkomen dat het te snel gaat. Laat onder af en toe roeren het vocht dat uit de uien kwam verdampen en laat de uien goudbruin kleuren. Denk er goed om: als het te donker wordt, maakt dit de soep bitter! Strooi de bloem er al roerend bij en laat even meekleuren.
Vervolgens doe je al roerend de bouillon erbij en laat dit nog 15 minuten onder af en toe roeren koken. 
Proef of het nog wat zout nodig heeft.

 

Extra: dit hoort wel bij de klassieke uiensoep, maar je kunt het ook weglaten.

Doe voor het serveren van de soep de grill aan. Bestrooi plakjes stokbrood met de geraspte gruyere kaas en laat dit goudbruin worden onder de grill. Doe in elke kom soep een plakje stokbrood met kaas en serveer.

Pompoensoep met geroosterde venkel

Er zijn zoveel varianten op de pompoensoep. Maar dit is wel weer een heerlijke variant

Ingredienten voor 4 personen:
* 2 kleine pompoenen of 1 grote
* 2 venkelknollen
* 2 uien
* !.5 liter bouillon
* 2 tl venkelzaad
* 1 tl komijn
* snuf cayennepeper
* blokje feta
* royale handvol gedroogde pompoenpitten
* olijfolie

Werkwijze:
* Verwarm de oven voor op 180 gr. 
* Snij de pompoenen doormidden en haal de pitjes en draden eruit
* Snij de stelen en de bodem van de venkel. Schil met een dunschiller en snij ze in kwarten
* Schil de uien en snij ze in kwarten
* Doe de groenten in de oven en rooster ze ongeveer 20 minuten
* Schil de pompoen
* Snij alle groenten in grove stukken en bak ze op een half hoog vuur 5 minuten in een scheut olijfolie 
* Voeg de kruiden toe en laat even meefruiten tot de geuren vrijkomen
* Voeg de bouillon toe tot de groenten onder water staan. Gebruik eventueel meer water
* Laat alles 20 minuten pruttelen
* Maak met de staafmixer een gladde massa van de soep. Voeg eventueel nog wat bouillon toe. 
* Rooster de pompoenpitten
* Snij de feta in kleine blokjes

Serveer de soep met de feta en pompoenpitten 

 

Toscaanse bonensoep

Een comfortsoep voor de koude dagen. In dit recept zit worst verwerkt, maar het kan goed zonder. Laat ze weg en je hebt een veganistische soep. 
Zoals bijna altijd met soep, is deze soep ook heel geschikt om restjes in te verwerken. 

Ingredienten voor 4 personen:
* 1 ui
* 1 winterpeen
* 3 stengels bleekselderij
* 1 venkelknol
* 2 preien
* 1 el fijngehakte cepes ( gedroogd eekhoorntjesbrood)
* 1/4 knolselderij
* 300 gr. boerenkool
* 2 liter groentebouillon
* 2 takjes rozemarijn
* 1 blik bonen van 800 gr. 
* 4 runderbraadworstjes
* scheut olijfolie

Werkwijze:
* Was en/of schil de groenten
* Snij alle groenten in blokjes van ongeveer dezelfde afmetingen. 
* Doe de olijfolie in de pan en bak hierin de ui, wortel en bleekselderij op een halfhoog vuur
* Roer regelmatig om. 
* Doe na 10 minuten de knolselderij, venkel en prei erbij. Bak ook even mee.
* Doe de bouillon erbij en breng aan de kook
* Voeg de boerenkool en de worstjes toe.
* Windt (kook) draad om de rozemarijn en doe dit in de pan
* Laat een half uur koken 
* Haal de worstjes eruit en snij ze in dezelfde grootte blokjes als de groenten
* Haal de rozemarijn eruit
* Doe de bonen in de pan en blend even met de staafmixer. Maak niet alles fijn, je moet de aparte onderdelen nog kunnen herkennen
* Doe de worst er weer bij en warm alles nog even goed door. 
* Kijk of je de soep goed van dikte vindt, voeg anders nog wat bouillon toe.
* Proef, voeg eventueel nog wat zout toe

Avgolemono ( Griekse soep met ei en citroen)

Dit is een heerlijke lichte zomerse soep. Je hebt wel een kookthermometer nodig, want als je de eieren boven de 75-80 graden verhit, gaan ze stollen en krijg je roerei in plaats van soep. 

Ingredienten voor 4 personen: 

* 8 eieren
* 1 liter bouilon
* 3 eetlepels citroensap
* royale hand peterselie ( het liefst platte peterselie)
* scheutje azijn (voor het pocheren van de eieren)
* optioneel: paprikapoeder

Voor het pocheren van de 4 eieren: 
* breng in een ruime pan water aan de kook met een scheut azijn
* breek de eieren stuk voor stuk in een kopje en zorg dat de dooier heel blijft.
* als het water kookt, roer dan met een garde heel snel tot er een draaikolk ontstaat. 
* laat hierin het ei glijden 
* doe dit ook met de andere eieren
* draai het vuur uit en doe een deksel op de pan. 
* laat 3 minuten staan 
* haal de eieren er met een schuimspaan uit en leg op keukenpapier. 

Voor de soep:
* Verhit de bouillon tot hij bijna kookt en doe het vuur uit
* klop de resterende 4 eieren los met de citroensap
* Schenk met een soeplepel beetje bij beetje de helft van de bouillon, terwijl je met een garde steeds blijft kloppen/roeren
* Giet dit mengsel, al roerend bij de resterende bouillon
* Doe de thermometer in de pan en zet hem op een half hoog vuur. 
* Blijf steeds roeren met de garde. 
* Als de soep op 75 graden is gekomen draai je het vuur uit
* Leg in elk bord een gepocheerd ei en schenk hier de soep over. 
* Strooi en wat peterselie over ( en eventueel nog wat paprikapoeder)

Gele spliterwtensoep met gebrande aubergine en salsa van pinda en peper

Dit recept is van oorsprong een Ottolenghi recept. Ik ben zo eigenwijs geweest om het recept aan te passen naar mijn smaak. Voor het originele recept kun je kijken in de Guardialijn bij 7 januari 2017: Wintersoep recepten

Ingredienten voor de soep voor  6 personen:
* 750 gr. gele spliterwten, gewassen
* 5 aubergine
* 2 uien, fijn gehakt
* 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesnipperd
* 2 spaanse pepers, in kleine stukjes gehakt ( zonder pitjes) 
* 3 vingerkootjes gemberwortel, geschild en fijngehakt
* 2 tl kurkuma
* 2 tl kerrie poeder
* 1 tl mosterdzaad
* 1 tl zwart sesamzaad
* 1/2 tl venkelzaad
* 1 tl komijn
* +/- 2.5 -3 liter bouillon
* scheut olie

Voor de salsa:
* 250 gr pinda's , grofgehakt
* 3 spaanse pepers, doormidden, zaadjes eruit en ragfijn in halve rondjes gesneden
* 1 tl kerriepoeder
* sap van 1/2 - 1 citroen
* bosje peterselie, fijngehakt
* klontje boter

Bereiding van de soep:
* Blaker de aubergines. Dit kan op verschillende manieren: 
   - in de gasvlam
   - in de grillpan
   - onder de grill van de oven
   De schil moet geblakerd zijn, dat geeft een typische rooksmaak
Het zal zeker een half uur duren voor de aubergine aan alle kanten is geblakerd. Het vruchtvlees moet gaar zijn. 
* Laat de aubergine afkoelen
* Verwarm de olie in een grote pan. 
* Bak de ui zachtjes aan tot hij glazig wordt. Laat de ui niet bruin worden
* Doe de fijngehakte peper en gember erbij en laat 3 minuten meebakken
* Voeg dan de kruiden toe en bak mee tot de geuren vrij komen, dit zal zo'n 2 minuten duren
* Voeg dan de knoflook toe en laat een minuutje meebakken
* Doe de spliterwten en de bouillon in de pan. 
* De erwten moet ruim onder staan. Kijk tijdens het kookproces of de bouillon voldoende is. De erwten nemen veel op. Hoeveel bouilon je gebruikt is ook afhankelijk van de dikte die je wilt voor de soep
* Laat dit 1.5 uur koken. Roer af en toe, anders koeken de spliterwten aan in de pan.
* Als de aubergines afgekoeld zijn, haal dan met een lepel het vruchtvlees uit de schil en hak het vruchtvlees fijn. Vang het vocht wat er vrij komt op, dit heeft een heerlijke smaak. 
* De schil kan nu weg. 
* Als de erwten 1.5 uur hebben gekookt doe je het vruchtvlees van de aubergine erbij en laat dit nog een half uur meekoken. 
* proef of de soep goed op smaak is; voeg eventueel nog wat zout toe. 

Werkwijze voor de salsa:
* Verwarm de boter in een koekenpan en verwarm zachtjes de ragfijn gesneden peper
* Doe er dan de kerrie bij en verwarm dit mee
* Voeg dan de pinda's toe en laat deze even 5 minuten meebakken. 
* Haal van het vuur en voeg citroensap toe. Ik vindt een beetje zuur wel lekker, maar dat moet je zelf proeven
* Als alles is afgekoeld roer je er de fijngehakte peterselie door

Serveer de soep met een gulle schep salsa erdoor

Courgette/ doperwtensoep met munt

Dit recept heb ik geimproviseerd voor de contactpoli. Men vond het lekker en vroeg om het recept. Bij deze dus. 

Voor 4 personen:
* 2 courgettes in grove blokjes
* 400 gr. diepvrieserwten
* 1 ui, fijngesnipperd
* 1.25- 1.5 liter bouillon
* scheutje olie
* 2 el gehakte munt

Werkwijze:
* Verwarm de olie in de pan en bak de ui in 5 minuten glazig. 
* Voeg de courgetteblokjes toe en bak ze tot ze een beetje verkleuren
* Voeg dan de bouillon toe en laat 10 minuten koken tot de courgette gaar is. 
* Voeg de helft van de erwten toe; laat even meeverwarmen
* Maak de soep glad met de staafmixer
* Voeg dan de rest van de erwtjes toe met de munt en laat nog even meeverwarmen. 

Pittige Misosoep

Je kunt voor deze soep gewoon bouillonblokjes gebruiken, maar omdat je toch de kip moet garen, kun je er net zo goed meteen een bouillon van trekken. 

Ingredienten voor 4 personen:
* 4 kippenbouten
* 2 el miso
* 6 worteltjes
* 1/2 chinese kool
* 1 rode ui
* stuk verse gember
* 2 rode pepers
* zout
* 200 gr noodles
* 4 eieren, gekookt
* 2 el sesamzaadjes, geroosterd in een droge koekenpan

Voor de bouillon:
* 10 peperkorrels
* 1 ui in de schil
* 1 teentje knoflook
* 4 worteltjes in grove stukken
* 4 laurierblaadjes

Werkwijze:
* Trek van de kippenbouten, 3 liter water, zout, peperkorrels, knoflook, de ui (in de schil), in 90 minuten een kippenbouillon.
* Haal dan het vlees van de botten en hak dit grof.
* Schil de 6 worteltjes en snij ze in flinterdunne plakjes
* Snij de pepertejs in dunne plakjes
* Snij de gember in dunne reepjes
* Snij de rode ui in dunne plakjes
* Snij de chinese kool in reepjes
* kook de noodles in de bouillon en haal ze er dan uit. 

* Breng de bouilon weer aan de kook met de miso. Proef of er nog wat zout bij moet
* Doe de kip in de bouillon en kook mee
* Voeg een deel van de peper en gember toe. Gebruik de rest om te garneren naar smaak
* Voeg de worteltjes toe en kook even mee. 
* Doe dan de ui en de kool erbij. Kook 1 minuut mee. 
* Verdeel de noodles over de kommen en schenk de soep erover.
* Snij de eieren doormidden en leg ze in de soep 
* Garneer de soep met de peper, gember en sesamzaadjes. 

Mexicaanse bonensoep

Deze soep is een echte comfortsoep. Je kunt hem meer of minder pittig maken, naar je eigen smaak. 
Als je gedroogde bonen gebruikt moet je echt de tijd nemen om ze te koken; zwarte bonen duurt langer dan andere peulvruchten. 

Ingredienten voor 4 personen: 
* 250gr gedroogde zwarte bonen of 800gr zwarte bonen uit blik
* 2 uien, fijngesnipperd
* 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
* 1 prei in halve ringen
* 1 rode paprika in kleine blokjes
* 2 stengels bleekselderij, fijngesnipperd
* 3 worteltjes van een bos in kleine blokjes of plakjes
* 1 peper fijngesneden. Met zaadjes als je het pittig wilt
* 1/2 tl komijn
* 1 tl gerookte paprikapoeder
* snuf cayennepepe
* 1 blikje tomaten



Werkwijze:
* Als je gedroogde bonen gebruikt, moet je ze een avond van te voren in de week zetten in ruim koud water. 
* Schil en snipper de ui en bak hem glazig in 10 minuten op een laag vuurtje. De ui hoeft niet te verkleuren. 
* Snipper de peper fijn; wil je de soep niet zo pittig, verwijder dan de zaadjes van de peper. 
* Voeg de prei, paprika en worteltjes toe en bak al roerend 5 minuten mee. 
* Snipper dan de knoflook en bak zo'n 2 minuten mee. 
* Voeg dan de kruiden toe en bak mee tot ze geur afgeven. 
* Doe de blikjes tomaten in de pan en maak de tomaten fijn
* Als je gedroogde bonen gebruikt, voeg dan de bonen met het vocht waar ze in staan toe en breng aan de kook. 
* Doe er zout of een bouillonblokje bij.
* Laat 3 uur koken met de bonen. Zonder, dan ongeveer 2 uur. Voeg dan de bonen uit blik toe en verwarm mee. 
* Maak een deel van de soep fijn met de staafmixer. Maak niet de hele soep glad, het is mooi als er ook nog hele bonen in zitten. Dat geeft nog wat bite. Voeg eventueel nog wat bouillon toe.
* proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Je kunt er ook tortilachips, avocado , maiskolf, lenteui, feta en zure room bij serveren. 

Maissoep

Dit is een basisrecept. Gebruik vooral je fantasie om groenten toe te voegen. Als je van pittig houdt, kun je ook een pepertje toevoegen. 
Voor de kleur kun je ook prei of broccoli toevoegen

Ingredienten voor 4 personen:
* 2 uien
* 1 rode paprika
* 150 gr chorizo worst
* 1 liter ( Kippen) bouillon
* 2 blikjes mais
* 2 el boter
* 2 el bloem

Werkwijze:
* Schil de uien en snnipper ze fijn
* Snij de paprika in blokjes
* Smelt de boter en bak de ui hierin tot ze glazig is. Laat de ui niet bruin worden, daar wordt ze bitter van
* Voeg dan de bloem toe, roer dit door het boter-ui mengsel
* Voeg dan al roerend de bouilon toe. Als er klontje ontstaan, klop die dan met de garde weg.
* Breng aan de kook.
* Voeg de mais toe  en gebruik de staafmixer een paar seconden. NIet langer, de soep moet een klein beetje fijn gemaakt, maar ook vooral bite houden
* Voeg de paprika toe en de in blokjes gesneden chorizo. Laat dit minstens 10 minuten meekoken met de soep

Lekker met tortillachips en avocadodip 

Mexicaanse tortillasoep

In principe kun je een kippenbouillon maken met kip, zout en water> Als je nog wat restantjes groenten hebt , kun je die er door doen. Bij voorbeeld: stukken wortel, bleekselderij, het groen van de prei die je niet eet. Deze geeft wel een goede smaak in de bouillon. IK gebruik de ui met schil en al dat geeft een mooie gouden kleur aan de bouillon.

Ingredienten voor 6 personen:

* ! scharrelkip
* 2 - 2.5 liter water
* royaal zout
* 10-12 tomaten
* 1 rode peper
* 3 teentjes knoflook
* 2-3 uien
* 2 avocado's
* bekertje zure room
* (platte) peterselie
* 1 limoen
* olijfolie

Voor de tortillachips:
* zonnebloemolie
*3 grote tortilla's of 6 kleine tortilla's

Werkwijze:
* Doe de kip met het zout in een grote pan met water  en breng aan de kook. Zorg ervoor dat de kip onder water staat.Voeg eventueel groenten toe en laat de kip dan 1.5 uur tegen de kook aan trekken
Haal dan de kip ut de pan en haal het vlees van het bot. Snij het kippenvlees grof en gooi de botjes weg. 

Terwijl de bouillon opstaat:
* was de tomaten
* Schil de uien en snij ze in vieren
* Zet een grote koekenpan op het vuur en verhit tot ze erg heet is.
* Doe de tomaten in de droge, hete koekenpan 
* Doe de knoflook in de schil de kwarten ui en de peper erbij in. 
* Blaker de groenten tot ze zwart zijn aan de buitenkant. De knoflook, peper en ui zijn sneller klaar dan de tomaten. De buitenkant moet verbranden, de binnenkant niet. 
* Doe de ui, peper en knoflook in een blender of keukenmachine en hak alles samen fijn. Als je geen keukenmachine hebt. hak dan met een mes alles heel fijn. 
* Bak het uienmengsel in een scheut olijfolie en voeg dan de tomaten toe.
* Prak de tomaten fijn met een vork of een stamper. Als je liever niet teveel geblakerd vel wil eten, kun je de tomaten ontvellen. Ik vind het juist een lekkere rooksamaak geven
* Voeg 2 liter bouillon toe en laat minimaal een uur koken. Langer mag, daar wordt de soep alleen maar lekkerder van. 
* Maak dan een gladde soep met de blender. Je zult wel zwarte spikkeltjes blijven zien, maar dat geeft wel een rustiek uiterlijk.
* Doe de kip bij de soep en warm goed door. 

*Schil de avocado, snij hem in blokjes en meng er wat limoensap door om te voorkomen dat ze bruin wordt.
* Was en hak de peterselie

*Verhit de zonnebloemolie in een pannetje tot 180 gr. 
* Snij de tortilla's in reepjes en frituur in de olie tot ze knapperig zijn. 

Serveer de soep met de avocado erin, voeg een schep zure room toe en sprenkel er de peterselie erop. Voeg als laatste de gefrituurde tortillachips toe. 

Zomerse minestronesoep

Op deze pagina staat ook een recept voor winterse minestrone. Deze soep maak je met wat voorhanden is. Italianen koken met de seizoenen en dat is slim. Het is vaak lekkerder dan groentes die lang hebben gereisd om hier te komen en ook goedkoper. 

In de zomer zijn tomaten goedkoop. Dan neem ik de gelegenheid te baat om hier een lekkere soep van te maken. Omdat er droge bonen te koop waren heb ik die er door gedaan. Heerlijk.

Als je geen oven hebt, kun je de groenten ook direct in de pan doen. Ik rooster de tomaten en uien omdat ze dan een intensere smaak krijgen. 

De knoflook pof ik omdag ze daar zoeter van wordt en minder scherp. Ook ruik je dan naderhand niet zo indringend naar knoflook. (Ik gebruik helemaal geen rauwe knoflook meer. Alle sauzen waar dit door moet, gebruik ik gepofte knoflook voor)

Deze soep is bij uitstek geschikt om restjes groente in te verwerken

Ingredienten voor 4 personen:
* 1 - 1.5 kg tomaten
* 2 stengels bleekselderij
* 5 worteltjes van een bos
* 1 prei
* 2 uien
* 2 teentjes knoflook
* pond spercieboontjes
* 1 venkelknol
* potje witte bonen of andere peulvruchten. Als je verse gedroogde bonen kunt krijgen, doen!
* scheut olie
* bouilon
* basilicum en parmesaanse kaas

Werkwijze:
* Verwarm de oven voor op 250 gr. C. 
* Was de tomaten en doe ze in een grote schaal in de oven. Rooster ze daar tot ze een beetje bruin worden
* Leg de knoflook in de schil een kwartier in de oven. Pel ze dan en snipper fijn
* Schil de ui en snij in grove stukken. Rooster ze ook in de oven. 
* Schil de worteltjes
* Snij de lelijke stukken van de bleekselderij
* Snij de onderkanten en buitenste bladeren van de prei
* Snij de worteltjes, bleekselderij en prei in kleine blokjes
* Punt de spercieboontjes en snij ze in stukjes van ongeveer 2 com
* Dop de gedroogde bonen
* Haal de uiteinden van de venkel en schil hem. Snij hem dan in blokjes
* Bak dit zachtjes in een scheut olijfolie. Zorg dat de groenten niet bruin worden. Bak ongeveer 10 minuten
* Voeg dan de knoflook toe en bak dit 2 minuten mee
* Doe dan de tomaten en het verloren vocht van de tomaten erbij. Maak de tomaten even stuk met een vork of stamper.
* Voegeen liter boullion toe en laat 90 minuten pruttelen op een zacht vuurtje
* Voeg dan de spercieboontjes en de venkel toe en laat nogmaals 90 minuten pruttelen
* Maak met de staafmixer een gladde massa van de soep
* Doe een kwartier voor einde kooktijd de peulvruchten erbij in. 
* Serveer met fijngesneden basilicum en een royale hand parmesaanse kaas. 

 

Winterse soep met pompoen

Dit is een recept van een veredelde pompoensoep. Er zitten wat meer winterse groenten in en ook citroenschil en citroensap. Ik vind dit erg lekker, omdat het een extra smaaklaag geeft. Je moet zelf een beetje experimenteren om uit te vinden hoeveel schil en sap je lekker vindt. Als je niet van een kleine bittere toets houdt, laat je de schil weg. 

Ingredienten voor 4 personen: 
* 1 flessenpompoen
* 250 gr pastinaak
* 1 prei
* 2 citroenen
* 1.5 liter bouillon
* olijfolie
* handvol geroosterde pompoenpitten ( andere zaden of piiten mag ook. Het gaat erom dat je een knapperige textuur toevoegt aan de soep. 

Werkwijze: 
* Verwarm de oven voor op 200 gr Celcius
* Schil de pompoen, haal de zaadjes eruit en snij in blokjes
* Schil de pastinaak en snij in ongeveer even grote blokjes als de pompoen
* Snij de prei en grove stukken en was goed.
* Doe alle groenten in een bakblik, strooi en zout over en besprenkel met 2 el olijfolie
* Hussel door elkaar, zodat alle groenten een dun laagje olijfolie hebben. 
* Rooster de groenten 20-30 minuten in de oven tot ze een beetje kleur hebben. 
* Rasp de schil van 1/2 citroen en pers deze citroen uit 
* Snij de andere citroen in plakjes en bak deze in een beetje olie in de soeppan tot de citroenschijfjes lichtbruin zijn gekaramelliseerd. 
* Haal de schijfjes uit de pan en doe de bouillon erin. Die neemt dan al die lekkere smaken op. 
* Doe de geroosterde groenten en de sap van een halve citroen  erbijen laat dit 20 minuten pruttelen. 
* Maak met de staafmixer een gladde soep. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe
* Proef en voeg, indien nodig, voorzichtig nog wat citroensap en zout toe. De soep moet een kleine friszure toets hebben. 
* Doe dan de helft van de schil erbij ( minder als je dit lekkerder vindt. )
* Serveer met een gebakken schijfje citroen en wat geroosterde pompoenpitten

Tomatensoep

Het is tomatentijd! Ze zijn in overvloed te krijgen en zijn nu goedkoop. Dit is dus de tijd om een heerlijke tomatensoep te maken! Voor dit gerecht kun je ook heel goed tomaten gebruiken die een beetje oud zijn en niet lekker meer om in een salade te eten. Het roosteren haalt de smaak enorm op en maakt het ook wat geconcentreerder. Echt een aanrader voor een warme zomerse dag.

Ingrediënten voor 4 personen:
2 kg tomaten
1 ltr bouillon
1 ui , fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook
peper en zout


Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de tomaten en maak met een scherp mes een kruis aan de bovenkant. leg ze in een braadslee. Zet de tomaten ruim 40-45 minuten in de oven. Ze mogen wel wat gekarameliseerd zijn, maar niet verbranden.  
Verpak de knoflook met schil in een beetje aluminiumfolie en pof deze 15 minuten in de oven. Dit maakt de knoflook lekker zoet


Bak de gesnipperde ui ongeveer 15 minuten in een scheutje olie. Denk erom dat de ui niet bruin word. Pel de knoflook uit z'n velletje en hak hem fijn. Bak 1 minuutje mee met de ui
Als je een goede grove zeef hebt, kun je de gehele tomaat in de pan doen. Dan pruttelen de velletjes en zaadjes nog mee; dit geeft extra smaak. Heb je geen goede zeef, haal dan voor je de tomaten in de pan doet de velletjes eraf. Dit lukt gemakkelijk na het roosteren.
Doe de tomaten in de pan bij de ui en knoflook en bak deze nog even mee. Doe dan de bouillon erbij en laat dit een half uurtje pruttelen.

Maak er dan met de staafmixer een gladde soep van. Doe het geheel dan door een zeef, roer de soep erdoor maar de pitjes en velletjes moeten achterblijven. Het is lekker om de soep te serveren met een plakje mozzarella en wat fijngesneden basilicum.

Andere tips zijn: 
*  parmezaanse kaas
* feta

Laksa soep

Dit is een van oorsprong Maleisische soep. Ik heb het recept wat aangepast om zo wat meer groente toe te voegen. 
Dit is een recept met kip, maar dat kun je prima vervangen door tofu>
Je kunt hier ook allerlei restjes groenten in verwerken. 

Ingredienten voor 4 personen: 
* 1 ui, fijngesnipperd
* 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
* 250 gr pompoen, geschild en in blokken
* 100 gr tauge
* 2 kippenbouten of een blok tofu
* 1-2 rode pepers
* 1/2 tl komijn
* 1/2 tl venkelzaad
* 1 tl kurkuma
* 1/2 tl gedroogde koriander
* bosuitjes
* verse koriander
* royale handvol pinda's
* blik kokosmelk van 400 ml
* 2 limoenen
* scheutje olie
* peper en zout

 

Werkwijze: 
* Bak de ui zachtjes tot ze glazig is, voeg dan de knoflook toe. 
* Voeg de komijn, koriander, kurkuma en venkel toe en bak 2 minuten mee tot alle geuren goed los komen
* Voeg dan de pompoen en de kip toe en bak deze 2 minuten mee
( als je tofu gebruikt dan deze pas na het staafmixen toevoegen)
* Voeg een liter water toe, zout naar smaak en de kokosmelk. 
* Breng aan de kook en laat 30 minuten koken
* Haal dan de kip eruit en maak met de staafmixer tot een gladde soep
* Haal de kip van het bot, snij in stukjes en voeg weer toe aan de soep. 
* Snij de peper in ringen en voeg toe
* Voeg nu de tofu toe. 
* Laat nog 15 minuten koken en proef of het goed op smaak is. 
* Voeg de sap van 1 limoen toe
* Snij de bosuitjes in ringetjes en voeg de helft toe
* Hak de tauge in kleinere stukjes en voeg toe. 
* Laat de tauge minstens 1 minuut meekoken. ( Rauwe tauge kan E coli bevatten)
* Hak de pinda's en de verse koriander. Garneer hier de soep mee
* Serveer met een partje limoen erbij

Noedel soep

Deze soep kun je in allerlei varianten maken. Je kunt er verschillende groenten en kruiden in doen. Deze variant is met tofu, maar je kunt er ook gepocheerde kip in doen. Of gewone noedels in plaats van boekweit noedels. 

Ingredienten voor 2 personen: 
* 0.75 liter bouillon
* 150 gr. soba noedels ( gewone kan ook)
* 50 gr tauge
* +/- 250 gr. tofu in kleine blokjes
* stronkje broccoli, in kleine roosjes
* 1/2 stronk paksoi heel dun gesnipperd
* 4 bosuitjes in fijne ringetjes
* 1 vingerkootje gember heel fijn gesnipperd
* 1 rode peper fijn gesnipperd
* 100 gr champignons in dunne plakjes
* 2 eieren, gekookt en in 2 halve gesneden

Werkwijze:
* Kook de noedels
* Breng de bouillon aan de kook en voeg hier aan toe:
* de tofu, de champignons, de gember, peper en de broccoli. Laat 2 minute koken
* dan de paksoi toevoegen en 2 minuten laten koken
* Voeg dan de tauge toe en deze nog 1 minuut koken. 

Seveer de noedels in een kom en giet daar de bouillon met groente voer. Strooi voor het serveren er nog royaal bosui over. Leg de halve eieren op de bouillon. 

Bouillabaisse

Er zijn zoveel verschillende recepten van bouillabaisse. Dit is het recept zoals ik dat lekker vind. Ik doe er de vis in die er op dat moment te koop is. Ik haal het liefst de vis vers op Lauwersoog. Maar je kunt ook prima diepvries vis gebruiken.
Ik raad je wel aan om stevige vis te gebruiken die niet snel uit elkaar valt.

Ingredienten voor 4 personen:
1 ui
2 kleine preitje
1 worteltje of 1/4 winterpeen
1 venkelknol
4 tomaten
1 teentje knoflook
1 el tomatenpuree
1 envelopje saffraan
1 takje thijm
royale hand peterselie
1.5 liter bouillon
( optioneel: klein scheutje pastis)
1.5 kg vis en schaapdieren.

Werkwijze:
Was en snij de groenten: de ui en knoklook fijnsnipperen, de prei in dunne ringetjes. Schil de venkelknol met een dunschiller, haal het harde hart eruit en snij hem fijn. Ontvel de tomaat ( dit vindt je onder tips en trucs) en snij hem in blokjes.
Schenk een beetje heet water over de saffraan.

Stoof de groenten ( behalve de tomaten)  en de thijm in een grote pan in een beetje olie. Zorg ervoor dat ze niet verkleuren. Voeg na ongeveer 10 minuten de tomaten en de tomatenpuree toe. Laat een paar minuten meebakken en voeg dan de bouillon en de saffraan toe. Breng het geheel aan de kook en laat dan met de deksel op de pan 1 uur op een zacht vuurtje pruttelen.

Zoek de vis uit; fileer als dit nodig is, haal het vel eraf en snij de vis in royale stukken
Gebruik je mosselen, zoek ze dan uit, en kook ze in een scheutje witte wijn. Haal dan de meeste mosselen uit de schelp. Zorg dat je per persoon 3 mosselen in de schelp houdt. Dit staat mooi in de soep.
Gebruik je grote garnalen, haal dan het darmkanaal eruit.


Maak dan met de staafmixer er een gladde soep van. Doe dit door een zeef en druk met een soeplepel er zoveel mogelijk door. Wat achterblijft gooi je weg.
Dit maakt de soep verfijnd. Wil je een wat grovere, boerensoep, dan sla je het fijnmaken met de staafmixer over.
Leg dan de vis in de soep en laat koken tot de vis gaar is. Doe de vis die het langst nodig heeft er het eerste in. Roer niet teveel meer door, dan gaat de vis stuk. Als dit klaar is, doe het vuur uit en doe de gekookte mosselen zonder schelp toe om mee te verwarmen en voeg de peterselie toe.

Serveren: leg in elk bord 3 mosselen in de schelp, en schep hierover de bouillabaisse.
Serveer er een rouille bij. Dit hoort bij bouillabaisse.

pompoen-pastinaaksoep met hazelnoten

Wederom een recept dat is voortgesproten uit de restjes van mijn groentepakket. Het is een verrassend lekker vegetarisch soepje geworden. De hazelnoten voegen echt iets toe: ze maken dat er een knapperige struktuur in de soep komt, maar voegen ook een lichte rooksmaak toe. De champignons kun je weglaten, maar ze zijn voor de voedingsstoffen wel belangrijk.

Ingredienten voor 4 personen:
1 pompoen
+/- 700 gr pastinaak
2 uien
3 teentjes knoflook
champignons of andere paddenstoelen
2 royale handen hazelnoten zonder vel
bouillon

Werkwijze:
Zet de oven aan op 200 graden ( hete luchtoven op 180 gr).
Snij de pompoen doormidden en rooster deze een half uur in de oven. Voorkom dat hij bruin wordt; haal hem er dan eerder uit.
Schil de pastinaken met een dunschiller, snij in grove blokken en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel met een beetje olie en rooster ze ook ongeveer een half uur in de oven. Doe na een kwartier de knoflookteentjes in de schil erbij en rooster deze een kwartier mee. De knoflook gaat hierdoor poffen en wordt lekker zoet.

Als de pompoen geroosterd is, haal dan met een lepel de pitten en draden uit het hart. Schil de pompoen en snij hem in grove blokken.
Snipper de ui en bak deze glazig met wat olie. Voeg dan de blokken pompoen en de geroosterde pastinaak toe. Knijp de teentjes knoflook uit en bak alles even een paar minuten mee. Voeg dan de bouillon toe tot alles onder de bouillon staat. Laat het geheel een half uur koken.
Maak de paddenstoelen schoon en bak ze in een scheutje olie en zout
Maak van de soep een gladde massa met de staafmixer. Voeg eventueel nog wat bouilon toe tot de soep de goede textuur heeft.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en snij ze in grove stukken.

Serveer de soep en bestrooi met de paddenstoelen en geroosterde hazelnoten.

Mexicaanse kippensoep

Voor deze soep zet je allerlei kommetjes op tafel met de toevoegingen voor de soep. Zo kan iedereen de gewenste smaak en pittigheid aan de soep geven.
Je hoeft niet alle toevoegingen te gebruiken. Het zijn meer tips wat mogelijk is. Je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten gebruiken die jezelf lekkerder vindt.

Voor de vegetariërs: gebruik een groentebouillon en bonen in plaats van kip. Dit is ook erg lekker.

Ingrediënten voor de bouillon:
2 biologische kippenbouten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
2 tl zout

Ingrediënten voor de soep ( 4 personen ):
2 uien, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, in plakjes
4 tomaten in blokjes ( of blik tomaten)
1 groene paprika in kleine blokjes
1 rode paprika in kleine blokjes
snufje komijn
snuf cayennepeper
1.5 liter kippenbouillon
scheutje olie

Eventuele toevoegingen:
koriander
advocado in blokjes
rode pepertjes in ringen
pittige kaas, geraspt
torillachips, beetje fijngeknepen
mais
lenteui in ringetjes
zure room
2 preien, ragfijn gesneden. In een zeef doen en met kokend water overgieten.

Werkwijze:
Zet de kippenbouten op het vuur met 2 liter water, zout, de ui en knoflook met schil. De uienschil geeft een mooie kleur aan de bouillon. Breng aan de kook en laat dan tegen de kook aan 1.5 uur trekken op een laag vuurtje.
Haal dan de kippenbouten eruit en laat afkoelen. Zeef de bouillon en proef of er nog wat zout bij moet. Haal het kippenvlees van de botten.
Doe een scheutje olie in de pan, fruit hierin de ui tot hij glazig is. Voeg dan de knoflook en de paprka toe. Laat dit 5 minuten meefruiten op een laag vuurtje. Voeg dan de cayennepeper en de komijn toe. Roer door en wacht tot de geuren vrij komen. Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Laat dit een half uurtje pruttelen. Voeg dan het kippenvlees toe en laat goed doorwarmen.

Zet alle toevoegingen op tafel, serveer de soep in royale kommen en laat iedereen toevoegen naar smaak.

 

Bloemkoolsoep; maar net even anders.

In mijn groentepakket zat een bloemkool. Door alle drukte waren we er nog niet aan toegekomen. Op zaterdag vind ik het lekker om een pannetje soep te maken met restjes. Dat was dus nu de bloemkool. Ik vind het klassiek recept voor bloemkoolsoep heerlijk, maar het ziet er niet mooi uit. Omdat ik ook nog pompoen had, deed ik daar er ook maar wat van in. Resultaat: een heerlijke soep, met ook nog een mooie kleur.

Ingredienten:1 bloemkool
1 ui
1 teentje knoflook
1.5 liter bouillon
0.5 pompoen
scheut (kook) room
100 gr blue stilton
handvol blanke hazelnoten

Werkwijze:
Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes aan in een scheutje olie op een laag vuurtje. Zorg dat het niet bruin wordt.
Snij de bloemkool in roosjes en voeg toe. Doe hier de bouillon bij en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken en pureer dan met de staafmixer tot een gladde massa. Schil de pompoen en haal de pitten eruit. Snij de pompoen in kleine blokjes en voeg toe aan de soep. Laat ongeveer 15 koken tot de pompoen gaar is en voeg de blue stilton toe. Laat deze goed opnemen in de soep. Proef of er nog zout bij moet.
Rooster de hazelnoten en hak ze fijn. Strooi deze op de soep als je hem al hebt opgeschept. Dit geeft een lekkere crunch.

Pittige soep met pompoen

Zoals met veel gerechten, ontstaan de lekkerste vaak door toeval. Ik keek wat ik nog in huis had aan groenten. En ik had nog een restantje kip. Wat kruiden erbij en het resultaat was deze heerlijke verwarmende soep.

Voor de vegetariers: de kip is goed te vervangen door blokjes tofu of door rode linzen.

 

Ingrediënten:
1.5 liter bouillon
2 gare kipfilets
1 pompoen
1 savooiekool
2 teentjes knoflook
2 vingerkootjes gemberwortel
2 pepertjes
bosje lent-uitjes
1tl anijszaad
0.5 tl kaneel
1tl kerrie
2 el citroensap
2 el vissaus
scheutje olie

Werkwijze:
Snipper de knoflook fijn. Schil de gember en hak die fijn. Als je van pittig houdt, laat je de zaadjes in de peper, anders haal je ze eruit. Snij de pepertjes fijn. Fruit dit alles in een scheutje olie op een zacht vuurtje. Laat de knoflook niet aanbranden, dan wordt hij bitter. Doe de kaneel, kerrie en anijszaad erbij

Snij de pompoen door midden, haal de pitten eruit. Schil de pompoen . Met een dunschiller gaat het erg handig. Snij de pompoen in kleine blokjes. Voeg dit bij het mengsel in de pan en laat even meebakken. Doe dan de bouillon, de vissaus en citroensap erbij en breng aan de kook.

Snij ondertussen de savooiekool aan dunne reepjes. Gebruik het harde middenstuk niet. Doe dit bij de soep. Laat het geheel een half uur koken. Maak de soep gedeeltelijk fijn met de staafmixer. Maak niet alles fijn, maar ongeveer de helft. Voeg dan de in blokjes gesneden kip toe en laat goed door verwarmen. Snij de lente-ui in dunne ringetjes en laat nog een minuut meekoken.

Aspergesoep

Kijk voor dit recept onder groente: Asperges: heel veel recepten

Doperwtensoep met munt

Dit is een klassieke engelse smaakcombinatie: munt en erwtjes. Zoals met alle klassieker: het werkt. Gebruik voor dit gerecht diepvries erwten. Ik vind het zonde om verse erwtjes te vermalen tot soep.

Ingredienten:
2x 400 gr diepvrieserwten
1 ui
2 teentjes knoflook
1.2 liter bouillon
scheutje olie
bosje munt

Werkwijze:
Snipper de ui en fruit hem in een scheutje olie glazig. Voeg dan de knoflook toe, bak even mee en voeg dan 400 gr erwten toe met de bouillon. Kook 10 minuten en blender dan met de staafmixer tot een homogene massa. Als het wat te dik blijft, kun je nog een scheut water toevoegen. Voeg dan de resterende 400 gr. erwten toe en kook deze in 5 minuten gaar. Proef of er nog wat zout bij moet. Hak een paar takjes munt fijn en doe in de soep.

Eet smakelijk. Als je wat parmesaanse kaas over hebt: altijd lekker over de soep met een scheutje olijfolie.

Gazpacho

Gazpacho, de eenvoudige variant.

 De oorspronkelijke recepten zijn met verse tomaten, die zie je onder dit recept. Heel vaak zijn er in Nederland geen lekkere tomaten te koop, dan zijn bliktomaten een prima alternatief! Dit zijn pommedori geoogst op hun zoetst, en dus prima te gebruiken in soepen en stoofschotels.

Ingredienten:
1 blikje tomaten
1 pakje gezeefde tomaten
gegrilde paprika ( pot ). Deze kun je ook weglaten
1 komkommer
1 teentje knoflook
2 sneetjes wit (casino)brood
peper en zout.
Sherryazijn.
 
Werkwijze:
Schil de komkommer en pel de knoflook. Week het brood in water, knijp het uit en doe dit samen met de tomaten en de paprika in een blender of maak fijn met een staafmixer. Doe er zoveel water bij dat je een mooie gladde soep hebt. Voeg peper en zout naar smaak toe en een scheutje sherryazijn.  Laat goed koud worden voor het serveren. 

Simpeler kan het volgens mij niet.
 
Gazpacho de ambachtelijke variant.
Ingredienten:
1.5 kg tomaten
1 paprika
1 komkommer
2 sneetjes wit (casino)brood
2 teentjes knoflook
peper en zout.
Sherryazijn.
 
Was de tomaten en doe ze in een ovenschaal. Rooster ze in de oven tot de schil een beetje bruin wordt. Afhankelijk van je oven duurt dit op 220 gr. ongeveer een half uur. Door te roosteren maak je de tomaten zoeter en intenser van smaak. Dit geldt voor alle groenten die je roosterd in de oven.
Doe de knoflook bij de tomaten in, zodat die meepoft.
Blaker ondertussen de paprika boven een gasvlam tot de schil zwart is. Doe hem dan 20 minuten in een afgesloten plastic zak, of in een afgedekte schaal. Haal de paprika na 20 minuten uit de zak, haal het geblakerde vel eraf, haal de zaadjes eruit en haal het geblakerde vel eraf. Niet onder de kraan afspoelen! Dan haal je die heerlijke rooksmaak weg. Je kunt hem wel even afvegen met een stukje keukenrol. Deze bewerking maakt de paprika zoet, en het voorkomt dat je de hele avond paprika proeft.
Als de tomaten geroosterd zijn, doe je ze met de knoflook in een pan en laat ze nog een half uur koken. Breng op smaak met zout/ bouillonblokje
Pureer de tomaten met een staafmixer. Doe ze door een grove zeef, zodat alleen de pitjes en velletjes achterblijven.
Schil de komkommer en snij hem in grove stukken, doe de tomaten, de gepelde knoflook en de paprika erbij. Week het brood in wat water, knijp het uit en voeg toe aan het tomatenmengsel.  Maak er met de staafmixer een gladde soep van. Kijk hoeveel water je nog moet toevoegen voor een goede constistentie van de soep. Voeg peper en zout toe. Laat afkoelen . Serveer koud

Mosterdsoep

Voor mijn collega Alieda die zo dol is op mosterdsoep heb ik hier een recept. Het is een recept waar je alle kanten mee op kunt. Je kunt er van alles aan toevoegen.
Hoe pittig de soep wordt hangt ook af van welke soort mosterd je gebruikt. Met mosterd moet je er aan denken dat hoe langer je hem verwarmd, hoe minder smaak de mosterd geeft.
Je begint met een roux. De truc hiervoor is dat je gelijke delen boter en bloem neemt.

Variatietips:
Kook plakjes groninger worst mee
Voeg ham en/of asperges toe
Voor de vegetariërs: roer en wat komijnekaas door. Of maak kletskoppen van komijnekaas en serveer die erbij.

Ingrediënten:
2 el. boter
2 el bloem
2-3 el grove groninger mosterd
200 gr dobbelsteentjes spek
1 liter bouillon
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
2 preien, gehalveerd en dan in dunne ringetjes. Gebruik het donkere groen niet.
(scheutje room)

Werkwijze:
Smelt de boter in de pan en bak hierin zachtjes de ui en de knoflook. Zorg ervoor dat het geheel niet bruin wordt. Voeg na ongeveer 5 minuten de bloem toe en laat dit nog even meegaren. Voeg dan al roerend de bouillon toe. Laat dit 15 minuten koken.

Bak ondertussen het spek uit en laat dit uitlekken op keukenpapier.

Als je een staafmixer hebt, maak de soep dan glad met de staafmixer. Het hoeft niet, maar dit maakt de soep wel mooier.
Voeg dan de prei toe en laat nog een paar minuutjes koken. Voeg de spekblokjes toe, laat meeverwarmen. Voor de slanke lekkerbekken: je kunt ook nog een scheutje room toevoegen. Dit maakt de soep wat rijker en milder. Doe het vuur nu uit.
Voeg dan de mosterd toe. Doe niet alles in één keer. Het hangt van je smaak af en van de mosterd hoe scherp de soep uitvalt. Als de mosterd is toegevoegd mag de soep niet meer koken. Proef of er nog wat zout nodig is.

Snelle bonensoep

Dit een lekkere verwarmende soep. Als je bonen uit blik gebruikt, is hij ook nog eens heel snel klaar. Ideaal voor een lui weekend, of voor de mensen die dit weekend gaan schaatsen. Ik geef een richtlijn welke bonen je kunt gebruiken, maar je kunt natuurlijk hiermee varieren. Probeer maar eens uit met andere bonen.
Voor de mensen die van pittig houden: laat de zaadjes in de peper zitten. Door de scherpte van de soep wordt je lekker warm!

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook in dunne plakjes
1 prei, in dunne ringetjes
1 winterpeen, in halve dunne plakjes
1 pepertje zonder zaadjes in dunne ringetjes
1 blikje witte bonen
1 blikje kidneybonen
1 blikje chilibonen
1 handje gort
scheutje olie
11liter bouillon

Werkwijze:
Fruit de ui zachtjes aan en voeg dan de knoflook toe. Laat even meefruiten. Voeg dan de prei en wortel met het pepertje. Laat even meesmoren en voeg dan de bouillon en de gort toe. Laat een kwartier pruttelen. Voeg dan de bonen toe en laat deze 5 minuten meekoken. Als je het nog niet pittig genoeg vindt, kun je er nog wat peper over malen.

Erwtensoep, de gemakkelijke variant

Ik geef je twee receptern voor erwtensoep. Dit is de gemakkelijke variant. Je hebt hier vrijwel geen werk van en hij is echt heel smakelijk! De kooktijd is twee uur, maar behalve af en toe roeren en proeven heb je er vrijwel geen omkijken naar. Je kunt deze soep rustig de avond voor je hem nodig hebt maken. Hij smaakt de volgende dag nog lekkerder.

Voor de vegetariërs: je kunt gewoon het vlees weglaten. Je hebt geen vervanging nodig omdat alle voedingsstoffen erin zitten.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 pakje spliterwten
1 zak erwtensoepgroenten (500gr)
2  braadworsten
2 schouderkarbonades
2 bouillonblokjes
1 rookworst.

Werkwijze:
Spoel de spliterwten af in een zeef en zet ze op in een ruime pan met 1.5 liter water.
Snij het bot van de karbonades en snij het vlees in blokjes.
Doe alle ingrediënten, behalve de rookworst, erbij en laat het aan de kook komen.
Roer de soep af en toe door.
Haal na een uur koken de worst uit de soep. Haal het velletje van de worsten en snij de worsten en  in stukjes. Proef of het zout genoeg is en voeg eventueel nog wat zout bij. Als je de soep te dik vindt, kun je nog wat water toevoegen. Laat nog een half uur koken, terwijl je af en toe even roert en voeg dan de in plakjes gesneden rookworst toe. Laat deze nog een half uur meekoken en klaar is je soep. 


Eet er roggebrood bij.

Erwtensoep, de bewerkelijke variant

Deze variant is voor de hobby kok die het heerlijk vindt om alles zelf te doen en lekker lang in de keuken te staan. Als je het jezelf iets gemakkelijker wilt maken, dan kun je ook bouillonblokjes gebruiken ipv zelf de bouillon te maken. Ik zet het er niet steeds bij, maar voor mij is het vanzelfsprekend dat het vlees biologisch is.

Voor de vegetarische variant: laat gewoon het vlees weg en gebruik groentebouillon. Er zitten genoeg voedingsstoffen in. Je hebt geen extra vervanging nodig.
Ingrediënten voor 4 personen.

Bouillon:
2 runderschenkels
1 ui
1 teentje knoflook
20 peperkorrels
1/2 winterpeen in grove stukken
2 laurierblaadjes
donkergroen van de prei dat je niet gebruikt in de soep
zout

Soep:
1 pakje spliterwten
2 preien, in ringen gesneden
1 ui, fijngesnipperd
1 grote winterpeen, in blokjes gesneden
2 plakken knolselderij, in blokjes gesneden
paar takjes selderij
2 schouderkarbonades
2 runder braadworstjes
1 rookworst

Werkwijze voor de bouillon:
Doe de ingrediënten voor de bouillon in een pan met 2 liter koud water en laat langzaam tegen de kook aan komen. Schuim de bouillon regelmatig af. Laat dit 3 uur trekken , proef of je het zout genoeg vindt, voeg eventueel nog wat zout toe. Zeef dan de bouiilon. Als je de bouillon niet direct gebruikt koel hem dan snel terug. De bouillon kun je goed invriezen.

Werkwijze voor de soep:
Spoel de spliterwten af en doe ze met de bouillon in de pan.
Snij het bot van de karbonades en snij het vlees in blokjes.
Doe er de karbonades en de braadworsten in de soep en breng aan de kook.
Voeg dan de gesneden groenten toe samen met de selderijtakjes en laat onder af en toe roeren 2 uur koken.
Haal er dan het vlees uit, haal het velletje van de worsten en snijdt de worsten in kleine stukjes en doe ze weer in de pan. Snij de rookworst in stukjes en voeg ook toe. Laat nog een half uur koken terwijl je af en toe roert. Proef of er nog wat zout bij moet. Hoe dik de soep moet zijn is afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Eet er roggebrood bij.

Oosterse kippensoep

Ik ben een fan van de Italiaanse keuken, maar deze oosterse soep is heerlijk verwarmend op een koude winterdag. Hij is eenvoudig te maken en er zijn allerlei variaties mogelijk. Als je bijvoorbeeld moeilijk aan zoete aardappelen kunt komen, dan is winterpeen een redelijk alternatief. Ook kun je natuurlijk allerlei soorten groenten toevoegen: savooiekool en of prei.
Als je zuinig bent met koolhydraten, dan kook je de noedels apart en serveer je ze los bij de soep, zodat iedereen zelf kan nemen wat hij wil

Ingrediënten voor 2 personen.
2 kipfilets in grove blokken
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook in dunne plakjes
1 stronkje broccoli in roosjes
2 oranje zoete aardappelen, geschild en in grove blokken
schil van 1 citroen, fijngeraspt
2el kerrie
2 el vissaus
1tl suiker
125 gr noedels

1 peper, van zaadjes ontdaan in kleine ringetjes gesneden
1 rode ui gehalveerd en in de lengte in fijne snippers gesneden.

1 liter (kippen)bouillon
200 cc kokosmelk
olie

Werkwijze:
Doe een scheutje olie in de pan en bak zachtjes de ui aan tot ze glazig is. Voeg dan de knoflook en de citroenschil toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de kerrie toe, bak mee tot de geur vrij komt. Voeg de bouillon, vissaus, kokosmelk en de suiker toe. Breng weer aan de kook, voeg dan de broccoli, zoete aardappel en kip toe. Laat 15 minuten koken tot de kip klaar is. Voeg in de laatste 5 minuten de noedels toe en laat meekoken.

Zet de gesneden peper, rode ui en partjes citroen op tafel, zodat iedereen hier naar smaak van kan toevoegen aan de soep.

Wintersoep met pompoen en pastinaak

Deze soep is uit nood geboren. Ik kreeg verschillende ingredienten in mijn groentenpakket en ik had geen zin in een pompoensoep zoals ik die altijd maak. Ik kwam op het idee om de groenten eerst te roosteren. Dat maakt de smaak anders. Het resultaat is een heerlijke verwarmende wintersoep. Je kunt met dit recept natuurlijk varieren en toevoegen wat je lekker lijkt. Als je er een steviger soep van wilt maken kun je wat bonen toevoegen.

Ingredienten:
pompoen
2-3 uien
4 teentjes knoflook
+/- 500 gr pastinaak

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 gr Celcius. Snij de pompoen doormidden, haal de zaden eruit en schil de pompoen. Snij hem in grove stukken. Schil de uien en snij ze in vieren. Schil de pastinaak en snij ze in grove stukken. Laat de knoflooktenen in de schil. Zo zullen ze poffen in de oven en heerlijk zoet worden!. Doe de groenten in een schaal ( behalve de knoflook ) en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout en hussel door elkaar. Zet ongeveer een half uur in de oven om te roosteren. Let op dat de groenten niet verbranden. Voeg na +/- 15 minuten de knoflook toe.
Haal ze dan uit de oven, knijp de teentjes knoflook uit de schil en laat de groenten nog even aanbakken in een scheutje olie. Voeg dan water en zout naar smaak toe en laat een half uurtje pruttelen.
Dan maak je als alles gaar is er een gladde soep van met de staafmixer. Maal er nog een beetje peper door.

Mosselsoep

Als het weer mosselseizoen is kun je dit recept ook een proberen in plaats van de klassieke gekookte mosselen. Dit recept is zo verrassend lekker, dat het is zeker de moeite waard om dit eens uit te proberen.

Ingredienten voor 2 personen:
1 ui
kg mosselen
klontje boter
droge witte wijn
snufje kerrie
bloem
150 ml room
bieslook

Werkwijze:
Maak de mosselen schoon en zoek ze goed uit. Haal de mosselen die open staan en niet dicht gaan als je er op tikt, er tussen uit en gooi ze weg. Kook de mosselen in een royale scheut witte wijn. Haal ze van het vuur als de mosselen open zijn. Als je ze te lang kookt, worden ze taai. Doe de mosselen in een vergiet en vang het kookvocht op. Haal de mosselen die niet open zijn gegaan tijdens het koken er tussen uit.
Snipper de ui fijn en bak die in een klontje boter op een laag vuurtje langzaam tot de ui zacht is. Voeg dan de bloem toe en roer goed door. Voeg dan het kookvocht al roerend bij de roux blijf roeren tot er geen klontjes meer zijn. Voeg de room en de kerrie toe en breng dit al roerend aan de kook. Haal de mosselen uit de schelp en voeg ze als laatste toe aan de soep. Laat nog even meewarmen, maar niet meer koken. Garneer na het opscheppen de soep met bieslook.

Pittige linzensoep

Dit is een wat ongewoon recept voor linzensoep omdat er weinig groente in zit. De sterke smaak van komijn en de pit van de cayennepeper maakt deze soep erg karakterestiek. Het is zeker de moeite waard om dit eens te proberen.

Ingredienten voor 4 personen:
500 gr rode linzen, gewassen
2 tenen knoflook in dunne plakjes
2 uien fijn gesnipperd
3 aardappels in piepkleine blokjes of fijngeraspt
3 el tomaten puree
4 tl komijn
2 tl cayennepeper
zout
2 liter water
olijfolie

Bereidingswijze:
Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui op een laag vuur. Als de ui zacht is voeg dan de komijn en cayennepeper toe en bak dit kort mee zodat alle smaken vrijkomen. Doe de knoflook erbij en laat een minuutje meebakken. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze ook even mee, zodat het bittere eraf gaat. Voeg dan de aardappelblokjes en het water toe met de linzen en het zout. Laat dit een uurtje koken op een laag vuurtje.

Het is heerlijk om er na het serveren nog wat olijfolie over te sprenkelen.

Chinese wolkensoep

Deze soep is in 10 minuten te maken. Hij is heerlijk als voorgerecht bij een aziatisch menu, maar ook perfect op een dag dat je het erg druk hebt en eigenlijk geen zin in koken. Eet deze soep dan met brood of noedels en neem wat fruit na. Zo heb je snel een gezonde maaltijd in elkaar geflanst.

Ingredienten:
1 liter bouillon
5 bosuitjes
1 teentje knoflook
2-3 eieren
peper en zout
olie

Snipper de knoflook in zeer dunne plakjes. Snipper het wit van de bosui in dunne plakjes en bak dit op een zacht vuurtje samen met de knoflook zachtjes aan.
Voeg de bouillon toe en laat 5 minuten koken. Snij ondertussen het groen van de bosui in dunne ringen. Kluts de eieren goed doorelkaar. Giet de eieren bij de soep terwijl je met een garde in de soep roert. Voeg het groen van de bosui toe en laat 1 minuut koken terwijl je met een garde blijft roeren.

Courgettesoep

Dit is een eenvoudige, maar lekkere soep. Ik heb mij laten inspireren door Gordon Ramsay die ik eens de ingredienten van zijn broccolisoep hoorde opnoemen: broccoli, zout en water. Deze soep is het voorbeeld van hoe minder hoe beter. Koop wel goede courgettes. Het liefst biologisch en kies zeker niet de grootste uit. Kleine courgettes hebben veel meer smaak dan de grote.

Ingredienten:
2 courgettes
2 teentjes knoflook
1 liter groentebouillon
olie

Snipper de knoflook in dunne plakjes en zet ze voorzichtig aan in een scheutje olie. Snij de courgettes in grove stukken en bak dit even mee. Voeg dan de bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat 20 minuten koken en maak er een gladde soep van met de staafmixer. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe.

Spinaziesoep

Deze soep is het toppunt van eenvoud, maar hij is erg lekker. Als je geen staafmixer hebt, kun je er een heldere soep van maken. Snij dan wel de spinazieblaadjes aan reepjes, dan heb je een fijnere struktuur van de soep.

Ingredienten (voor 4 personen):
2 teentjes knoflook
scheutje olie
1 ltr.kruidenbouillon
+/- 500 gr spinazie

Voor de omelet:
3 eieren
peper en zout
olie

Snipper de teentjes knoflook in dunne plakjes en fruit deze zachtjes aan in een scheutje olie. Voorkom dat ze bruin worden, want daar wordt de knoflook bitter van!!! Voeg dan de spinazie toe en laat deze al roerend slinken. Voeg dan de bouillon toe en laat een kwartiertje koken. Maak dan met de staafmixer er een gladde soep van. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Klop ondertussen de eieren los met 1 el water, peper en zout. Bak in een koekenpan. Als de omelet klaar is, snij hem dan in reepjes en voeg toe aan de soep.

Knoflooksoep met kaascroutons

Dit is een heerlijke eenvoudige soep. Voor de vegetarische variant gebruik je gewoon groentebouillon. Dit kan niet misgaan.

Ingrediënten:
Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, salie, laurier, gebruik wat je lekker vind of in huis hebt)
6 teentjes knoflook
2 el boter
1 liter kippenbouillon
2 kruidnagels
peper/ zout
stokbrood
50 gr gruyère
1 el (truffel)olie
2 el bloem
1 eierdooier
3/4 dl witte wijn

extra nodig: staafmixer

Bind de kruiden bij elkaar. Plet de knoflooktenen met de platte kant van een mes en pel ze. Smelt 1 el boter in een soeppan en bak de knoflook ± 1 min. zachtjes. Voeg de bouillon, het kruidenboeket, de kruidnagels en peper naar smaak toe. Laat de soep ± 30 min. zachtjes koken. Verwarm ± 20 min. voor het eind van de kooktijd de grill voor. Leg de sneetjes stokbrood op de bakplaat en verdeel de kaas erover. Rooster de sneetjes ± 2-3 min. onder de grill zodat de kaas licht kleurt. Leg de sneetjes in 4 diepe borden en sprenkel de olie erover. Verwijder het kruidenboeketje en de kruidnagels uit de soep en pureer de soep met een staafmixer. Meng 1 el boter met de bloem. Voeg dit in vlokjes aan de soep toe en laat de soep al roerend binden. Klop de dooier los met de wijn en voeg dit mengsel al roerend aan de soep toe. Warm de soep nog even door, maar laat hem niet meer koken. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep over de croutons.

Bouillabaisse

Het recept dat ik hier geef is niet bindend, zoals geldt voor bijna alle recepten. Het is prima om je eigen fantasie te laten werken en te koken met wat voorradig is of wat je kunt krijgen in de winkel. Het leuke van dit recept is dat je hem elke keer weer anders kunt laten smaken. Voor dit recept kun je trouwens prima diepvries vis gebruiken.

Ingrediënten:
1-2 prei, fijn gesneden en gewassen
½ winterpeen in zeer kleine blokjes
2 teentjes knoflook fijn gesnipperd
saffraan
blikje tomatenpuree
1.5 ltr bouillon
+/- 300 gr zeevruchten
2 stevige filets van witvis of zalm oid in grove stukken.
olie

Werkwijze:
Doe de saffraan in een schaaltje en giet hier heet water op. Laat enkele minuten staan.
Doe wat olie in de pan en smoor hierin de prei samen met de wortel enkele minuten en voeg dan de knoflook toe. Laat dit nog enkele minuten meerbakken en voeg dan de bouillon en de saffraan toe en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten koken tot de wortel gaar is. Voeg dan de vis toe en zoveel tomatenpuree als jezelf lekker vind. Laat dit ongeveer 5-8 minuten koken tot alle vis gaar is. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Serveer hier brood bij en mayonaise met knoflook en een pepertje.

Winterse minestronesoep

Naar goed Italiaans gebruik ligt het recept van een minestronesoep niet vast. Je maakt hem met wat er in huis is. Dit is dus ook afhankelijk van het seizoen. Het recept dat ik hier geef is dus een tip voor het maken van de soep. Geef er vooral je eigen invulling aan. Ik geef hier een vegetarische variant, maar hij is ook heerlijk met bijvoorbeeld worst.

Ingrediënten:
4 tenen knoflook
2 preien
1 winterpeen
plak knolselderij
stronkje broccoli
blikje tomaten
blikje witte bonen
handje kleine pasta ( of spaghetti in stukjes)
paar stukjes gedroogd eekhoorntjesbrood
olijfolie

Snipper de knoflook ragfijn en bak zachtjes in een scheutje olie.
Snij het donkerste groen van de prei af, was ze grondig en snij ze doormidden. Snipper de prei en voeg toe in de pan.
Schil de winterpeen en snij hem in kleine blokjes, evenals de knolselderij. Voeg toe in de pan.
Schep alles goed om en doe dan de bouillon in de pan met de tomaten. Maak de tomaten fijn. Snij de koolbladeren aan fijne reepjes en de broccoli in roosjes en doe ze ook in de soep. Voeg het eekhoorntjesbrood toe.
Laat dit alles een half uurtje koken tot alle groenten gaar zijn
Voeg dan de pasta en de bonen toe en laat koken tot de pasta gaar is.
Proef of er nog peper en zout bij moet.

Heerlijk met wat geraspte parmesaanse kaas of pecorino.

Pompoensoep

Voorgerecht voor 4 personen
Hoofdgerecht voor 2 personen

Deze soep is heerlijk! In de loop van de jaren heb ik allerlei recepten uitgeprobeerd. Daar is dit recept uitgekomen. Af en toe heb ik de neiging om hem toch weer wat te veranderen, en het resultaat is nooit zo lekker als dit recept.
Ingrediënten :

2 kleine pompoenen
1-2 vingerkootjes verse gemberwortel
2 teentjes knoflook
bouillon (ongeveer 1.5 ltr)
peper en zout
olie

Verwarm de oven voor op 180 gr. Celcius.
Snij de pompoenen door midden en rooster ze 20 minuten in de oven. Hierdoor wordt de smaak van de pompoen wat intenser en is hij gemakkelijker te schillen.
Laat even afkoelen en haal dan de pitten eruit, schil de pompoenen en snij ze in blokjes
Doe de knoflook in de pers en rasp de gember en bak dit in een scheutje olie op een zacht vuur. Voorkom dat de knoflook bruin wordt, dan wordt ze bitter!!!
Voeg dan de blokjes pompoen toe en de bouillon en laat een halfuurtje koken.
Maak dan met de staafmixer een gladde massa van de soep. Kijk dan of er nog wat bouillon bij moet.
Maal wat peper over de soep en proef of er nog wat zout bij moet.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

jan hoegen | Antwoord 11.08.2014 20.37

Wat een geweldige 'site'! Vandaag zijn wij met de 'bouillabaisse'aan de slag gegaan. Een prima resultaat!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

04.04 | 23:10

Top! Wat een fijn compliment. Dank je wel. Als je nog vragen hebt over een recept, of tips wilt, dan hoor ik het graag.

...
04.04 | 22:44

De pasta met olijven gemaakt, was heerlijk!
Voor herhaling vatbaar, ik ga hem delen!

...
02.12 | 17:09

Dag Aart, wat een mooi compliment! Dank je. De tzaziki kun je vinden onder sauzen en sausjes. Ik ben benieuwd of je hem nog net zo lekker vindt. Groet,

...
01.12 | 22:05

Met bewondering je site bekeken 😀... vroeger heb je ooit tzatziki gemaakt voor een bbq. De lekkerste ooit. Waar bestond dat destijd uit? Hartelijke groet, Aart

...
Je vindt deze pagina leuk