Salades

Turkse salade

Dit is een zeer eenvoudige salade. De truc is om goede ingredienten te gebruiken, omdat je door de eenvoud juist alles goed proeft. Vooral goede tomaten krijgen is in Nederland nog wel eens een uitdaging. 

Ingredienten voor 4 personen:

* 750 gr zoete cherry tomaatjes
* 1 komkommer
* 3 bosuitjes
* handvol olijven ( ontpit)
* bosje radijsjes
* 3 el olie
* scheut citroensap
* bos platte peterselie 
* peper en zout

Werkwijze:

* Haal de radijsjes van de bos en was ze samen met de tomaten en kommer
* Snij de onderkanten van de bosui en haal het buitenste blad eraf. Was ze
* Was de peterselie goed en hak grof
* Halveer de tomaatjes
* Snij de komkommer in kleine blokjes
* Snij de bosu in dunne ringen
* Snij de radijsje in kwarten
* Halveer de olijven
* Maak een dressing van de olie, citroensap, peper en zout. 
* Meng alles door elkaar

Zomerse salade van gegrillde groenten

Voor dit gerecht kun je natuurlijk ook andere groenten gebruiken.

Het is ook heerlijk om dit in een pitabroodje te eten. Doe er dan wat saus bij als tahin of hummus.


Ingrediënten voor 4 personen:

* 1 (gele) courgette
* 2 kropjes little gem
* 200 gr doperwten
* 300 gr peultjes
* 1 komkommer
* 2 maiskolfen
* dressing
* 6 gekookte eieren
*  3 el olie
* 1 el citroensap
* 1 tl mosterd
* Peper en zout
* Mayonaise




Bereidingswijze:

Doe de warme groenten gelijk in de dressing, dan nemen ze het het beste op

* Maak de dressing van de olie, citroensap, mosterd, peper en zout
* Verhit de grillplaat tot gloeiend heet
* Kook de maiskolfen gaar en grill ze dan nog op de plaat. Snij ze doormidden
* kook de doperwten in 2 minuten gaar; giet af en hussel door de dressing
* Haal de peultjes af en grill ze beetgaar, hussel door de dressing
* Snij de courgette in de lengte in lange linten en grill ze gaar hussel door de dressing
* Kook de eieren gaar, pel ze en snij ze doormidden. Laat afkoelen
* Snij de kropjes sla in de lengte doormidden en spoel goed af onder de kraan. Laat goed uitlekken
* Leg de halve kropjes op de grillplaat en grill ze kort
* Schik alles mooi op een bord. 
* Doe wat peper, zout en mayo over de eitjes. 

Radicchio salade met sinaasappel en rode biet

Ingredienten voor 4 personen:
* 1 kropje radicchio
* 2 kropjes rode lof
* 2 sinaasappels
* 2 rode bieten
* handvol walnoten
* 2 el olie 
* scheutje citroensap
* peper en zout

Werkwijze:
* Verwarm de oven voor op 180 gr. 
* Schil de rode biet en wikkel ze in alumniumfolie. Doe ze in de oven en laat in een uur garen. Dit hangt een beetje af van de afmetingen van de rode biet
* Schil de sinaasappelen en snij ze horizontaal in plakken. Snij die plakken weer in kwarten
* Haal de onderkant van de lof en haal het bittere hart eruit. Snij in stukjes van ongeveer 1cm
* Snij de radicchio in even grote stukjes.
* Snij de rode biet in ongeveer even grote stukjes als de sinaasappel
* Hak de walnoten grof.
* Maak een dressing van de olie, citroensap, peper en zout. 
* Meng alles door elkaar. 

Winterse salade van gegrillde groenten

<p>In deze variant heb ik alle groenten gegrilld, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de pompoen te grillen. Dan moet je wel de rode kool en de spruitjes heel dun snijden. Het zal je verrassen hoe lekker een spruitje rauw door de salade smaakt. Hij smaakt een beetje bitter en geeft een lekker crunch.&nbsp;</p> <p>Ik gebruik een grillplaat, dit geeft een mooi streepjes effect op de groenten. Je kunt ook de ovengrill gebruiken.</p> <p>Deze salade is heel goed in het voren te maken. Hij neemt dan alle smaken goed op.</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />1/2 flespompoen<br />1/4 rode kool<br />200 gr. spruitjes<br />royale hand pompoenpitten<br />2 cm gemberwortel, geraspt<br />schil van 1 citroen, geraspt<br />sap van 1/2 citroen<br />3 el olie<br />peper en zout<br /><br /></p> <p>Werkwijze:<br />Verhit de grillplaat&nbsp;<br />Snij de rode kool in 3 punten en rooster ze op de hete plaat aan beide kanten tot ze een beetje gaar zijn, maar nog wel "bite" hebben<br />Schil de pompoen en snij hem in plakken van een halve centimeter. Rooster deze aan beide kanten tot ze gaar zijn<br />Schil de spruitjes, was ze en snij ze in vieren. Roerbak ze op de plaat tot ze gekleurd zijn, maar niet helemaal gaar zijn.</p> <p>Rooster de pompoenpitten op de grillplaat of in een droge koekenpan</p> <p>Maak de dressing:&nbsp;<br />Roer de gember, citroenschil, citroensap, olie, peper en zout door elkaar.<br />( Als je ingelegde citroen hebt, is het heerlijk om een stukje hier door fijn te hakken)</p> <p>Schep de dressing door de salade. Voeg op het laatst de pompoenpitten toe, zodat die hun crunch behouden.&nbsp;</p>

Wintergroentensalade met yohurt-tahinsaus.

<p>De meeste groenten kun je roosteren in de oven. Dit geeft een lekkere geconcentreerde smaak. Bij deze salade maak ik gebruik van verschillende technieken. Als je dat te ingewikkeld vindt, snij je alles in blokjes van ongeveer dezelfde afmeting en rooster je het in de oven met wat zout en olijfolie.&nbsp;<br />Ik heb hierbij mais van de kolf gebruikt, omdat dit nu ( 1 oktober) volop voorradig is. Je kunt ook een blikje mais gebruiken.&nbsp;</p> <p>In dit recept gebruik ik een hele biologische &nbsp;bloemkool. Deze zijn klein. Gebruik je een bloemkool &nbsp;van gewone teelt, dan heb je genoeg aan een halve.&nbsp;</p> <p>Tip: Ik serveer de saus er apart bij. Als er dan groente overblijft verwerk ik dit weer in een soep. Dit is een no-waste recept. Ook de restanten groente die je niet gebruikt kunnen mee in de soep.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />* 1 biologische bloemkool<br />* 1/2 flespompoen<br />* 1 selderijknol ( waar je maar de helft van gebruikt, maar deze bereidingswijze noopt tot een hele knol. Rooster je alles in blokjes in de oven, dan is een halve genoeg.)<br />* 2 maiskolfjes<br />* olijfolie<br />* zout<br /><br /></p> <p>Voor de saus:<br />* 60 gr. tahin (sesampasta)<br />* 60 gr. water<br />* 1 tl citroensap<br />* 100 gr. ( dikke, liefst griekse) yoghurt<br />* 6 tl. zwart sesamzaad<br />* peper en zout<br />* snuf cayennenepeper</p> <p>Bereiding:<br />* Verwarm de oven voor op 180 gr. ( hete lucht, voor gewone oven 200 gr. )<br />* Was de selderijknol grondig. Smeer hem in met olijolie en zout. Pak hem goed in in aluminumfolie en zet hem in de oven. Bak in 2 uur gaar. De selderij gaat zo heerlijk notig smaken.&nbsp;<br />* Verdeel de bloemkool in roosjes, doe in een ovenschaal met beetje olie en zout en bak in 20-25 goudbruin. Het moet net gaar zijn, met een "bite".<br />* Schil de halve pompoen en haal de zaadjes en strengen uit de holte. Snij de pompoen in plakken van een halve centimeter en grill ze gaar op een hete grillplaat.&nbsp;<br />* Maak de maiskolfjes schoon, wikkel ze in plastic folie en maak gaar in de magnetron. Reken 3 minuten per maiskolf. Wil je liever gewoon koken: kook gaar in een half uur in ruim water met zout.</p> <p>* Haal de selderij uit de oven, laat afkoelen en schil hem. Gebruik de helft en snij hier kleine blokjes van.&nbsp;<br />* Snij de pompoen in blokjes<br />* Snij de maiskorrels van de kolf<br />* Meng alle groenten door elkaar</p> <p>Bereiding saus:<br />Meng de tahin met citroensap en water tot een saus die dik van de lepel loopt. Voeg yohurt, peper, zout, cayenne en sesamzaadjes toe.&nbsp;</p>

Groene salade met gegrilde prei en lenteui

<p>Van de meeste salades kun je met een paar aanpassingen een maaltijd salade maken. Deze salade is lekker als bij gerecht, maar doe er wat gegrilde Haloumi of een royaal stuk Feta bij en je hebt een lekkere maaltijdsalade. r</p> <p>Als je niet van tuinbonen houdt, kun je ze weglaten uit het recept of ze vervangen door doperwten. Je kunt ook eens proberen om ze dubbel te doppen. De kans is groot dat je ze dan wel lekker vindt. De bittere smaak komt van het grijs/groene velletje om de boontjes. Bovendien kunnen die stug aanvoelen in de mond. Bij het dubbeldoppen krijg je een delicaat boontje met een verfijnde smaak.&nbsp;</p> <p>Dubbeldoppen: Haal de tuinboontjes uit hun peul en kook ze 5 minuten. Laat afkoelen en dop ze dan nog eens: haal de dikke grijs/groene schil eraf. Een extra karwijtje dat de heerlijke smaak echt wel waard is.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />* 1 krop groene sla (bij voorkeur geen ijsbergsla; hier zit weinig smaak aan)<br />* 1 bosje radijs<br />* 1 kg tuinbonen<br />* 1 bosje lenteui<br />* 2 prei</p> <p>Voor de dressing:<br />* sap van 1/2 citroen<br />* 4 el olijfolie<br />* 1tl mosterd<br />* peper en zout</p> <p>Werkwijze:<br />* Dop de tuinbonen en stoom ( of kook) ze gedurende 5 minuten. Laat ze afkoelen en dop ze nog een keer<br />* Haal de onderkant, het buitenste blad en het donkergroene blad van de prei<br />* Snij de prei in 5 cm lange stukken en was ze.<br />* Stoom (of kook) de prei 5-7 minuten, afhankelijk van de dikte. Ze moeten nog een beetje beet hebben<br />* Haal de radijsjes van de bos en was ze. Snij ze in dunne plakjes<br />* Haal de onderkant en de lelijke bladen van de lente ui en was ze.&nbsp;<br />* Was de groene sla en snij of scheur ze in kleinere stukjes<br />* Verhit de grillpan en grill de lenteui en prei<br />* Snij de lente ui in grove stukken<br />* Klop de dressing en meng hem door alle ingredienten.&nbsp;</p>

Mediterrane salade met aubergine

<p>Dit recept is met kikkererwten, maar die kun je ook weglaten of vervangen door linzen.&nbsp;</p> <p>Ingredienten:<br />* 400 gr kikkererwten&nbsp;<br />* 2 aubergines<br />* 2 rode paprika's<br />* handvol zwarte olijven,<br />* 6 zongedroogde tomaten in olie<br />* 2 tl kappertjes<br />* 3 el olijfolie<br />* 1 el ( sherry) azijn<br />* 1 tl mosterd<br />* peper en zout<br />* snuf cayenne peper naar smaak</p> <p>Werkwijze:<br />Leg de paprika's in een gasvlam en laat de schil zwart branden. Pas op dat je alleen de schil brandt, niet het vruchtvlees. Laat de paprika's dan een half uur afgedekt staan en haal dan de schil eraf en de pitjes eruit. De paprika is dan zoet en rokerig. Voor wie dit te veel werk vindt, of niet kookt op gas: je kunt deze paprika tegenwoordig ook in pot kopen!<br /><br />Verhit een gril plaat op een hoog vuur<br />Snij de aubergine in plakken en grill ze in de pan.&nbsp;<br />Snij de paprika in reepjes of blokjes<br />Snij de zongedroogde tomaatjes fijn.&nbsp;<br />Hak de kappertjes<br />Ontpit de olijven en snij iets fijner<br />Maak een dressing van de olie, azijn, mosterd, peper en zout.&nbsp;<br />Meng de dressing en de cayenne met de kikkererwten door de rest van de ingredienten. <br />Laat even een uurtje staan om alles goed te laten intrekken.&nbsp;</p>

Bloemkoolsalade met champignons, radijs en walnoten

<p>* 1 bloemkool in roosjes<br />* 2 handenvol gepelde walnoten<br />* bosje radijs<br />* 3 el olijfolie<br />* 500 gr champignons<br />* klontje boter<br />* olijfolie<br />* zout</p> <p>Voor de dressing: <br />* 1 el sherryazijn<br />* 1 tl mosterd<br />* peper en zout</p> <p>* Verwarm de oven voor op 200 gr ( hete lucht)<br />* Besprenkel de bloemkool roosjes met zout en olijfolie. Doe wat bakpapier onder in een bakblik en rooster hierop de roosjes in ongeveer 20-30 minuten beetgaar. Ze moeten ook een beetje kleur krijgen<br />* Verwijder de hoedjes van de champignons, snij ze in grove stukken en bak ze in een klontje boter met wat zout goudbruin.<br />* Haal de radijsjes van de bos en snij ze in flinterdunne plakjes<br />* Maak een dressing en schudt daar de bloemkool en champignons door. <br />* Laat dit afkoelen<br />* Voeg de noten en radijs toe als de groente is afgekoeld.</p> <p>Tip: Wil je er een maaltijdsalade van maken? Dan kun je en ei en een lekkere extra belegen kaas erbij door doen.</p>

Salade met sperzieboontjes

<p>Het is nu de tijd voor spercieboontjes. We kennen allemaal de klassieke bereidingswijze. Dit is een nieuw, simpel en verrassend recept. Ik heb mij laten inspireren door een recept van Ottolenghi. Ik kan sowiso zijn kookboeken aanraden. Vooral de vegetarische heeft heerlijke recepten. Aan dit recept heb ik mijn eigen draai gegeven. Het is een lekkere frisse salade voor de zomerdag. Je kunt er ook een lunchgerecht van maken door er bijvoorbeeld borlottibonen aan toe te voegen.</p> <p>Op de foto heb ik verschillende bonen gebruikt: boterboontjes en haricot verts. Maar deze zijn in Nederland niet altijd goed verkrijgbaar. Je kunt ook gerust alleen spercieboontjes gebruiken.&nbsp;</p> <p><br />Ingredi&euml;nten voor 4 personen:&nbsp;<br />+/- 600 gr (spercie)bonen<br />schil van 1 sinaasappel<br />100 gr gemengde ongezouten noten<br />3 elolijfolie<br />1 el citroensap<br />1 tl mosterd<br />+/_ 15 zwarte olijven, ontpit<br />peper en zout<br /><br />Werkwijze: <br />Haal de boontjes af, punt ze en kook ze beetgaar.<br />Ontpit de olijven en hak ze grof<br />Hak de noten ook grof<br />Rasp de schil van de sinaasappel zo, dat er geen wit mee komt. Dit is namelijk bitter.&nbsp;<br />Giet de gare boontjes af.&nbsp;<br />Klop een dressing van de olie, citroensap, mosterd, peper en zout. <br />Schep dit samen met de sinaasappelschil, nootjes en olijven door de boontjes.&nbsp;<br />Laat afkoelen en alle smaken intrekken.&nbsp;<br /><br /></p>

Salade met boontjes en vis

<p>Het is nu tijd voor boontjes, dus verwerk ik die ook in een salade. Met een heerlijke dressing zijn boontjes ook heerlijk koud te eten.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:&nbsp;<br />* 400 gr sperziebonen<br />* 1 venkel<br />* 8 tomaten<br />* 1/2 bosje radijs<br />* ongeveer 16 zwarte olijven<br />* 2 gerookte makreelfilets<br />* 2 gerookte haringfilets&nbsp;<br />( of andere gerookte vis als je dat lekkerder vindt)<br />* rasp van de schil van 1 cotroen<br />* sap van 1/2 citroen<br />* bosje platte peterselie<br />* 3 el olijfolie<br />* peper en zout</p> <p>Werkwijze:&nbsp;<br />Punt de boontjes en kook ze gaar. Snij ze in korte stukjes<br />Snij de tomaten in vieren, haal de steelaanzet en de binnenkant met zaadjes eruit, zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt.<br />Ontpit de olijven en hak ze fijn<br />Schil de venkel en snij hem fijn<br />Haal de radijs van de bos, haal de uiteinden eraf en snij ze in de lengte in dunne plakjes<br />Hak de peterselie fijn<br />Schep alle ingredienten samen met de citroenschil doorelkaar<br />Maak een dressing van olie, citroensap, peper en zout.&nbsp;<br />Schep de dressing door de groenten.&nbsp;<br />Serveer de salade samen met de gerookte vis en een schijfje citroen.&nbsp;<br /><br /></p>

Salade met watermeloen

<p>Deze salade komt je in de zomer in alle kookbladen en kookrubrieken tegen. Toch wil ik hem je niet onthouden. Heerlijk als lunch op een warme zomersdag.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 4-6 personen:<br />* 1 watermeloen<br />* 400 gr feta<br />* royale handvol zoutloze noten, grof gehakt<br />* paar takjes munt<br />( optioneel: zwarte olijven )<br /><br />Werkwijze:<br />Haal de schil van de watermeloen en snij het vruchtvlees in blokjes. Als er veel zwarte pitjes in zitten, haal die er dan zoveel mogelijk uit.&nbsp;<br />Hak de munt fijn&nbsp;<br />Snij de feta in blokjes<br />Meng de ingredienen door elkaar.&nbsp;</p>

Salade van restjes

<p>De titel zegt het al: je kunt hier eigenlijk alle groenten in verwerken die je in huis hebt. Wat het mooi maakt is als je de groenten allemaal in dezelfde grootte snijdt.&nbsp;</p> <p>Voor deze salade heb ik gebruikt:&nbsp;<br />* 5 worteltjes<br />* 3 stengels bleekselderij<br />* 6 tomaten<br />* 1/2 komkommer<br />* bosje peterselie<br />* handvol zwarte olijven<br />* handvol gemengde noten, ongezouten</p> <p>Voor de dressing: 3 el olijfolie<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;1 el citroensap of azijn<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;1 tl mosterd<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;peper en zout</p> <p>Werkwijze:<br />Was alle groenten zorgvuldig<br />Snij de tomaten in vieren, snij dan het groene stukje van de steelaanzet eruit. Haal de zaadjes eruit, zodat je alleen nog vruchtvlees overhoudt.&nbsp;<br />Schil de komkommer, snij hem over de lengte door en haal de zaadjes eruit; zo hou je alleen het stevige deel van de komkommer over<br />Schil de worteltjes met een dunschiller of schrap ze<br />Haal het onderste en bovenste deel van de bleekselderij af</p> <p><br />Snij alle groenten in hetzelfde formaat<br />Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze grof<br />Ontpit de olijven en hak ze fijn. Hiervoor hoef je geen olijven ontpitten te hebben. Duw voorzichtig met de muis van de hand of de achterkant van een kopje op de olijven en haal de pit eruit.&nbsp;<br /><br />Maak de dressing door de ingredienten door elkaar te mengen.&nbsp;<br />Meng dressing, noten en groente door elkaar</p>

Kikkererwtensalade

<p>Dit gerecht kun je warm eten bij een groente- en of lamstoofschotel, maar is ook heerlijk om koud te eten op een warme zomerdag bij een groentensalade.</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />* 500 gr gekookte kikkererwten<br />* 2 uien, in halve ringen gesneden<br />* 2 el olijfolie<br />* 1 el ( gerookte) paprika<br />* 1/2 el komijn<br />* peper en zout<br />* schil van 1 citroen<br />* sap van 1/2 citroen</p> <p>Werkwijze:<br />Bak de uien voorzichtig aan in de olie tot ze gaar zijn. Ze mogen lichtbruin worden.&nbsp;<br />Voeg dan de komijn en paprika toe en bak deze mee tot ze gaan geuren. Voeg dan de kikkererwten toe en verwarm mee.&nbsp;<br />Haal van het vuur en meng de citroenschil en citroensap door.&nbsp;<br />Peper en zout naar smaak toevoegen, eventueel nog wat olie en of citroensap.&nbsp;</p>

Salade decomposee

<p>De titel betekend niet meer en niet minder dan een uit elkaar gehaalde salade. Je doet alle ingredienten in schaaltjes en serveert dit op tafel. Iedereen kan dan zijn eigen salade samenstellen. Dit recept kun je gemakkelijk aanpassen naar je eigen smaak. Dit is een vegetarische variant, maar je kunt er ook tonijn of kip bij serveren. Heerlijk voor een zwoele zomeravond.&nbsp;</p> <p>Ingredienten:<br />* 500 gr gekookte kikkererwten vermengd met dressing, basilicum en munt<br />* blok feta<br />* rode ui in dunnen ringen<br />* groene blaadjes sla ( of spinazie)<br />* radijsjes in plakjes&nbsp;<br />* 6 tomaten in kwarten<br />* handvol zwarte olijven<br />* pepertje in dunne plakjes ( haal de zaadjes eruit)<br />* tahinsaus ( zie sausjes)<br />* dressing van 3 el olijfolie, 1 el citrroensap en tl mosterd<br />* optioneel: alle groenten die je lekker vindt<br />* optioneel: tonijn of kip<br />* optioneel: brood</p> <p>Doe alle ingredienten in mooie schaaltjes en zet op tafel. Gebruik de helft van de dressing voor de kikkererwten. Zet de rest van de dressing op tafel zodat men hiervan kan nemen naar smaak.&nbsp;</p>

Salade met zomergroenten

<p>Zoals vaak is dit weer een recept waar je je eigen invulling aan kunt geven. Als er verse erwtjes op de markt zijn smaken die er ook heerlijk door. Gegrilde courgette kan etc. Gebruik je fantasie!</p> <p>Met gegrilde Haloumi of kip en brood heb je een heerlijke maaltijdsalade.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />* 1 pond sperziebonen<br />* 2 venkels<br />* 1 kg tuinbonen ( of 1 pond uit de diepvies)<br />* 1 pond groene asperges<br />* 250 groene slablaadjes<br />* peper en zout<br />* olie en azijn</p> <p>Werkwijze:<br />* Punt de boontjes en stoom ze gaar in 20 minuten. ( Als je zelf van meer beet houdt, doe je het korter, maar ik hou absoluut niet van half gare boontjes)<br />* Schil de venkel en haal de stronken eraf. Snij ze in vieren en haal het hart eruit. Leg ze op een hete grillplaat en grill ze gaar<br />* Dop de tuinbonen en stoom ze maximaal 2 minuten. Als je van verfijnd houdt, dubbel dop ze dan. Het grijze vliesje smaak altijd iets bitter.&nbsp;<br />* Haal het uiteinde van de asperges en schil ze. Grill ze gaar in 5 minuten op de hete grillplaat<br />* Maak een dressing van de oiie en azijn met peper en zout.&nbsp;<br />* Mix alle ingredienten door elkaar; het liefst als ze nog warm zijn want dan nemen ze de dressing beter op&nbsp;<br />* Voeg de slablaadjes toe als alles is afgekoeld.&nbsp;</p> <p><br />&nbsp;</p>

Oosterse salade

<p>Voor mijn doen een ongebruikelijke salade. Ik kook niet vaak oosters, maar dit is een heerlijk fris recept. Als je niet van gember houdt, kun je er wat minder door doen. Ik zou het niet helemaal weglaten, omdat het wel pit geeft aan de salade.&nbsp;</p> <p>Ik maak deze salade op de mandoline; zo krijg je mooie ingredienten. Op de rasp kan ook, maar is minder mooi</p> <p>Ingredienten voor 4 personen<br />* Vruchtvlees van een halve kokosnoot<br />* 1 mango<br />* 1 komkommer<br />* 6 worteltjes of 1 winterpeen<br />* 50 gr gemberwortel<br />* 1 rode peper<br />* 1 tl sesamolie<br />* 1 el ( rijstwijn) azijn</p> <p>Werkwijze:&nbsp;<br />Schil de komkommer, snij hem in de lengte door en verwijder met een theelepeltje de zaden<br />Schil de wortels, gember en mango .&nbsp;<br />Maak de kokosnoot open en haal het vruchtvlees er uit<br />Schaaf alles op de mandoline ( of rasp)&nbsp;<br />Snipper de peper in dunne ringen. Haal de pitjes eruit als je het niet te scherp wilt hebben.&nbsp;<br />Meng dan alles met de sesamolie en azijn.&nbsp;</p>

Salade met vis en croutons

<p>Voor deze salade kun je allerlei soorten sla gebruiken. Ik heb zeekraal toegevoegd omdat ik dit zilte lekker vindt bij vis. Als je het niet kunt krijgen, laat je het weg.&nbsp;</p> <p>Voor de croutons kun je oud brood gebruiken, maar je kunt ze ook kant en klaar kopen. Ook kun je ipv croutons er ook gewoon brood bij geven.&nbsp;</p> <p>De whiskey cocktail saus is een aangepaste, magere versie.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />* kropje sla<br />* 150 gr zeekraal<br />* 2 avocado's<br />* 1 winterpeen<br />* 1 komkommer<br />* 250 gr garnalen<br />* 250 gr. gerookte vis<br />* 1 citroen<br />* Olie, azijn, peper en zout<br /><br /></p> <p>Werkwijze<br />Maak de groenten schoon.&nbsp;<br />Snij de wortel in dunne plakjes en kook deze in een paar minuten gaar.&nbsp;<br />Schil de komkommer en snij hem in dunne plakjes<br />Maak de saus en de croutons<br />Haal de avocado's uit de schil en hussel ze met een beetje citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden.&nbsp;<br />Maak een dressing en maak hier de sla en zeekraal mee aan.&nbsp;<br />Schik alle groenten en vis op het bord.&nbsp;<br />Schep whiskey saus over de garnalen.&nbsp;<br />Garneer met een schijf citroen en croutons.&nbsp;</p> <p>Voor de whiskey cocktail saus:<br />* 3 el biogarde<br />* 2 el halvanaise<br />* 1 tl ketchup<br />* 1/2 el whiskey<br />* peper en zout</p> <p>roer alle ingredienten door elkaar</p> <p>Voor de croutons:<br />Verwarm de oven voor op 200 gr. Celsius.&nbsp;<br />Snij een paar plakken brood in grove stukken en hussel dit met een beetje olie.&nbsp;<br />Laat in de oven bruin bakken in 15.20 minuten</p>

maaltijdsalade

<p>Geen zin een uitgebreide maaltijd te koken? Dan is dit, naast de Griekse salade een heerlijke maaltijdsalade. Doe er wat brood bij, en klaar is kees. Je kunt er ook alle restjes die hebt goed in verwerken: boontjes, broccoli. Voor dit recept geldt ook weer: gebruik je fantasie en je voorraad.&nbsp;<br />Voor de vegetariers: laat de vleeswaren weg en voeg een lekkere kaas toe. Ik vind schilvers parmesaanse kaas erg lekker.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 2 personen:<br />* royale handvol groene salade. Neem welke je lekker vindt; spinazie mag ook<br />* 4 tomaten ( meer mag natuurlijk )<br />* 1 komkommer<br />* 1 ons parmaham ( of een soort vleeswaar; ook hiervoor geldt: neem wat je lekker vindt<br />* 2 gekookte eieren<br />* peper en zout<br />* olie en azijn.&nbsp;</p> <p>Werkwijze:<br />* schil de komkommers en snij ze in de lengte door.&nbsp;<br />* haal met een theelepel de zaadjes eruit en snij de komkommer in plakken<br />* was de sla en droog ze goed<br />* pel de eieren en snij ze doormidden<br />* maak een dressing van olie azijn, peper en zout<br />* verdeel de ingredienten over het bord en besprenkel ze met de dressing.&nbsp;</p> <p>Eet er brood bij</p>

Groene salade

<p>Een heerlijke salade met groene asperges; als het seizoen voorbij is, kun je ze vervangen door peultjes of iets anders. Laat je fantasie werken.&nbsp;<br />Je maakt er in een handomdraai een maaltijdsalade van door er een proteine bij te geven zoals: ei, kaas, zalm of kip. Een stukje brood erbij en smullen maar.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />* 120 gr groene sla mix<br />* 500 gr sperciebonen<br />* 1 courgette<br />* 750 gr groene asperges<br />* 200 gr ( gedopte) erwtjes. het liefst vers<br />* 1 limoen<br />* handvol groene olijven<br />* olijfolie<br />* peper en zout</p> <p>Werkwijze:<br />* punt de boontje en kook ze gaar in 20 minuten<br />* haal de onderste kant van de asperges &nbsp;door ze te buigen. Ze breken op het punt waar de aspersge houterig wordt. Wil je zuiniger zijn, dan kun je 3 cm afsnijden en het onderste deel schillen<br />* Zet de grillpan op en laat hem gloeiend heet worden.&nbsp;<br />* Snij de courgette in plakken en grill ze aan beide kanten tot ze gaar zijn<br />* Kook de asperges en de doperwten in 5 minuten gaar. De asperges moeten nog een beet hebben<br />* Rasp de schil van de limoen en pers een helft uit.&nbsp;<br />* Maak met de limoenschil, sap, peper, zout en olijfolie een lekkere dressing. Gebruik ongeveer 3 el olie. Proef of de verhoudingen naar je zin zijn.&nbsp;<br />* Schep de groenten ( behalve de slablaadjes) door de dressing en laat afkoelen.&nbsp;<br />* Meng de slablaadjes en olijven erdoor als de groenten zijn afgekoeld</p>

Salade met zomergroenten

<p>Voor deze salade is het fijn als je alle groenten vers kunt krijgen. Lukt het echter niet, dan kun je de tuinbonen en doperwten ook uit de vriezer halen. De asperges moeten wel vers zijn.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />* 1 kg asperges<br />* 1 kg tuinbonen<br />* 1 kg doperwten<br />* 500 gr krieltjes<br />* Olie en azijn<br />* peper en zout</p> <p>Werkwijze:&nbsp;<br />* Schil de asperges en haal het uiteinde eraf. Kook ze even beetgaar en leg ze dan in de grillpan om nog te garen en een mooi streepjespatroon te krijgen.<br />* Dop de tuinbonen en de erwten. Kook ze een paar minuten tot ze gaar zijn. Niet te lang koken, dan worden ze echt minder lekker<br />* Dubbeldop de tuinbonen dan. Dat betekend dat je het grijsgroene vliesje eraf haalt. Dit is niet perse nodig, maar dit maakt de salade wel veel verfijnder.&nbsp;<br />* Boen de krieltjes schoon en stoom ze gaar.<br />* Maak van 3 el olie, 1 el azijn, peper en zout een dressing.&nbsp;<br />* Giet dit over de ingredienten en schep ze voorzichtig door elkaar.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>

Griekse salade

<p>Dit is een gouwe ouwe, die ik tot mijn eigen verbazing niet op de website had staan. Ik maak hem al zo lang, dat ik het gewoon vind. Het is een heerlijke salade voor een mooie zomerdag. Beetje brood er bij en klaar is kees. Je kunt hem ook als bijgerecht geven.&nbsp;<br />Voorwaarde is dat je goede ingredienten hebt. Zorg dat de tomaten rijp en zoet zijn. Ik heb goede ervaringen met de Tasty Tom van de Albert Heijn. Slechte producten verpesten de salade.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 2 personen:<br />* 4 rijpe tomaten<br />* 1 rode paprika<br />* 1 komkommer<br />* royale handvol zwarte olijven<br />* 1 rode ui<br />* 1 stuk feta van 200 gram<br />* goede olijfolie<br />* beetje oregano</p> <p>Werkwijze:<br />* Schil de komkommer en snij hem in de lengte doormidden. Haal met een theelepel de zaadjes eruit. Snij de komkommer in plakjes van een halve centimeter<br />* Was de tomaten en snij ze in partjes<br />* Schil de rode ui en snij hem in zeer dunne ringen<br />* Snij de paprika doormidden, haal de zaadjes eruit en was de paprika. Snij hem in blokjes<br />* Snij de feta in blokjes of reepjes<br />* Schik alle ingredienten op twee borden<br />* Strooi er een klein beetje oregano op.<br />* Maal er zout en peper over heen<br />* Sprenkel olijfolie naar smaak erover.&nbsp;</p>

Zomerse groentesalade met boekweit en Halloumi

<p>Laat voor deze salade vooral je fantasie werken. Je kunt hier ook heel goed allerlei restjes in verwerken. In plaats van boekweit kun je ook rijst of gort nemen. Of probeer het eens met aardappels of brood. Kortom: variatie genoeg mogelijk</p> <p>Ingredienten voor 4 personen.&nbsp;</p> <ul> <li>150 gr boekweit</li> <li>300 gr spercieboontjes</li> <li>1/2 bloemkool</li> <li>250 gr groene asperges</li> <li>200 gr tuinboontjes ( kan diepvries zijn)</li> <li>200 gr doperwten ( kan diepvries zijn)</li> <li>1 bosje radijs</li> <li>2 kleine kropjes romaine sla&nbsp;</li> <li>2 pakjes Halloumi kaas</li> <li>6 el olijfolie</li> <li>3 el azijn</li> <li>peper en zout</li> </ul> <p>Werkwijze:&nbsp;</p> <ul> <li>Kook de boekwijt in 450 cl kokend water. Roer niet, dan wordt het een brij; je wilt boekweit met nog een "bite"</li> <li>Verwarm de oven voor op 200 gr.&nbsp;</li> <li>punt de spercieboontjes en kook ze gaar</li> <li>haal de van de asperges de onderkant af, schil de onderkant en grill ze in de grillpan</li> <li>snij de bloemkool in kleine roosjes en laat in de oven gaar worden in een half uur.&nbsp;</li> <li>haal de radijsjes af en snij ze in plakjes</li> <li>haal de buitenste blaadjes van de sla, was ze en snij ze in door midden; grill de sla in de grillpan</li> <li>stoom de tuinboontjes en de doperwtjes gaar.&nbsp;</li> <li>maak een dressing van de olie, azijn, peper en zout</li> <li>meng alle groentes en de boekweit door elkaar met de dressing</li> <li>Verhit de grillpan nogmaals. Snij de Halloumi in plakken en grill ze in een hete pan. Leg ze op de salade.&nbsp;</li> </ul>

Vegetarische noedelsalade

<p>Deze salade heb ik gemaakt met tofu en ei. Als je een verstokte carnivoor bent, kun je die vervangen door kip of zalm. Toch wil ik adviseren om eens met tofu te proberen; zo smaakt ie heerlijk.&nbsp;</p> <p>Ingredienten voor 2 personen:<br />1 blokje tofu van 250 gram<br />2 eieren<br />250 gr sperieboontjes<br />250 gr verschillende soorten sla<br />150 gr (boekweit) noedels<br />+/- 5 takjes munt<br />1 rode peper<br />5 lenteuitjes<br />vingerkootje gember<br />1 el olie<br />1 el zoute ketjap<br />1/2- 1 el citroensap<br />zout</p> <p>&nbsp;</p> <p>Voor de marinade:<br />2 el zoute ketjap<br />1/2 tl cayennepeper<br />1 tl 5 kruidenpoeder</p> <p>Werkwijze:<br />Snij de tahoe doormidden, zodat je 2 plakken krijgt; snij deze plakken in royale repen. Meng de ingredienten voor de marinade door elkaar en zet de tofu in de marinade.&nbsp;<br />Punt de boontjes en kook ze gaar.&nbsp;<br />Maak de dressing: Snipper de pepertjes. Laat de pitjes weg als je het niet te pittig wilt hebben. Schil de gember en rasp fijn. Vermeng deze kruiden met zout, olie en citroensap. Snij de onderkant af van de lenteui, was ze en snij in ringen. Voeg bij de dressing.&nbsp;<br />Verwarm de grillplaat tot erg heet. Leg daar de tofu op en grill ze aan alle kanten tot ze een mooi streepje hebben.&nbsp;<br />Kook de eieren gaar.&nbsp;<br />Snij de munt fijn<br />Was de sla, droog ze goed en hou nog even apart.&nbsp;<br />Kook de noedels; als ze gaar zijn, spoel dan af onder de koude kraan<br />Als de boontjes gaar zijn, giet ze dan af, en doe ze bij de dressing.&nbsp;<br />Laat afkoelen voor je de sla en de munt erbij doet.&nbsp;<br />Schep op een bord, verdeel dan de noedels over de borden.&nbsp;<br />Leg de tofu en de eieren erbij. Besprenkel eventueel met nog wat zoute ketjap.&nbsp;</p>

Aardappelsalade

<p>De bekenste aardappelsalade is de variant met mayonaise en zure room. Ik vind mijn&nbsp;variant lekkerder. Ik kan je niet de precieze hoeveelheid olijfolie voorschrijven, want dat hangt af van de aardappel die je gebruikt. De ene aardappel neemt meer olie op dan de andere.</p> <p>Ingredienten:<br />1 kg aardappelen<br />1 bosje lenteui<br />olijfolie (+/- 50 ml)<br />peper en zout</p> <p>Werkwijze:<br />Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook of stoom ze gaar met zout. <br />Verwijder de wortels van de lenteui en was ze onder de kraan. Snij dan de lenteui in dunne ringetjes.<br />Als de aardappelen gaar zijn, doe er dan een royale scheut olijfolie door, doe er de lenteui en peper en eventueel nog wat zout door. <br />De aardappelsalade moet mooi smeuig zijn, maar niet druipen van het vet. <br />Laat afkoelen.</p>

Eenvoudige driekleuren salade

<p>Voor de vegetarische variant kun je gewoon de ham vervangen door snippers geschaafde oude kaas. Het gaat erom dat het een zoute toets geeft. <br />Deze salade is heerlijk als luch of als voorgerecht.</p> <p>Ingredienten voor 4 personen:<br />sla<br />bol mozzarella<br />advocado<br />6 tomaten<br />4 plakken ham ( serrano of parmaham)<br />olie en azijn<br />peper en zout<br />mosterd</p> <p>Werkwijze:<br />Zet de oven aan op 200 gr. Snij de tomaten doormidden, bestrooi ze met zout en leg ze met het snijvlak naar boven in een ovenschaal. Rooster ze in de oven tot ze mooi bruin zijn aan de bovenkant. <br />Schik de sla 4 borden. Snij de mozzarella in plakken en verdeel die over de borden. Schil de avocado, snij in plakjes&nbsp;en besprenkel ze met een beetje azijn, om bruin kleuren te voorkomen. Verdeel de avocado, de tomaten en de ham ( of kaas ) over de borden. <br />Klop een dressing van 1 tl mosterd, 2 el olie en 1/2 el azijn, peper en zout. Sprenkel dit over de salade.</p>

Kleurige salade met granaatappel

<p>Dit is een salade met geroosterde groenten. De granaatappel geeft het een frisse toets en een lekker bite.</p> <p>Tip voor de granaatappel: snij hem horizontaal doormidden. Leg met de snijkant op je hand en klop op de buitenkant met een pollepel. Zo rollen de pitten in je hand. Eventuele witte stukjes die meekomen vis je er zo uit. Die kun je niet eten, die zijn bitter.</p> <p>Ingredienten voor 2 personen:<br />1/2 pompoen<br />1 venkel<br />1 granaatappel<br />2 handenvol ruccola<br />olijfolie<br />citroensap<br />peper en zout</p> <p>Werkwijze:<br />Schil de pompoen en snij hem in dunne plakken. Grill deze plakken in de grillpan tot ze gaar zijn. Hiervoor moet je de pan op een niet&nbsp; te hoog vuur zetten, anders verbrandt de groente voor ze gaar is. <br />Snij de venkel doormidden en dan in vieren. Haal het harde hart eruit en snij de venkel in plakken in de lengte. Grill deze ook in de pan tot ze gaar zijn. <br />Haal de pitten uit de granaatappel. <br />Schep alle groenten door elkaar met olie en citroensap, peper en zout.</p>

Winterse salade met selderij

<p>Dit is een echte winterse salade. HIj is lekker, eenvoudig en goedkoop.</p> <p>Ingredienten voor 2 personen:<br />1/3 selderijknol<br />1 appel<br />50 gr. pijnboompitten<br />1/2 el ( magere) mayonaise<br />1 el yoghurt of biogarde<br />1/2 tl citroensap<br />peper en zout</p> <p>Werkwijze:<br />Schil de selderijknol en snij hem in dunne reepjes. Stoom of kook 5 minuten tot beetgaar. Laat afkoelen en uitstomen. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij deze in dezelfde reepjes als de selderij. Hussel hier de citroensap door om verkleuring tegen te gaan. <br />Rooster de pijnboompitten. Maak een dressing van de mayonaise,&nbsp; yoghurt, peper en zout. Roer alles door elkaar.</p>

Courgettesalade

<p>Dit gerecht moet je een dag van te voren maken zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Het is een heerlijke manier om courgettes te eten. Als je het recept leest, lijkt het niet zo bijzonder, maar de smaak is verrassend lekker.<br /><br />Ingredi&euml;nten:<br />3 kleine courgettes<br />1 eetl balsamicoazijn<br />3 eetl olijfolie<br />+/- 10 muntblaadjes<br />peper en zout<br /><br />Werkwijze:<br />Snij de courgettes in schuine plakken en grill ze vervolgens in de grillpan. Snij de munt heel fijn en roer samen met peper en zout goed door de olie en azijn. Het liefst doe je dit in een oude jampot en schud je alles goed door elkaar. Voeg dit bij de nog warme courgettes en schud alles door elkaar. Liever niet roeren, dan beschadig je gemakkelijk de groente. Als het is afgekoeld zet het dan een nacht in de koelkast. Haal minstens een uur voor gebruik uit de koelkast.</p>

Salades met asperges

<p>Kijk voor dit recept onder groente: Asperges: heel veel recepten.</p>

Zomerse maaltijdsalade met gegrilde groenten

<p>Dit is weer zo'n salade waar je goed mee kunt varieren. In het voorjaar kun je er asperges bij doen, nu is het tijd voor sperzieboontjes. Vooral de gegrilde citroenen geven er een heerlijke twist aan. <br /><br />Ingredienten voor 2 personen: <br />100 gr peultjes<br />1 courgette<br />1 blikje bonen ( witte, borlotti, flageolets; wat je het lekkerst vindt)<br />3 ons spercieboontjes<br />4 lenteuitjes<br />2 eieren<br />1 citroen<br />olijfolie<br />peper en zout<br /><br />Werkwijze: <br />Punt de boontjes en kook ze gaar in 20 minuten. Snij de courgette in de lengte door de helft. Snij de helften in de lengte in 6 repen ( meer of minder hangt af van de dikte van de courgette). Verhit de grillpan en grill de repen aan alle kanten. <br />Snij de citroenen in 8 stukjes en grill deze ook. <br />Punt de peultjes en ontdoe ze van eventuele draden. Kook ze beetgaar in 8 minuten. Doe de boontjes en peultjes nog even in de hete grillpan zodat ze een mooi grillstreepje krijgen. <br />Snij de lenteuitjes in hele dunne ringetjes. <br />Laat de bonen uit blik uitlekken. Meng alles door elkaar, maar hou de citroen apart. Maal er zout en peper over en schenk er olijfolie over <br />Verdeel in porties op een bord en schik er de gegrilde citroenen bij. <br />Serveer met brood.</p>

Bietensalade

<p>Het is niet echt seizoen, maar ik krijg nog steeds bietjes in mijn groentepakket. Dit is een heerlijk recept. Lekker op een warme zomeravond .<br /><br />Neem hiervoor een niet te dure balsamico. Dat is zonde, want je kookt erin en gooit het weg. Echter, als je de bietjes kookt met gewone azijn, dan wordt het veel te zuur. <br /><br />Ingredi&euml;nten:<br />+/-600 gr bietjes<br />1 ons feta<br />50 gr pijnboompitten<br />2 grapefruits<br />royale scheut balsamico. <br />olijfolie<br />peper en zout. <br /><br />Werkwijze:<br />Verwarm de oven voor op 180 gr. Schil de bietjes en snij ze in blokjes. Vouw zo'n 150 tot 200 cm aluminiumfolie dubbel. Leg op een helft de bietjes met een ruime eetlepel balsamico azijn. Vouw dan de folie nog een keer dubbel en vouw de randen een paar keer goed om, zodat er een zak ontstaat. Leg die in de oven. Afhankelijk van de maat van de bietjesblokjes ongeveer 45 tot 60 minuten in de oven. Haal ze er dan uit en laat afkoelen. Rooster de pijnboompitten.<br />Snij van de grapefruits de onder en bovenkant. Zet neer op de snijplank en snijdt de schil er af tot en met het witte. Pak de grapefruit in je hand en snij met een scherp mes de partjes tussen de velletjes vandaan. Het is een lastig karweitje, maar als je wat ervaring hebt, is het lekker om zo de grapefruit in de salade te hebben. Je hebt zo helemaal geen taaie velletjes. Snij de feta in kleine blokjes en meng alles door elkaar met een scheutje olijfolie, peper en zout.</p>

Verrassende bloemkoolsalade

<p>Bloemkool heeft een wat saaie uitstraling. Dit recept doet deze uitstraling helemaal verbleken. Dit is een heerlijke, vegetarische maaltijd salade. Lekker, verrassend en heerlijk voor een zomeravond in de tuin of op je balkon. Nog lekkerder met een koel glas cava of witte wijn. <br /><br />Ingredi&euml;nten:<br />1 bloemkool<br />1 rode ui<br />5 zongedroogde tomaten<br />handvol zwarte olijven<br />handvol groene olijven<br />1 ons pijnboompitten<br />3 aardappelen<br />2 eieren<br />2 el kappertjes<br />3 el olijolie<br />1 el citroensap<br />tl mosterd<br />peper en zout<br /><br />Werkwijze:<br />Snij de bloemkool in kleine roosjes en kook ze beetgaar. Schil de aardappelen snij ze in partjes en kook ze gaar. Kook de eieren . Maak een dressing van de olie, citroensap, mosterd, peper en zout. Snij de olijven grof, snipper de ui fijn, snij de tomaten fijn, hak de kappertjes en rooster de pijnboompitten in een droge pan. Roer de bloemkool en aarappel nog warm door de dressing, dan wordt nemen ze de smaken goed op. Roer er dan alle ingredi&euml;nten door. <br />Proef, voeg eventueel nog wat peper, zout of citroensap toe.</p>

Groene maaltijdslade

<p>Ook al wil het niet echt zomeren, ik heb toch behoefte aan licht eten. Ik ben de zware winterkost zat, en het saaie weer ook. Het wordt tijd om lekker buiten te zitten met een lichte salade en een lekker glaasje gekoelde witte wijn. <br /><br />Ingredi&euml;nten:<br />1 bosje groene asperges<br />1 courgette<br />250 gr gedopte tuinbonen ( diepvries kan prima )<br />stronkje broccoli<br />4 eieren<br />peper en zout<br />olie en azijn<br /><br />Werkwijze:<br />Maak een vinaigrette van 3 delen olie, 1 deel azijn, peper en zout. Schudt telkens als er een groente klaar is deze door de vinaigrette. Als de groenten nog warm zijn nemen ze de smaken van de vinaigrette gemakkelijker op. <br />Snij de broccoli in roosjes en stoom ze gaar. Snij de onderkant van de asperges en schil de onderste 5 cm. Stoom ze gaar. Stoom de tuinbonen gaar.<br />Verhit de grillpan en snij de courgette in plakjes. Grill de courgette. Kook de eieren en snij in vieren. Doe dit door de salade.<br /><br />Voor gevorderden: maak dit eens met gepocheerde eieren. <br /><br />Als je wat over houdt, neem je dit de volgende dag mee als lunch.</p>

Zomerse salade met garnalen

<p>Deze salade is easy peasy en erg lekker. Ik gebruik hiervoor de roerbakgarnalen van de Jumbo, daar zijn de darmkanalen al uit gehaald, je hoeft ze dan alleen nog maar te bakken.</p> <p>Ingredi&euml;nten voor 2 personen:<br />300 gr grote garnalen<br />2 teentjes knoflook<br />2 grapefruits<br />1 avocado<br />1 rode ui<br />1 rode peper<br />100 gr zwarte olijven<br />4 ansjovisjes, in kleine stukjes<br />100 gr sla<br />scheutje olie<br /><br />Werkwijze:<br />Als de garnalen nog een darmkanaal hebben, haal ze er dan uit. <br />Bak de garnalen samen met de knoflook tot ze gaar zijn en laat afkoelen.<br />Snij de uiteinden van de grapefruits en snij dan de schil er royaal af, zodat er geen wit meer op zit. Snij dan met een scherp mes het vruchtvlees tussen de velletjes weg. Vang het sap op, dat gebruik je weer voor de dressing.<br />Maak een dressing van olie, grapefruitsap, ansjovis, peper en zout. Voeg de avocado , in blokjes gesneden, toe. Snij de ui in dunne halve ringen. Haal de pitten uit de olijven en haal de pitjes uit de peper en snij deze in ringen. Meng alle ingredi&euml;nten door elkaar.</p>

Salade met winterpostelein

<p>Vandaag kwam mijn groentepakket en daar zat winterpostelein in en kastanjechampignons. Ik heb het geheel maar eens tot een salade verwerkt en het geheel was lekker. <br /><br />Ingredienten:<br />portie winterpostelein<br />portie kastanjechampignons<br />1 ui<br />3 eieren<br />royale hand cashewnoten<br />zout en peper<br />olijfolie en balsamicoazijn<br /><br />Werkwijze:<br />Was de postelein en maak droog, het liefst in een slacentrifuge. <br />Schil de winterpeen en rasp hem grof. <br />Kook de eieren en pel ze. Snij de eieren in grove stukken<br />Snipper de ui fijn en bak hem zachtjes aan tot hij glazig is. Doe dan de schoongeborstelde champignons erbij met wat zout. Bak tot ze gaar zijn en het vocht is verdampt. <br />Maak een dressing van de olie, azijn, peper en zout. Schep hier alle ingredienten door.</p>

Lauwwarme salade met aardpeer en linzen

<p>Omdat ik elke week een groente- en fruitpakket krijg, moet ik soms koken met ongewone ingredienten. Deze week zat er onder andere aardpeer (topinamboer) in het pakket. Herman is hier niet zo dol op, dus een extra uitdaging om er wat lekkers van te maken. In hetzelfde pakket zat ook een doosje kastanjechampignons. Dit leek mij een goede combinatie. <br /><br />Voor de vleeseters: gebruik een dikke plak parmaham, in blokjes gesneden<br />Voor de vegetariers: gebruik blokjes fetakaas<br /><br />Tip 1: ik schil de aardperen niet. Doe je dat wel, doe ze dan direkt na het schillen in water met citroensap, anders worden ze bruin.<br />Tip 2: Let goed op de garing. Als de aardperen te gaar worden, dan worden ze pulp en dat geeft geen fijn mondgevoel.<br /><br />Ingredienten:<br />+/- 500 gr aardperen<br />250 gr bruine linzen (liefst puy linzen)<br />bakje kastanjechampignons<br />1 ui, fijngesnipperd<br />1 teen knoflook, in plakjes gesneden<br />100 gr parmaham, in blokjes (of 100 gr fetakaas in blokjes)<br />olie<br />peper, zout<br /><br />Werkwijze:<br />Maak de champignons schoon en snij ze in halven<br />Borstel de aardperen goed af en snij ze in dikke plakken van +/- 2 cm<br />Zet de linzen op te koken met zout of bouillon<br /><br />Doe in een grote koekenpan een scheut olie bak hierin de champignons met royaal zout. Als ze klaar zijn, leg ze dan apart. Doe weer een scheutje olie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de aardpeer toe en laat dit garen. Schep af en toe om. Voeg na 15 minuten de gebakken champignons en ham / of fetakaas toe. Laat dit mee warm worden. <br /><br />Check ondertussen de garing van de linzen. Dit komt precies!!!. Ze moeten net gaar zijn, maar niet te gaar. Een beetje bite geeft een goed mondgevoel. <br /><br />Schud alles goed doorelkaar en geef er een groene salade bij. <br />Lekker met een stevige, aardse rode wijn.</p>

Salade van rode biet met gepofte wortel en forel

<p>Dit is een voorgerechtje, lekker met een stukje gegrild brood. <br />Dit recept ontstond bij toeval omdat ik de groenten over had van mijn groente pakket. De smaken komen goed samen: het zoete van de gepofte wortel, het rinse van de balsamico in de biet en dan het zoute, rokerige van de forel. <br /><br />Ingredienten: <br />3 (ongekookte) rode bieten<br />3 kleine winterwortels. <br />125-150 gr gerookte forelfilet<br />0.5 rode ui. <br />1.5 eetl. balsamicoazijn<br />peper en zout<br />olijfolie<br />tl. mosterd, <br /><br />Bereiding: <br />Verwarm de oven voor op 200 gr. <br />Vouw van een dubbele laag aluminiumfolie een zak om de rode bieten in te koken.<br />Schil de rode biet en snij ze in kleine blokjes van een halve centimeter. Doe ze in de aluminiumzak en doe er een eetlepel balsamicoazijn bij. Vouw de zak goed dicht en leg hem40 minuten in de oven. Zo stoomt de biet gaar in de balsamico en neemt hij deze helemaal op. <br />Schil de winterwortels en wikkel ze in alufolie. Leg ongeveer 30-40 minuten in de oven om te poffen. Het hangt een beetje van de dikte af hoe lang het moet. Je kunt even prikken in de peen en als hij nog niet gaar is, wikkel je hem opnieuw in folie en leg je hem nog even in de oven. <br />Als de wortel gaar is snij je deze ook in blokjes van een halve centimeter. Snij de forel in kleine blokjes en snipper de halve uit ragfijn. <br />Meng een eetlepel olijfolie met de mosterd en de halve eetlepel balsamicoazijn. Voeg peper en zout naar smaak toe en roer er alle ingredienten door. Even een uurtje laten staan buiten de koelkast om alle smaken te laten intrekken. Eet op kamertemperatuur. Als het te koud is, komen de smaken niet goed tot hun recht.<br />Als je het van te voren maakt, haal dan een uur voor het serveren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.</p>

Zomerse maaltijdsalade

<p>In de zomer van 2011 waren we op vakantie in de Langedoc, een prachtige streek. Ook een wijnstreek. Jullie kennen me, ik heb hier uitgebreid van genoten. Ze hebben daar de Blanquette, de streekvariant op de champagne. Heerlijk!!! Voor 5-7 euro heb je daar een heerlijke fles bubbels. Die heb ik goed geproefd in allerlei varianten. Om dit wat te compenseren heb ik veel salades gegeten. Deze wil ik met je delen omdat ik hem zelf erg lekker vond. Het is een variant op het klassieke italiaanse voorgerecht met meloen en parmaham. Verzin vooral je eigen variant erop.<br /><br />Ingredienten:<br />( Cantaloupe) meloen<br />serrano- of parmaham<br />sla<br />avocado<br />blikje flageoletbonen ( of variant )<br />handvol sperciebonen<br />radijs<br />citroensap<br />olie<br />peper en zout<br /><br />Werkwijze:<br />Haal de puntjes van de sperciebonen en kook ze in gezouten water beetgaar. Leg de slablaadjes op een bord. Snij de meloen doormidden, haal de pitten eruit en snij de meloen in punten. Schil ze en schik ze op de borden. Snij de avocado doormidden, haal de pit eruit en de schil eraf. Snij hier ook punten van en besprenkel ze met citroensap om verkleuren te voorkomen. Schik de schijfjes ook op het bord. Doe de rest van de ingredienten op het bord en besprenkel met olijfolie en citroensap.<br /><br />Lekker met brood.</p>

Aubergine en courgette salade

<p>Dit is ook &eacute;&eacute;n van mijn favorieten. Een simpele salade waar je goed vol van wordt. Je kunt hem gemakkelijk een dag van te voren maken, daar wordt hij alleen maar lekkerder van. Ik voeg nu tuinbonen toe, omdat ze er nu volop zijn. De moderne trend is om tuinbonen te dubbeldoppen en ik heb dit ook gedaan. Maar ik ben er mee gestopt toen ik bedacht dat je zo heel veel gezonde delen van de groente weggooit en dat vind ik zonde. Zoek kleine courgettes uit, die zijn veel lekkerder! De grote zijn sponzig en smakeloos.<br /><br />Zoals ik bij bijna alle recepten zeg: laat ook hier je fantasie werken en voeg toe wat je lekker lijkt.<br /><br />Ingredienten:<br />2 courgettes<br />1 aubergine<br />1 pond tuinbonen<br />peper en zout<br />scheutje olijfolie<br /><br />Werkwijze:<br />Dop de tuinbonen, verwijder de "neusjes"en kook ze ongeveer7 minuten tot ze gaar zijn. Doe in een vergiet.<br />Was de aubergine en courgette en snij ze in plakken. Verhit de grillpan en grill hier de plakken om en om in. Doe de groenten dan in een schaal met de olie, peper en zout en schep door. Laat zeker 2 uur staan voor het serveren, dan kunnen alle smaken goed intrekken.</p>

Lauwwarme oosterse salade

<p>Voor dit recept is het belangrijk dat je alle ingredienten goed voorbereid, want je moet op het laatste moment veel tegelijk doen.<br />Natuurlijk kun je deze salade aanpassen naar je eigen smaak. Experimenteer eens met andere groenten, of gebruik in plaats van vlees tahoe of kip. Ook hierbij is er weer veel variatie mogelijk.<br /><br />Ingredi&euml;nten:<br />+/- 250 gr entrecote<br />1 rode peper, in dunne ringetjes gesneden<br />1 vingerkootje verse gemberwortel, in luciferdunne reepjes<br />&frac12; chinese kool<br />stronkje broccoli<br />paksoi<br />125 gr noedels<br />scheutje sesamolie<br /><br />Ingredi&euml;nten voor de marinade<br />1 el zoute sojasaus<br />1 tl sesamolie<br />1 tl citroensap<br />2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd<br />peper en zout<br />1 vingerkootje verse gemberwortel, geraspt<br /><br />Maak eerst de marinade: meng hiervoor de sojasaus, citroensap en sesamolie door elkaar. Voeg hieraan de knoflook aan toe met de gemberwortel en peper en zout. Snij de entrecote in dunne plakjes en roer deze door de marinade. Laat dit minstens een uur staan, langer is beter.<br /><br />Snij de broccoli in roosjes en stoom deze in 7 minuten gaar. Haal uit de pan en laat afkoelen. Snij de chinese kool en de paksoi in dunne reepjes . Doe hier de gemberwortel en de rode peper door. Als je het niet te scherp wilt maken, verwijder dan de zaadjes uit de peper. ( Dit doe je door de bovenkant er af te snijden en dan de peper met de opening naar beneden in je handpalmen te rollen, dan vallen de zaadjes eruit). Kook de noedels in ruim water met zout gaar. Terwijl dit staat te koken haal je de entrecote uit de marinade en roerbak dit in een droge pan tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt.<br />Giet de noedels af en schud ze even door met een scheutje sesamolie. Hussel alle ingredi&euml;nten door elkaar.</p>

Ellen's witlofsalade

<p>Het recept van deze witlofsalade heb ik van mijn vriendin Ellen. Ik maak hem al jaren en hij verveelt mij nog steeds niet. Hij is heerlijk met bijvoorbeeld kip en brood.<br /><br />Ingredi&euml;nten:<br /><br />3-4 stronkjes witlof<br />klein potje rode bietjes (verse is nog lekkerder)<br />3 gekookte eieren<br />stukje kaas in blokjes<br />gesnipperd uitje<br />peper en zout<br />light mayonaise<br /><br />Snij de witlof doormidden en verwijder het bittere hart en de onderste stronk<br />Snij in stukjes en was ze.<br />Doe alle ingredi&euml;nten in een schaal en hussel door elkaar.</p>

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

04.04 | 23:10

Top! Wat een fijn compliment. Dank je wel. Als je nog vragen hebt over een recept, of tips wilt, dan hoor ik het graag.

...
04.04 | 22:44

De pasta met olijven gemaakt, was heerlijk!
Voor herhaling vatbaar, ik ga hem delen!

...
02.12 | 17:09

Dag Aart, wat een mooi compliment! Dank je. De tzaziki kun je vinden onder sauzen en sausjes. Ik ben benieuwd of je hem nog net zo lekker vindt. Groet,

...
01.12 | 22:05

Met bewondering je site bekeken 😀... vroeger heb je ooit tzatziki gemaakt voor een bbq. De lekkerste ooit. Waar bestond dat destijd uit? Hartelijke groet, Aart

...
Je vindt deze pagina leuk