Zoet/Na

Tiramisu met limoncello

TIP: Ik maak Tiramisu altijd met opgeklopt eiwit om het luchtiger te maken. Daarvoor koop ik altijd een flesje gepasteuriseerd eiwit. Dan kun je dit toetje ook gewoon serveren aan ouderen en andere kwetsbaren. Bovendien voorkomt het dat je zelf ook ziek wordt door een salmonella.

Ingedienten  voor 9-12 porties:

  • 2 pakjes lange vingers
  • 500 gr mascarpone
  • 200-250 gr. eiwitten ( ongeveer van 4-5 eieren)
  • limoncello
  • snuf zout
  • 3 el poedersuiker

Werkwijze: 

  • Bekleed een ovenschaal van ongeveer 30 bij 30 met plastic folie
  • Klop de eiwitten stijf met een snuf zout
  • Klop de mascarpone luchtig met de suiker
  • Spatel de eiwitten door de mascarpone
  • leg een laagje mascarpone onder in de met folie belegde schaal
  • schenk een royale scheut limoncello in een schaaltje
  • haal de lange vingers aan beide kanten door de limoncello
  • leg een laagje met limoncello doordrenkte lange vingers op de mascarpone laag
  • Herhaal dit tot de mascarpone op is.
  • Eindig met een laagje lange vingers

 

  • Laat zeker 6 uur in de koelkast opstijven, een dag mag ook
  • Zet een bord of schaal op de schaal, keer om en stort zo de Tiramisu op het bord of schaal
  • Snij hem in vierkante porties en serveer

Christmaspudding de moderne variant*

Een smakelijke, maar lichtere variant 

Ingredienten:
* 1 kg gedroogde vruchten. Ik doe er oa door: vijgen, abrikozen, krenten en rozijnen. Maar dadels, appeltjes, kan ook goed
* 150 gr stemgember, fijngehakt
* 10 el zoete wijn of sherry
* 1 tl vijfkruiden poeder
* 1/2 tl nootmuskaat
* 1 tl kardamon
* 2 tl kaneel
* schil van 1 sinaasappel, geraspt
* schil van 1 citroen, geraspt
* 75 gr gemengde noten, gehakt
* 200 gr basterdsuiker
* 250 gr. bloem
* 5 eieren
* 250 gr roomboter, op kamertemperatuur
* 2 el honing

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 150 gr C of 125 gr. C bij hete lucht oven


* Hak de gedroogde vruchten in kleine stukjes en roer hier de kruiden en zoete wijn  door
* Maak in de mixer of keukenmachine een beslag van de bloem, zachte boter, honing, basterdsuiker en eieren. 
* Meng dit beslag  met de noten door de gedroogde vruchten
* Doe bakpapier in de puddingvorm(en) en giet het beslag er in
* Dek af met bakpapier of aluminiumfolie en sluit dit goed af met een touwtje

* Bak 3 tot 3.5 uur in de oven tot een prikker die je erin steekt er droog uitkomt

Als je een variant wilt maken voor volwassenen, kun je 2 kleinere maken. Dan kies je er een uit, die je regelmatig " voedt" met een scheutje zoete wijn of sherry

 

Christmaspudding de ouderwetse variant

Als het halverwege oktober is, begint het bij mij al wat te kriebelen. Het is dan de hoogste tijd om een Christmaspudding te maken. Voor de mensen die niet bekend zijn met deze oer- Engelse traditie: nee , het bederft niet. Met deze pudding geldt juist: hoe langer hij staat hoe lekkerder hij wordt.
Veel mensen denken dat het heel moeilijk is en ook nog eens veel werk is. Dit is niet waar. Het maken van de pudding zelf neemt niet veel meer dan drie kwartier. in beslag. Dan moet hij 7-8 uur koken. Je moet gewoon thuis zijn en af en toe het waterpeil in de pan even controleren. Echt iets voor een (verregende) zondag dus. En die hebben we eind oktober altijd genoeg.
Je kunt wel met 25 mensen eten van deze pudding, of er gewoon lekker lang mee doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de pudding in kleinere bakjes te maken. Dan kun je de kooktijd ook verminderen met 2 uur.
Wil je het serveren echt spektaculair maken, doe dan wat brandy in een soeplepel, verwarm dit boven de gasvlam en laat dit mengsel branden. Giet het dan al brandende over de pudding. Vergeet niet om eerst je afzuigkap uit te doen!!!!!.

 

Er zit in totaal 700 gr gedroogde zuidvruchten in. In dit recept staan krenten en rozijnen. In de praktijk doe ik er veel meer in. Bijvoorbeeld: dadels, vijgen, abrikozen ect. Als je maar in totaal 700 gr gebruikt. Laat dus vooral je fantasie werken, of gebruik de restjes die je hebt. 

Ingrediënten:
200 g rozijnen
250 g krenten
250 g blanke rozijnen
300 g boter ( zacht )
1/2 casino witbrood (  of 200 gram paneermeel )
schil van 1 sinaasappel, schoongeboend en geraspt
sap van 1 sinaasappel
100 gr fijngehakte (blanke) amandelen
75 g bloem
150 ml brandy
3 eieren
schil van 1 citroen, geraspt
sap van 1 citroen
1/4 bol nootmuskaat, geraspt
3 tl kaneel

40 gr bruine basterdsuiker.
(optioneel) 6-8 bolletjes stemgember, zeer fijn gehakt.

Materialen:
puddingvorm / schaal.(inhoud minimaal 1,5 liter)
grote pan waar de puddingvorm in past
bakpapier

Bereiden:
Laat ongeveer 9 plakjes van het brood drogen in de oven op 50 gr. Celsius. Verkruimel dan heel fijn, het liefst in de keukenmachine. Weeg dan 200 gr. broodkruim af, dit is de hoeveelheid die je gebruikt in de pudding. Zorg dat de boter zacht is, eventueel kun je dit doen door hem in de magnetron op de ontdooistand te doen. Doe alle ingrediënten samen in een grote kom en roer dit goed door elkaar tot een glad geheel. Knip een stuk bakpapier in de vorm van de bodem van de puddingschaal. Dit voorkomt dat het mengsel blijft plakken. Doe dan het mengsel in de puddingvorm. Dek de vorm af met bakpapier en bind het geheel goed dicht met (keuken)touw.

Breng in de grote pan een laagje water aan de kook, zet daar dan de puddingvorm in. De puddingvorm moet zeker half onder water staan. Laat de pudding zo 8 uur koken op een laag pitje. Denk er aan dat je af en toe kijkt of er nog genoeg water in de pan staat. Eventueel het water bijvullen. Stort dan de pudding uit de vorm op een bord, laat goed afkoelen. Verpak hem dan lucht- en lichtdicht met aluminiumfolie of in een blik. Bewaar op een koele plaats. In de koelkast is niet nodig, de schuur of garage is prima.

Tips:
1:
Bind ook twee touwtjes vertikaal om de vorm heen, die elkaar aan de bovenkant van de vorm kruisen zodat je de vorm gemakkelijk uit de pan kunt nemen.
2:
Sluit de pan waar de vorm in staat goed af met aluminiumfolie en dan een deksel. Zo verdampt er niet zoveel water en hoef je niet telkens bij te vullen.
3:
Het is goed mogelijk om een deel van de krenten en rozijnen te vervangen door andere gedroogde vruchten.
4:
Het is goed mogelijk om de brandy te vervangen door Cointreau
5:
Het is traditie in Engeland om een muntje te verstoppen in de pudding. Wie dan het muntje krijgt, gaat een voorspoedig jaar tegemoed, volgens de traditie.

Pavlova

Pavlova is een succes desert met weinig moeite en een groot effect. Dit is een zomers recept met fruit. Je kunt ook een winters recept maken door een paar zakjes espressopoeder door het eiwit en de slagroom te kloppen. Gebruik je fantasie bij dit recept. 

Wil je het nog gemakkelijker maken? Bij bijna elke supermarkt kun je tegenwoordig gepasturiseerd eitwit in een flesje kopen. Handig en veilig. 

Ingredienten voor 8 personen ( of minder bij grote eters )
* 5 eiwitten ( of 200 gr eiwit uit een flesje)
* 200 gr suiker
* 2 tl maizena
* 1 tl citroensap
* snuf zout
* 250 ml slagroom
* +/- 500 gr zomerfruit
* poedersuiker

Werkwijze:
* Verwarm de oven voor op 110 graden
* Klop de eiwitten samen met het snufje zout tot stijve pieken, voeg tijdens het kloppen steeds wat suiker toe om dit goed op te lossen in de eiwitten
* Vouw dan met een grote lepel of spatel de maizena en het citroensap erdoor. 
* Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Leg het papier vast met een likje eiwit
* Spreid het eiwit erop uit in een cirkel van ongeveer 25-30 cm.
* Maak een beetje een holletje in het midden. Dit is om later de slagroom en het fruit in te doen.
* Zet dit in de oven op 110 gr Celcius en laat dit 2-2.5 uur staan. 
* Doe de oven uit; laat de ovendeur dicht en laat de Pavlova afkoelen

Voor het serveren: klop de slagroom en was het fruit.Doe eerst de slagroom in de holte, voeg dan het fruit toe. Strooi hierover nog wat poedersuiker. 

Sorbetijs van aardbeien en watermeloen

Een ijsrecept waar je geen ijsmachine voor nodig hebt. Je kunt ook andere fruitsoorten gebruiken. Experimenteer er maar eens mee. Als je een zoetekauw bent, kun je ook meer suiker toevoegen. 
Eten je kinderen mee, dan laat je de alcohol weg

Ingredienten:
* +/- 1 kg watermeloen vruchtvlees 
* +/- 500 gr aardbeien. 
* 4 el limoensap
* 100 gr suiker
* 2 el water
* 5 el wodka of gin

Werkwijze:
Hak het vruchtvlees van de meloen en aardbeien in grove stukken, doe in een vriezer bestendige bak en laat 3 uur lang bevriezen. 

 Ondertussen: zet de suiker met het limoensap, water en wodka op een zacht vuurtje. Los de suiker op en laat afkoelen. 

Haal het bevroren vruchtvlees uit de vriezer en maal dit in de keukenmachine tot pulp samen met het afgekoelde suikermengsel.
Doe weer in een vriezerbak en laat een nacht staan. 

Koffieijs

Dit is het meest eenvoudige ijsrecept.Je hoeft het niet steeds te roeren. Er zit geen water in, dus vormt het ook geen kristallen. 
Het is vijf minuten werk en een nachtje in de vriezer. Dat is alles. 

Ingredienten:
* 0.5 liter slagroom
* 1 blikje gecondenseerde melk
* 3 zakjes esprosso oploskoffie
* 3 el koffielikeur ( kun je weglaten als je kinderen hebt)

Werkwijze: 
Doe alle ingredienten bij elkaar en klop tot het geheel bijna stevig is en lobbig.
Doe dit in een bakje en zet in de vriezer. 
Na 1 nacht is het klaar. 

Je kunt er ook chocolade snippers doordoen, of koekkruimels enzovoorts. Experimenteer vooral. 
Fruit werkt niet, omdat de slagroom gaat schiften van de fruitzuren. 

Ricotta taart

Voor de bodem:
* 90 gr bloem
* 1/2 tl zout
* 35 gr ricotta
* 35 gr zachte boter
* 75 gr poedersuiker

Voor de vulling:
* 350 gr ricotta
* 75 gr poedersuiker
* 2 eieren
* 20 gr bloem
* snufje zout
* 1 el citroensap
* 1 vanillestokje

Voor de afwerking:
aardbeien of ander fruit.

Werkwijze:

Gebruik een kleine taartvorm van 16 cm

De bodem:
Verwarm de oven op 225 gr. Meng alle ingrediënten voor de bodem met een eukenmahine of met de hand tot een homogeen mengsel.
Vet de bakvorm in met boter en bestrooi met bloem
Verdeel het mengsel over de bodem en druk goed aan.

De vulling:
Meng de ingrediënten voor de vulling en klop tot een gladde massa.
Giet de vulling op de taartbodem

Bak de taart in 15-20 minuten gaar.

Koffiecaramel

Mierzoet, maar bijzonder lekker. Wat het juist een beetje bijzonder maakt is het toegevoegde zout. Dat maakt het net even spannend. Je moet wel secuur werken en echt een thermometer gebruiken. Deze zijn voor een paar euro te koop bij de Ikea; je kunt ze ook tegelijk gebruiken als kookwekker. Dus best een handige investering. Ik gebruik een flexibele spatel van kunststof. Dat is handiger dan een houten of metalen lepel.
Succes.

Ingredienten voor 25-30 stuks:
1 blikje gecondenseerde melk
350 gr suiker
3 kopjes espresso of 3 zakjes oplos espresso
3 tl grof zout

Werkwijze:
Kook de espresso in tot 2 el koffie; werk je met de zakjes espresso, los ze dan op in 2 el water.
Bekleed een schaal van +/- 25 bij 25 met bakpapier.
Doe de gecondeseerde melk samen met de suiker in een pan en verwarm tot minimaal 115 graden Celcius. Roer af en toe goed door en zorg dat je de gecarameliseerde suiker van de bodem losmaakt. Als de vloeistof de goede temperatuur heeft bereikt moet het een gouden kleur hebben van de gecarameliseerde suiker. Is het nog te licht, laat dan nog even opstaan. Blijf er wel bij, want nu verbrandt de suiker heel snel.
Haal van het vuur en roer er de espresso door. Roer dan een theelepel zout erdoor.
Giet de massa in de ovenschaal en laat afkoelen. Strooi er grof zout over en duw het zachtjes een beetje vast in de caramel. Na een uur is het zo afgekoeld dat je er al blokjes van kunt snijden. Snij de blokjes niet te groot, want het is erg machtig. Als de massa dan goed is afgekoeld, dan kun je ze goed breken.

Chocoladetaart

Deze taart is geinspireerd op het recept van een bekende kok. Eigenwijs als ik ben, heb ik het recept en de baktijd wat aangepast omdat ik het zo lekkerder vind. Je moet wel de tijd nemen om hem te maken, en hij is niet erg eenvoudig, maar het resultaat is dan ook om met mijn neefje Ruben te spreken: "dodelijk lekker" Hij is lekker om te eten met handjevol fruit van het seizoen. Ik vind chocolade erg goed combineren met aardbei, sinaasappel of peer. 


Ingrediënten voor het deeg:
325 gr ongezouten boter
225 gr suiker
snuf zout
575 gr bloem, gezeefd + wat extra voor het bestuiven
eventueel geraspte schil van 1 sinasappel
3 eieren
65 gr cacaopoeder

Ingrediënten voor de vulling:
200 ml volle melk
550 ml slagroom
65 gr suiker
350 pure chocolade(minstens 70% cacao)


Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 gr. Vet een springvorm van 28 cm in met een beetje boter. Roer voor het deeg de boter, suiker en het zout door elkaar en spatel vervolgens de bloem en evt. sinaasappelschil, eieren en cacaopoeder door het mengsel. Je kunt dit met de hand doen of met de keukenmachine. Wanneer het mengsel de structuur van broodkruim heeft, is het tijd om het deeg snel met de hand tot een bal te kneden en deze met bloem te bestuiven. Kneed het deeg niet te lang, anders wordt het elastisch en taai en niet zanderig, zoals de bedoeling is. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast. Neem het deeg uit de koelkast, rol het uit, bekleed de taartvorm ermee en zet deze een half uur in de vriezer. Bak de taartbodem 12-15 minuten blind tot hij stevig en bijna biscuitachtig is. Neem hem uit de oven en verlaag de temperatuur tot 170 gr. Maak intussen de chocoladevulling. Doe de melk, room en suiker in een pan en breng dit op een laag vuur al roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg de stukjes chocolade toe, klop tot de chocolade gesmolten is, doe de eieren erbij en klop nogmaals. Schenk de vulling in een kan. Zet de gebakken taartbodem terug in de oven, trek heel voorzichtig het rooster een stukje naar je toe en schenk de vulling in de vorm. Schuif het rooster terug en bak de taart nog ongeveer 30-45 minuten. Hij is gaar als de vulling in het midden nog een beetjes lobbig is, Bedenk dat de taart tijdens het afkoelen nog opstijft. Laat een paar uur afkoelen.

Chocoladepudding

Op verzoek van mijn nichtje Kim, die zelf al lekkere toetjes op tafel tovert, dit heerlijke en toch eenvoudige toetje. Je kunt het zowel warm als koud eten.

Ingrediënten voor 6 personen:

0.5 liter melk
1 vanillestokje, de zaadjes eruit geschraapt
0.5 dl amaretto
100 gr pure chocolade, in kleine stukjes
2 el bloem
3 el suiker ( meer als je een zoetekauw bent )


Werkwijze:

Verwarm de melk langzaam op een zacht vuurtje. Doe de bloem, suiker en vanillezaadjes in een schaal en roer daar een scheut melk door. Roer tot het een glad papje is. Voeg dit bij de rest van de warme melk, en verwarm weer mee. Voeg de amaretto toe en blijf roeren tot het geheel gebonden is. Doe het vuur uit en roer er de chocolade door tot het is opgelost. Schenk het mengsel in 6 kopjes of glazen. Het is direkt te eten, maar koud ook heerlijk.

Citroenijs

Voor ik op vakantie naar Italie ging, las ik in het NRC een recept van Janneke Vreugdenhil voor zelfgemaakte limoncello. Omdat ik dit een heerlijk drankje vind, las ik dit met belangstelling en heb ik het uitgeknipt. Het is een eenvoudig recept, maar het lastige is dat je alcohol van minstens 90% nodig hebt en dat is in Nederland niet te krijgen. Behalve dan een klein flesje bij de apotheek of drogist. Ik heb in Italie een paar flessen gekocht en vanmiddag de limoncello gemaakt. Hij moet een paar weken staan, dus ik kan het resultaat nog niet vermelden.
Ik ga het recept niet geven, die kun je zo opzoeken. Bovendien is het mijn recept niet. Voor dit recept heb je alleen de schil van citroenen nodig. Dus lagen er vanmiddag 5 citroenen in mijn keuken zonder schil. Zonde om weg te gooien, dus heb ik er maar ijs van gemaakt. Dit is een simpele sorbetvariant. Ik heb hem niet te zoet gemaakt. Als je een zoetekauw bent, moet je wat meer suiker toevoegen.

Tip: Als je de citroenen even verwarmt in de magnetron, haal je er veel meer sap uit.

Ingredienten:
5 citroenen
400 cc water
60 gr suiker

Pers de citroenen uit en verwarm het sap samen met het water en de suiker tot de suiker goed is opgelost. Laat dat afkoelen en doe in een plastic diepvriesdoos. Zet in de vriezer en laat eerst een uur aanvriezen. Roer dan vervolgens elk half uur het mengsel goed door met een vork. Zo voorkom je dat er zich grote ijskristallen vormen. Dit doe je tot het mengsel een goede sorbet structuur heeft. Dan kun je het afdekken en bewaren.

Dit is heerlijk ijs voor in een spoom: een tussengerecht van mouserende witte wijn met een schep sorbetijs.

Hartige creme bruléé

Dit recept heb ik eens gemaakt voor Anja en Alie. Alie is zo gek op creme brulee en het leek mij een uitdaging om een andere variant te maken. Ik heb dit eens uit gegeten. Daar ging het vergezeld met een sherry olorosso. Heerlijk.


Ingrediënten voor 4 personen:
1 beker slagroom (250 ml)
250ml volle melk
+/- 125 gr blue cheese
5 eieren
poedersuiker
4 creme bruléé schaaltjes
Verwarm de oven voor op 125 gr celcius. Breng de slagroom aan de kook met de melk. Doe de bleue cheese erbij en laat het oplossen. Splits de eieren en mix de eidooiers in een grote kom tot een bleke, romige crème. Schenk de hete room erbij en klop stevig tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over de schaaltjes. Zet de schaaltjes in de oven. . Laat de crème bruléé in ongeveer 45 min. gaar worden en stollen. Laat daarna op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden. Verwarm de ovengrill voor tot deze gloeiend heet is. Haal de crèmes uit de koelkast en bestrooi ze met poedersuiker. . Zet de schaaltjes vlak onder de grill tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op, dit duurt maar hééél kort , ongeveer een minuut. Dus hou je aandacht erbij. Als je een creme bruléé brander hebt, gebruik je die.

Aardbeienbonbons

Dit is een gerechtje dat ik al jaren maak. Het is erg eenvoudig om te maken en succes is verzekerd. Heerlijk na een goede maaltijd, maar ook gewoon bij een kopje koffie is dit een traktatie
 
Ingredienten:
Aarbeien
100 gr pure chocolade ( minstens 80% cacao)
 
Extra nodig:
prikkers
aardappel
 
Werkwijze:
Smelt de chocolade au-bain-marie. Zorg dat de schaal met chocolade niet met het water in aanraking komt, maar er boven hangt.
Was de aardbeien, laat de kroontjes er aan zitten, dit geeft stevigheid voor de prikkers. Snij de aardappel over de lengte doormidden.Doe de aardbeien op een prikker en haal ze door de gesmolten chocolade. Prik dit op de halve aardappels, zet de aardbeien zo een uur in de koelkast. Dan is de chocolade goed gehard en kunnen ze van de prikkers. Dan kun je de kroontjes eraf halen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te laten zitten. Het staat wel mooi.
 
Je kunt dit niet een dag in het voren maken, als de aarbeien zijn gewassen, worden ze al gauw slap. Maar het zal je geen moeite kosten om dit op te eten!!!

Gepocheerde peer met kaneelsaus

Dit is een lekker nagerecht. Als je de peren hebt gepocheerd kun je van de gebruikte wijn een lekkere jam maken. Dit gaat het beste als je geleisuiker gebruikt. Deze jam is lekker op brood, maar kan ook heel goed gegeven worden bij een kaasplankje


Ingredienten:
1 peer per persoon ( gebruik gewone handperen)
kaneelstokje
schil van 1 sinaasappel
1 fles droge witte wijn
150 gr (gelei) suiker

Voor de saus:
2 eierdooiers
30 gr boter
30 gr suiker
1theelepel kaneel

Werkwijze:
Schil de peren maar laat het steeltje eraan zitten. Doe de wijn in de pan met een kaneelstokje, suiker en de sinaasappelschil. Breng aan de kook en laat een half uurtje koken. Haal de peren eruit, laat ze afkoelen als je ze koud wilt serveren.
Snij voor het serveren de peren in tot onder de steelaanzet, zo kun je ze in een waaier op het bord leggen.

Voor de saus:
Doe de eierdooiers in een schaal met de boter en suiker. Verwarm dit au bain marie al kloppend met een garde. Blijf roeren tot de saus wat dik en lobbig is. Haal van het vuur en voeg de kaneel toe.

Voor de jam:
Als je de peren uit de wijn hebt gehaald, zeef dan de wijn, doe hem weer in de pan en laat inkoken tot ongeveer 250 ml. Doe in een schone pot en laat afkoelen.

Appeltaart met calvados

Dit is een simpele appeltaart. De brandende calvados maakt het bijzonder om het aan het eind van een maaltijd te serveren. Natuurlijk kun je dit ook prima weglaten en een stukje bij de koffie of thee nemen.

Voor het deeg:
125 gr boter op kamertemperatuur
150 gr suiker
2 eieren
300 gr bloem, gezeefd

Voor de vulling:
0.8 kg appels
25 gr suiker
1 el citroensap
3/4 dl calvados

Werkwijze:
Klop de boter en suiker met de mixer tot een mooie zachte creme. Voeg één voor één de eieren toe en blijf kloppen totdat het ei geheel door het botermengsel is opgenomen. Voeg in delen de bloem toe en roer het deeg glad. Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie 45 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 gr Celcius.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in mooie parten. Druk het deeg gelijkmatig in de vorm uit en maak een opstaande rand. Verdeel de parten appel cirkelvormig over de taart. Strooi de suiker erover. Bak de taart in 45- 50 minuten goudbruin en gaar. Zet de taart naast het fornuis.
Zet de afzuigkap uit!!!!!!
Verwarm de calvados in een soeplepel boven een gasvlam en laat de vlam in de calvados slaan. Giet dit brandend over de appeltaart.

Appeltaart met polenta

Een klontje boter
100 gr polenta
200 gr bloem (gezeefd)
100 gr broodkruim (of paneermeel)
100 gr fijne kristalsuiker
5 dl melk
3 scharreleieren, losgeklopt
100 gr honing
0.5 dl olijfolie
100 gr gedroogde vijgen, in kleine stukjes gehakt
100 gr rozijnen geweekt (in water, of grappa)
500gr stevige appels (geschild en in blokjes gesneden)
1 tl kaneel
1/2 tl zout

Verwarm de oven voor op 180 gr. Celcius.
Vet een springvorm met een doorsnede van 28 cm in met boter.
Meng de polenta, bloem, broodkruim en suiker in een kom.
Meng in een andere kom de melk, eieren, honing en olijfolie.
Doe het natte mengsel bij het droge mengsel en roer alles goed door elkaar
Doe dan de vijgen, rozijnen, appel, kaneel en zout er door en roer nogmaals
Giet het mengsel in de springvorm en zet de taart ongeveer 50 minuten in de oven. Houdt hem wel in de gaten. Als de randen te snel bruin worden, dek hem dan af met folie.

Zoete broodjes

Dit recept heb ik gemaakt voor mijn nichtje Rebekka, die zo van brood en zoet houdt.

Ingredienten voor het deeg:
350 gr bloem
5 gr instant gist
15 gr kristalsuiker
1.5 dl halfvolle melk
1 ei
2 tl. zout
2 tl olie

Voor de vulling:
1citroen
75 gr bruine basterdsuiker
35 gr fijne kristalsuiker
60 gr ongezouten roomboter
1 el kaneelpoeder
150 gr ongezouten pistachenoten (of andere nootjes)

Voor de afwerking:
2 el kristalsuiker voor het bestrooien

Extra nodig:
Bakvorm van 28 cm doorsnede
Bakpapier
Aluminiumfolie
Plasticfolie

Deeg maken:
Meng de bloem, de instant gist, suiker en het zout goed door elkaar in een ruime kom. Verwarm de melk tot handwarm. Klop de eieren door de melk. Druk een kuiltje in het bloemmengsel en schenk het melkmengsel hierin. Roer steeds wat bloem vanuit het midden door de melk tot het deeg zo dik is dat het kneedbaar is. Kneed het dan met één hand tot een deeg (het wordt een beetje plakkerig) Laat het deeg afgedekt onder plastic folie ongeveer 10 minuten rusten.

Vet je werkvlak in met wat olie en leg het deeg erop. Kneed het deeg gedurende 10 min. flink door. Het deeg is voldoende gekneed als het niet meer plakt. Vet een grote schone kom in met 1 tl olie en leg het deeg erin. Laar het deeg afgedekt met plastic folie, op een lauwwarme plaats ongeveer 1 uur rijzen. Het deeg moet zich ongeveer verdubbeld hebben.

Vulling bereiden:
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de beide suikersoorten met de boter, 1 el van het citroenrasp en de kaneelpoeder tot een smeuïg, kruimelig mengsel. Rooster in een droge koekenpan de pistachenoten tot ze kleuren. Laat ze afkoelen en snijd ze grof.

Deeg:
Kneed het deeg nog eens door. Bestrooi het werkvlak dun met bloem en rol et deeg hierop uit tot een rechthoekige lap van 40 x30 cm. Strijk de vulling gelijkmatig uit over de lap en bestooi het dan met de pistachenoten. Druk alles een beetje aan zodat de noten goed vast zitten. Rol de lap vanaf de brede kant op.
Vet de bodem van de vorm dun in met boter en bedek met een stuk op maat geknipt bakpapier. Vet het bakpapier dun in met boter en de wanden ook.
Snijd de broodrol in 14 gelijke plakken en leg ze op hun snijkant verdeeld over de bakvorm. Dek de vorm af met plastic folie en laat het deeg opnieuw ongeveer een uur rijzen op een warme plaats.

Bakken:
Verwarm de oven voor op 185 gr. Celcius. Bestrooi de broodjes met de kristalsuiker en bak ze in de oven ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Als de broodjes na 20 min. al mooi goudbruin van kleur zijn, dek ze dan af met alu folie, zodat ze niet te donker worden. Laat de broodjes afkoelen en maak het glazuur.

Tiramisu

Dit is een klassieker. Het is een heerlijk toetje en gemakkelijk om te maken. Veel mensen denken dat het moeilijk is, maar het tegendeel is waar. Het is een half uurtje werk, maar als je dit veel vind, dan maak je gewoon een dubbele portie en dan vries je in wat je over hebt.

Tip: dit proefde ik toen ik bij Anja en Alie at: die hadden wat advokaat door de mascarponemassa geroerd. Heerlijk!!! Probeer het eens.

Ingrediënten ( 6 pers ) :
2 dl hele sterke zwarte koffie ( kan van zakjes espresso van Nescafe, dit kun je oplossen met koud water. Je hebt ongeveer 6 zakjes nodig)
2 dl. Amaretto
3 eieren
4 eetlepels suiker
250 gr. Mascarpone
ca. 30 lange vingers
2 eetlepels cacao

Los de koffiezakjes op met koud water en voeg hier de Amaretto bij. Doe het in een diep bord of een platte schaal.
Splits de eieren.
Klop de eierdooiers in een kom samen met 3 eetlepels suiker tot een dikke bleke massa ( duurt 5-10 minuten)
Klop de mascarpone hierdoor
Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel voorzichtig!!!!!!!!!!! ( niet kloppen, dan gaat de lucht die je erin hebt geklopt verloren. Het moet meer op omvouwen lijken) door het mascarpone mengsel zodat er zoveel mogelijk lucht behouden blijft.
Wentel elk koekje even door het koffie/amaretto mengsel en leg hier een bodem van in een schaal of iets dergelijks. Diepvries dozen zijn hiervoor perfect
Strijk hier een laag mascarpone mengsel overheen
Vervolgens weer een laag gedrenkte koekjes
Als laatste een laag mascarpone mengsel.
Dek af met plasticfolie en zet zeker 2 uur (liever nog langer) in de koelkast.
Schep de porties op een bord
Doe wat cacao in een zeefje en bestuif hier de Tiramisu mee. Als je het eerder bestuift en een poosje wacht, dan wordt de cacao bitter.

Nieuwe reacties

31.12 | 14:17

Succes Anne-Marie. Ik hoor het altijd graag als een recept lastig is of niet te doen. Hoop dat het goed smaakt. Goede jaarwisseling! Groet. Dicky

30.12 | 22:14

Hoi Dicky,
Ga morgen je courgette doperwten contactpoli soep maken voor oud en nieuw, for old times sake ; )Hoop dat het net zo lekker smaakt als in Winschoten

11.12 | 19:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback op mijn recepten. Ik hoop ze altijd te verbeteren.

10.12 | 17:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoep te vinden, maar helaas.
Wat doe jij er voor alternatiefs bij in, zodat het jouw twist heeft?